je, stvarno je šala..
![]()
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
ne kuzim.
probaj recimo shvatiti nekoga koji misli da su svi koji napisu a.c.a.b. primitivci i kreteni.
dobar grah daleko se čuje
Da nema problema na utakmicama ne bi bilo niti policije. Navijaci koji rade nered su sami krivi za to. Prema tvojoj logici trebao sam vec 7 puta poginuti, 22 puta biti prebijen, 8 puta zavrsiti u marici...
Meni se nikada nije nista dogodilo, niti sam vidio da je itko dobio po glavi bez razloga.
Previse si subjektivan na ovoj temi.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Ma dobro i te navijace, neka ih i gnjave, mene vise smeta kad prije par mj zaustavio i trazio dopustenje za pretres auta, uz obrazlozenje da imam pravo odbiti, ali da sam tada automatski sumnjiv i da me onda vodi u postaju. I 10 minuta je on pretresao da bi na kraju razocarano rekao mozes ici Pa tko je tu lud?!
Ili ono mutavo legtimiranje po cesti, kaj tebe briga kam idem, di sam bio, kaj studiram, cim se bavim itd. Cisti napad na gradjanske i ljudske slobode i nikom nis. U americi i V. Britaniji ni ne postoji koncept osobne karte jer je to narusavanje privatnosti.
Ja na cesti ne bi trebao biti "sumnjiva osoba" nego vozac ili pjesak![]()
It's better to regret a mistake made, than to regret never taking the opportunity...
možda malo i jesam subjektivan, ali zato kaj sam većinu stvari koje sam napisao i sam prošao
stranica prije, link na interjvu s dečkom koji je brutalno premlaćen od strane policije jer je pitao zašto su udarili dečka
dečko niti je navijač, niti ide na tekme, . . .
krivo sam se izrazio, subkulture
moja isprika![]()
huliganstvo i nasilje se od sada plaća... za sve dodatne informacije kontaktirajte MUP RH..
Stadion. Mjesto puno emocija. Dok jedni tuguju, drugi se vesele. I tako već više od stotinu godina. Stadion je mjesto gdje se nađu i bogati i siromašni, i visoki i niski, i crni i bijeli, i mladi i stari… sve ih veže jedno, mnogim ljudima teško shvatljivo: ljubav prema svom klubu, svom gradu… Ja sam svake subote na stadionu. Ali ja nisam samo gledatelj. Ja ne sjedim na grijanom sjedalu, ne promatram utakmicu uz sok i čips. Ja sam navijač, onaj koji gleda utakmicu sa najlošijeg mjesta na stadionu. Jedan sam od onih koje će se prve proglasiti problemom u ovoj našoj državi. Jer, kada dođe do navijačke tučnjave, nisu više važni ostali problemi. Koga je tada briga za nezaposlenost, za branitelje na ulici, za pedofile u vrtićima, za pijane luđake na cestama? Nikoga, tada je stadion prva vijest. A baš taj stadion, meni je drugi dom. I mnogima je teško shvatiti koji je užitak pjevati i bodriti svoj klub po kiši i po snijegu. Mnogima je teško shvatiti zašto se na tribinama pale baklje, jer ih oni vide samo kao huliganizam. Ali jedna upaljena baklja mnogo je više. U njoj gore sve želje i sve nade ljudi koji se neće prestrašiti, već će časno braniti ime svog kluba, i ime grada koji im je sve podario.
U današnjem svijetu, gdje se sve vrti oko novca, teško se mogu razaznati vrijednosti koje u navijačkom svijetu još uvijek postoje. Vrijednosti koje su danas zaboravljene. Nešto kao čast, ponos, vjera. Onima koji nisu navijači teško je to opisati, ne može se riječima izraziti osjećaj kada pjevam sa tisućama ljudi od kojih mnoge ni ne poznajem, ali znam da srce svakoga od njih kuca kao moje. Neke su ljubavi vječne, besmrtne. Iako ih ne poznajem, znam da će me svaki od njih braniti, i znam da bih ja dao ruku u vatru za svakog od njih. Na tribini, svi smo jedno. Kasnije, kada pjesma utihne, a reflektori se ugase, početi će priče. I opet ćemo nekome zasmetati, opet ćemo biti državni neprijatelji. Uvijek isto, poput nekog beskrajnog dana, koji se stalno ponavlja. I svaki put budi se onaj plamičak vjere duboko u srcu, budi se nada da će doći pravda. Ali neće…Opet će pera novinara zaiskriti. Po nalogu nekoga gore, opet će riječi poput metaka pucati po nama. I možda oni to ni ne znaju, ali svaka ta riječ nekad boli više od pendreka. I dok svaka udara sve jače i jače, u meni se ponovo budi onaj prkos, i onaj ponos. Pa nakon svega, časno mogu reći: ponosan sam što sam navijač, jer to mi je u krvi…
Finale Lige prvaka. I onda rupa, crna, beskonačna, proždrljiva. Cijeli kontinent progutan je u manje od godinu dana, preteška je to igra; osim za jednog. Sve je spremno za holivudski kraj, ako može, dajte prijelaz iz jedan u dva, kap krvi ili dvije na travnjaku, i naravno junaka večeri. Liverpool ili Milan, masi je svejedno, spektakl je na cijeni...
Manchester - Roma, utakmica za kakvom gladuje nogometni puk, Scholes, Ronaldo, Giggs... kao da su izašli iz nogometnog udžbenika. Ovi ne smiju u Pakao, to je nogomet. Samo gutaš i šutiš, opijen blještavilom, glamurom, svjetlima reflektora i onom lakoćom igre. Nije ni čudo da ne vidiš, zavede te nogometna bajka; crvene tribine ispunjene gledateljima. Pogledaš bolje; gledateljima, ej. "Vragovi" trpaju, Talijani jedu travu od muke, a na tribini, arapski šeik zamotan u bijelu plahtu, veselo cupka i plješće svojim ljubimcima. Dvadesetak sekundi kasnije, sjeda natrag u udobnu crvenu fotelju s izvezenim grbom kluba i domahuje hostesi; žedan je. Ne razumiješ prijatelju moj. I ne krivim te.
Ne znaš ti da preko puta u pubu sjedi čovjek s pivom u ruci i krvavih očiju dere se na televizor, urla, navija; i ne shvaća kako se nakon 20 godina našao s pogrešne strane stadiona. Nema "spektakla" za takve, nikad više. Ostali su mu treninzi i rezerve; i TV. Ukrao si mu mjesto prijatelju, sa svojom udobnom crvenom foteljom s izvezenim grbom, gdje se on nekada smrzavao na betonu, poliven pivom uz pjesmu cijelog stadiona. A opet nikad sretniji. Delirij na 0:3, 0:4, nije bitno, van pameti, kontra svake logike. Sve si mu to ukrao, prijatelju, tu atmosferu i poznata lica, drugi dom, ili prvi, subotu popodne, i onaj osjećaj...kad grotlo podivlja. Osjećaj za uspomene, i ništa više. Drugo je vrijeme, vrijeme debelih džepova na rezerviranim sjedalima, sramežljivog pljeska i velike obmane. NBA. Fuj.
A opet, svi su zadovoljni, presretni, u deliriju. Svi osim navijača. Ukrali ste im nogomet, zamotali ga u šareni papir, prebacili sa stadiona u silikonske kutije i ponudili dolarskim bogovima kao predjelo, ku**u za dvosatnu zabavu. Od ljubavi se ne živi, jel? Lawrie Sanchez, zvuči poznato? Sumnjam, možda onim zagriženijima. A bio je blizu...tako prokleto blizu. Slave, moći, i da, navijačke ljubavi, one "uličarske". Vodio je Sjevernu Irsku u kvalifikacijama za EUro 2008., i to kako ih je vodio. Nikada nisu otišli do kraja, među velike dečke - a sada, Švedska, Španjolska, Danska, Latvija, svi ispod. S nevjerojatnom šansom, i brdo teških utakmica pred sobom; ali šansom za besmrtnost. I onda klizeći - drzak, s leđa, gattusovski. Mohammed al Fayed je namignuo, Sanchez se slomio i završio u Fulhamu, među elitom i gospodom. Dobio je sve, izgubio samo - poštovanje i obraz. Mala cijena za nekoliko nula...
I što nam se sprema ove srijede? Ušminkana predstava i - propast nogometa. Onog pravog, šmekerskog, igranog u doba kada su zime bile zime, a ljeta ljeta. Na betonskim hramovima bez GMO travnjaka, s desnim i lijevim krilom, pivom u ruci, tribinom stajanje, bez pokretnih krovova i LCD semafora. Izgubili smo se prijatelju u svemu tome, zagrabili ipak predaleko, za novčanicom previše. I ne mislimo stati. 30.000 stolica ove će srijede ostati na milost i nemilost sponzorima; bez ikakvog srama. Za klijente, ljubavnice, predsjednike i poduzetnike; ljude kojima klub znači koliko i meni finale Eurosonga. Klonirane Fani Stipković pitat će se zašto nema Beckhama i zašto ovi tamo pjevaju kad gube; i to će biti to. Kraj s prvim sučevim zviždukom. Tragedija uživo u vašem domu; uz osmijeh i kokice.
I tih par umjetnika, nogoloptačkih grofova i driblerskih oaza, sutra će se izgubiti u "taktičkim zadaćama", "pokrivanju i osvajanju prostora", "pozicioniranju" i sličnim ljigavim frazama. Kaka - 10.568 pretrčanih metara. Jeste li vi normalni? To je statistika? A koliko tunela, škarica, bicikala, driblinga? Nisam ni mislio. Tužna fešta presretnog prvaka, prskalice i konfeti za majstora taktike; nažalost i sutra na meniju. Uzalud tinte i vremena; ne razumiješ ti to, prijatelju moj, kako se voli nogomet...na sreću nikad nit' nećeš...
Hrvoje Vuković
"...Ako su problem nogometa transparenti, koreografije, bubnjevi i megafoni, onda je bolje da takav nogomet nestane. Donosioci ovakvih zakona kao i vječni kritičari navijača ne znaju na koga su se namjerili, namjerili su se na one koji jedini posjećuju stadione i zbog kojih se nogomet igra. Nogomet je već dovoljno uništen s prevelikom količinom novca koji se vrti u njemu, a pokušaj ograničavanja navijača uzaludan je trud jer prave navijače je nemoguće uništiti. "
Denis Povh
huliganstvo i nasilje se od sada plaća... za sve dodatne informacije kontaktirajte MUP RH..
Bljuvat' cu.
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
daj mi reci zašto?
http://www.vecernji.hr/newsroom/spor...52187/index.do
navijači zajedno napadaju, što nije tako često
pogotovo navijači rome i lazia, koji se međusobno mrze, danas su se ujedinili . . .
to nešto govori . . .
http://www.repubblica.it/2006/05/gal...scioni/11.html
kada je ubijen policajac u neredima u cataniji (nisu ga navijači ubili), prvenstvo je prekinuto do daljnjega, a sad kada je ubijen navijač, odgođena su samo dvije tekme
navijači su prekinuli neke tekme da time odaju počast poginulome . . .
a i policajci su skužili da su zasrali, na ulicama su samo civilci, ne šalju više pojačanja, jer su shvatili da su dirnuli u nešto što je jako veliko
pojačanja ne šalju da ne isprovociraju nove sukobe
NIKADA NEĆETE ISKORIJENITI ULTRASE, TO ZAPAMTITE! NI ZABRANAMA NI METCIMA NI NIKAKVIM METODAMA! RAĐAMO SE U SVOJIM GRADOVIMA I SAMO JE STVAR POJEDINCA OĆE LI MU ZAIGRAT SRCE KAD MU OTAC POČNE PRIČU O STAROM PLACU I OĆE LI ODLASKOM NA SVOJU PRVU UTAKMICU ZNAT U SRCU I DUŠI, DA JE TO TO.
Zadnji uredio bbbrljo : 12-11-2007 u 01:34
Na ovih zadnjih par tekstova nemam kaj dodati... sve je objasnjeno...![]()
Zadnji uredio bbbrljo : 12-11-2007 u 16:38
ufff...Sada sam cito ove tekstove...Brljo svaka cast.Od a do z .Svakako vise nema mrznje izmedju navijaca.Sada samo postoji mrznja navijaci vs murijaci.
Ta gamad nije sposobna sprijeciti covjeka koji je ubio djete zenu mamu ma koga kod.A znaju nas pendrecima udarat,i pljuvat po nama.Ko ce to trpiti vise.Neko treba staviti tocku na i.I to su napravali sada talijanski navijaci i svaka im cast.Najradje bi otiso i **** majku onoj policiji tamo.Dok tu branitelji prose po cesti jebeni sanader se posro pored stadiona i dijeli majice kape i olovke...Ma kaj god.Radje pomozozi braniteljima.Murjaci ?Sta oni pametno rade?Hodaju po gradu,cugaju u kafanama i samo cekaju tekmu da se na nekom izive.Ma goni to sve.
Jel ovdje pričamo o Sanaderu ili.? Nemojte previše skretat s teme, pazite na riječnik i sve pet.. A sad nastavite
Marine, ovo za riječnik je također upućeno i tebi.
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Obicne huliganske provokacije i nerede stavljate na neki visi, gotovo metafizicki nivo gdje su svi navijaci velika obitelj istomisljenika, zajedno disu i oni su zapravo prave zrtve jer ih nitko ne razumije, no njima to zapravo i ne treba.
Gadite mi se. Samo zadnji idiot moze nasilje opravdati nasiljem.
www.gadgethive.com
@ bbbrljo: ajd vec ovo s navijanjem... al kako objasnjavas to sto 30 bbb-a (broj varira) subotom hoda po centru i trazi nevolje?
pa ovo kaj si napisao, i je
rijetko ko shvaća navijače
nitko ne shvaća tu ljubav, tu zagriženost prema tome, . . .
u ovom svijetu biti navijač nije lako
kao što se vidi i u ovoj temi, društvo ih izopćuje, nigdje nisu prihvaćeni, . . .
reci kad i gdje, pa ću ti više znati reći![]()
marin ti je napisao
obične gradske tuče
ne kažem da tamo nema boysa, ali ne ide se organizirano tamo
za policiju u italiji:
btw, ne bi im bio prvi slučaj da ubiju nekoga
http://www.carlo-giuliani.com/photos.htm
c/p sa foruma:
TALIJANSKI POLITIČKI VRH OČEKUJE OD NOGOMETNIH TIJELA ODLUČNIJU REAKCIJU NAKON UBOJSTVA NAVIJAČA
Ministrica sporta traži suspenziju Serie A
Možemo razmotriti mogućnost da idućih tjedana suspendiramo campionato, ali to odlučuje vodstvo calcia – kazala je Giovanna Melandri, talijanska ministrica sporta
UJEDINJENI U MRŽNJI PREMA POLICIJI – Ultrasi širom Italije zapodjenuli su sukob s organima redaRIJEKA – Tko bi u subotu na početku vikenda očekivao da će Giovanna Melandri, talijanska ministrica sporta biti u jednoj od naslovnih uloga u zemlji naših prekomorskih susjeda. Ubojstvo Gabrielea Sandrija, nedužnog navijača »Lazija«, kojeg je na odmorištu autoputa A-1 kraj Arezza ubio policajac Luigi Spaccatorella (više nije sigurno da je to bilo nenamjerno) je od tog nedjeljnog jutra ministricu lansirao u prvi plan. Giovanna Melandri se sastala s vrhom calcia i talijanskog sporta i zauzela čvrst gard. Nakon razgovora sa Giannijem Petruccijem, predsjednikom Olimpijskog odbora, Giancarlom Abeteom, predsjednikom Nogometnog saveza i Antoniom Matarreseom, predsjednikom Udruge ligaša pomislila je na stopiranje prvenstva.
– Možemo razmotriti mogućnost da idućih tjedana suspendiramo campionato, ali to ovisi o ljudima iz nogometa, o tome odlučuje vodstvo calcia. Vrijednosti nogometa su pogođene, mladi navijač je mrtav – rekla je Melandri. – Nasilje je opet izbilo. Traži se da svijet sporta osudi slijepo nasilje.
Tifoserie eksplodirale
Devet mjeseci nakon tragičnog ubojstva policajca Filippa Racitija na utakmici »Catania« – »Palermo« uz Serie A se opet vezuje »danak u krvi«. Od tada su poduzete mjere poput ograničavanja ili sprečavanja putovanja navijača na gostovanja, proglašavanja nekih utakmica visokorizičnima, ograničenja broja posjetitelja na tribinama pri nekim susretima. Nasilje je, kažu, smanjeno za 80 posto, ali nažalost samo do prve prilike. Jer uz svu čast ubijenom Sandriju, ali reakcija je neproporcionalna, zbog toga što je prilikom ubijanja policajca zaustavljeno igranje, a sada se, kada je policajac ubio navijača samo stalo na 10 minuta, tzv. »tifoserie« su eksplodirale diljem Italije.
Novi udarac Calciu
Mržnja prema policiji, instituciji je velika, čekao se samo povod za sukobe. Spaccatorellin pucanj, kao onaj Gavrila Principa u Sarajevu je izazvao pravi rat. Neredi su viđeni u Bergamu gdje je gađana policija, na kraju su incidenti na stadionu odgodili susret »Atalante« i »Milana«. Žešće je bilo u Milanu, ali najžešće u Rimu. Napadi na policijske postaje, šteta od 100.000 eura na zgradi Olimpijskog odbora, ozlijeđeni, uhićeni, kojima prijeti optužba za terorizam, to je tužna rimska slika.
Spaccatorella, koji je sa 70-80 metara usmrtio Sandrija, ima »rupičast« iskaz. Optužba za ubojstvo iz nehaja bi se mogla pretvoriti za onu u namjerno ubojstvo, očevidac ga je vidio da s dvije ruke drži pištolj. Calcio uzdiše nakon još jedne teške rane, također i organizirani navijači raznih klubova, koje ujedinjuje alergija na policiju. Na »Badia al Pino« stižu brojni navijači kako bi odali počast stradalom Sandriju. Hoće li novi val nasilja pomoći da se nešto promijeni? Pitanje ovog časa ne nudi optimističke odgovore.
Nedjelja bez Serie B
U nedjelju se u Italiji neće igrati utakmice Serie B. Informaciju je priopćio Renzo Ulivieri, čelnik talijanske Udruge trenera, nakon sastanka na koje su još bili predsjednik Saveza Giancarlo Abete, dopredsjednici Carlo Tavecchio i Cesare Gussoni, član Demetrio Albertini, Antonio Matarrese, predsjednik Udruge ligaša, Leon Grosso, predstavnik igrača.
Očevidac tvrdi da policajac nije pucao u zrak!
Luigi Spaccatorella, koji je pucao i ubio Gabrielea Sandrija će navodno biti optužen za ubojstvo iz nehaja, a možda i za ono namjerno. Nesretni 31-godišnji agent je progovorio za »Corriere della Sera«.
– Nisam nišanio ni na što, nisam uperio oružje ni na koga. Prvi hitac sam uputio u zrak, drugi je hitac krenuo dok sam trčao. Jadan ja, znam, sada sam uništen. Uništio sam dvije obitelji, moju i onu mladićevu – rekao je Spaccatorella, pripadnik prometne policije, koji je poslije prvog hica morao staviti pištolj u futrolu, ali mu je »Berretta 92 Sb« ostala u rukama. Činjenica da je pucao prema odmorištu na suprotnoj strani autoceste, a priča djeluje kontroverzno jer se gužva između navijača već okončala. Sandri je ubijen u automobilu, a iz policijskog izvora se spominje i mogućnost da je Spaccatorella ciljao u gume!
Pojavio se i neutralni očevidac koji optužuje policajca. Svjedok tvrdi da je policajac držao oružje ispruženih ruku, znači nije bilo pucanja u zrak.
Navijači optuženi za terorizam
Četvero uhićenih za nerede u Rimu bi mogli biti optuženi za terorizam. To je prvi put da se tzv. »ultrasima« pridaju ovakve optužbe, spominje se da neredi možda imaju i političku pozadinu.
Nadoknade tek u siječnju
Špekulira se da bi se odgođeni susreti »Inter« – »Lazio«, »Atalanta« – »Milan« i »Roma« – »Cagliari« mogli igrati u siječnju. Navodno će biti kažnjen stadion u Bergamu, ali »Atalanta« neće izgubiti 0:3 b.b.
Kronologija krvave nedjelje
9 sati: Sukob navijača »Lazia« i »Juventusa« na odmorištu autoputa A1 Badia al Pino kraj Arezza
9.20 sati: Policajac Luigi Spacatorella ustrijelio navijača »Lazia« Gabrielea Sandrija
14 sati: Sukob navijača i policije u Milanu, napadi na policiju u Bergamu
15.17 sati: Navijači izazvali prekid utakmice u Bergamu
18 sati: Napadnuta policijska postaja i sjedište Olimpijskog odbora
ne znam kako navijače koji su uhićeni mogu optuživati za terorizam, to mi nije jedino jasno
a za policajca sve piše . . .
Bookmarks