Ja sam koristio symbian prije oko 2 god, legendarnu 6630, i u to vrijeme je bio super odabir jer nije zaostajao za drugim mobovima u vezi kamere i ekrana, tj vrlo male razlike. Prednost symbiana je sto ima korisnih programa, tako da mob postaje mali komp i nestaje potreba za laptopom. Tako da se s njim moze otici na net, skinut neki npr fail u pdfu, procitat ga, poslati i pogledati mail i sl. Super stvar je ubacivanje mp3 playera po zelji koji su poput winampa, pa divx player i ima puno toga. Naravno igre u symbianu su neusporedivo bolje od onih u javi. Medjutim i java se razvija tako da neke stvari koje su bile nezamislive da se izvedu na obicnim mobovima (mislim na vrijeme prije oko 2 god), sad su moguce: Opera mini, citac word, pdf i sl. dokumenata, zip datoteka, kao i sve bolje igre. A symbiani izbacuju samo neke vrlo skupe mobitele tipa n80, n73 i sl. I na kraju onaj koji i je jeftiniji nema pola funkcija i ima obicno slabu kameru. Evo da navedem primjer e50 i k800 koji su u oglasniku tu negdje...