= Citat = Izvorno postao SEguy Pregledaj post
Hehehe, ne zanima ti mene puno Zakon o navijačima (čak nisam imao volje niti pogledat isti).
Za ovaj konkretni slučaj nije (i ne bi smio biti) meritoran Zakon o navijačima, već isključivo i prvenstveno Kazneni zakon (i Zakon o prekršajima). Jer koliko sam ja upoznat ovi u Austriji su počinili nekoliko Kaznenih djela.
Ista situacija se događa i u RH, ali postoji taj problem što se uvijek prekršaji puno prije riješe neko kaznene prijave, pa se obično ide na njih (a kaznene prijave se čuvaju za malo teže stvari).

Postoji, itekako postoji i sve je regulirano (manje-više) Kaznenim zakonom:
- Teška tjelesna ozljeda (čl. 98)
- tjelesna ozljeda (čl. 99)
- sudjelovanje u tučnjavi (čl. 103)
- uništenje i oštećenje tuđe stvari (čl. 222)
- dovođenje u opasnost života ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom (čl. 263)
- uništenje ili oštećenje javnih naprava (čl. 264)
- sprječavanje službene osobe u obavljanje službene dužnosti (čl. 317)
- napad na službenu osobu (čl. 318)
- sudjelovanje u grupi koja sprječava ili napada službenu osobu (čl. 319)
- nasilničko ponašanje (čl. 331)
- sudjelovanje u grupi koja počini kazneno djelo (čl. 336)

Verojatno bi se našlo još koje kazneno djelo čije zakonsko obilježje naši navijači u pravilu uredno ponavljaju (o prekršajima mi se ne da govorit puno).
Stoga, ne treba njima Zakon o navijačima (bar ne za ovaj dio sankcioniranja), treba ih se samo po malo ažurnijem postupku kažnjavati za ova kaznena djela. UOSTALOM, možda bi bilo najbolje u glavu dvadesetu kaznenog zakona dodati još neko novo kazneno djelo posebno za naše navijače, pa neka navijaju koliko im milo.

Inače, svaki zakon ti se odnosi na sve (u pravilu: aludiram na to da je on opći pravni akt), a kažnjava ti se onoga komu se dokaže... to ti je uvijek tako.
da, ali pošto i austrijanci imaju zakon o navijačima, a to se dogodilo na utakmici, tj. poslije nje, to se tretira po zakonu o navijačima
zato je i napravljen zakon o navijačima, da bi se to lakše riješavalo

znam ja da postoji, ali se to ne provodi tako
napisao sam u par postova kakva je procedura kad te uhapsi policija na tekmi kod nas