Tema ti ima naslov dali se potpuno razumijete u symbian telefone sto bi po meni znacilo da taj koji se razumije zna izvesi sve moguce sto se da izvesti sa tim telefonom, od updatea firmwarea do mjenjanja product kodova, ubacivanja kojekakvih modificiranih firmwarea,rastavljanja telefona, hardverskih popravaka itd. znaci taj koji se potpuno razumije mora biti nekakav serviser mobilnih uređaja ... to sto symbinan ima milion programa koje u njega mozes instalirati i sto sa njim mozes surfati internetom provjeravati mailove itd. ne znaci da se u potpunosti razumijes u symbian, to znaci da ga znas koristiti ... to ko da dodjes nekom tko radi u uredu na kompu ubija koristenje worda excella (kompletnog officea) zna slati mailove, koristi se vrhunski photoshopom surfa internetom itd. i sad ti tavom kazes da se potpuno razumije u kompjutere ... ne razumije se, zna ih koristiti, taj doticni koji rastura koristenje masu puta nema pojama o instaliranju OS-a, hardverskom djelu servisiranju itd. ... symbian je napravljen tako da svatko tko ima imalo graska u glavi moze na netu vrlo jednostavno naci masu programa za njega i vrlo jednostavno ih instalirati, e sad koliko ce koristiti i znati iskoristiti te programe to je druga stvar ...

sama kategorizacija na dummy i smart phone jednostavno objasnjava razliku (sto ocito nekima jos nije jasno)

citiram "da bi symbian bio savrsen, to bi bilo kad bi se na bilo koji mob s hardwareom symb, moglo usnimiti najnoviji symb os. a ne sad davat po 5000kn za novi mob"
najnoviji symbian firmware se jako jednostavno update-a na symbian telefone, ovo sto kazes nebi trebali kupovati nove telefone to ko da imas komp neki od prije neznam 8 godina pentium 800MHZ i 128 rama(koji si u to doba platio mozda i vise od 5000kn) i sad kazes a mogu na njega instalirati win XP kaj ce mi novi komp, taj komp od prije 8 godina ima hardverska ogranjicenja i normalno da win xp na njemu ne radi kak treba a vista da ne pricamo isto tako i symbian telefoni novije generacije su hardverski razvijeniji i normalno da imaju nove verzije symb. OS-a koji donosi razna poboljsanja i podrsku za taj hardware

citiram dalje "a ne sad davat po 5000kn za novi mob, pa jehote toliko dodje novi komp.,laptop"
da tolko dodje novi laptop samo kakav laptop sa 512MB rama i celeron procesorom hardom od 60 giga, ... mene takav laptop nemoze zadovoljiti i nemoze pokriti sve moje potrebe nemoze napraviti sve sto ja zelim da radi i to zivcira znaci ja trebam lap. od 10000kn tebe koji si prosjecni korisnik zajedno sa milionima drugih prosjecnih korisnika(prosjecni koriste komp za office, surfat netom, eventualno snimit neki cd/dvd, mail itd.) lap od 5000kn zadovoljava i vise nego odlicno ... e sad isto je tako i sa telefonima nekog kome mob treba samo da nekog nazove, posalje sms eventualno mms i uslika nesto u potpunosti zadovoljava neki dummy phone, e sad za one koji hoce imati neki nazovi mobilini ured ili mulitimedijski uređaj u telefonu potrebno je nesto vise a to vise je symbian ili windows mobile, znaci mozes citati i slati mail, otvarati dokumente tipa word, excell, acrobat reader, powerpoint prezentacije (pogledaj sad nokiu N95 ima prikljucak za spojit na tv znaci mozes ju i na projektor spoiti i mozes raditi prezentaciju neku dodjes sa mobom spojis se na projektor i prezentiras ne nosis laptop od par kg nego mob od nekoliko grama dalje sto se tice multimedije mozes ga koristiti kao mp3 player(prem da sad velik broj dummy phone-a ima tu mogucnost) mozes gledati dvx za nekog koga takve stvari uveseljavaju odlicna stvar, dalje manupulacija datotekama unutar telefona odlicno rijesena na symbianu postoje aplikacije koje su skoro identicne exploreru u windowsima, dalje mogucnost koristenja GPS-a (navigacije) itd da sad vise ne nabrajam

dakle symbian nije za nekog prosjecnog korisnika nego za nekog tko od mobitela ujedino zahtjeva da bude multimedijski, multifunkcionalni uređaj
sto se sminke i preseravnja tice mislim da si veca faca kad izvadis neki najnoviji samsung ili LG koji izgledaju fenomenalno nego kad dodjes sa nekim VELIKIM (ruznim) symbianom koji vjerojatno nije dizajnerski tako dotjeran
koristio sam symbian dvije i pol dodine (nokia 6630 i N80) i nisam im nasao nikakvu zamjerku na racun symbiana odusevio sma se njegovim mogucnostima, sad koristim uređaj sa windows mobile OS-om (HTC 3600) i svakim danom me sve vise usrecuje svojim mogucnostima
nekom su ti symbiani i win mobile komplicirani i nepotrebni, takvi ce si kupiti dummy phone ponuda na trzistu je stvarno jaaaaako velika