Evo i ja da napisem nesto o symbianu, posedujem 6630 vec godinu dana presao sa k750i na 6630
Ovako k750i sam imao 2 meseca(placen 250e i prodat za 170e) samo sam to uradio jer sam zeleo da probam moc symbiana

-Pa ovako paljenje telefona i sam symbian jeste spor ali ne toliko.Znaci od ukljucivanja telefona do normalnog rada na telefonu treba da prodje 20-30 sekundi i posle sve ide ko podmazano.
-Milion korisnih programa koji stvarno sluze
-Kad zabaguje nema pomoci osim formatiranja telefona i kartice ali ako ne uradite back up onda je stvarno dosadno vracati sve programe i igrice,muziku,video sve opet.Imam oko 30 programa i oko 35 igrica i dok sve ponovo instaliram stvarno bolje se ubiti...
-Player koji ide uz symbian nije nesto extra, tako da mogu da kazem da ima los zvuk, ali instaliranjem nekog boljeg playera (Power mp3) stvar se poboljsa ali opet nekako nije to to.
-Velika prednost je sto podrzava skoro sve formate koji se mogu zamisliti dok kod java telefona nije tako
Iskreno posle godinu dana koliko ga imam kajem se sto sam uopste prodao k750i.Znaci isprobao sam sve programe sve je to lepo, korisno, upotrebljivo ali symbian telefoni nemaju tako dobru kameru i mp3 player tako da sve to pada u vodu.
Mislim da symbian aparate trebaju da uzmu oni kojima stvarno to treba, citanje raznih dokumenata...
Dok symbian se moze koristiti i u svrhu nekog vida zabave, razni programi vremenska prognoza, mnostvo mp3 playera, tema i sis igrica i naravno gledanja filmova na velikim symbian ekranima
Ali time sto symbian telefoni imaju vece ekrane, imaju i slabije bateriji takodje i procesor i ostali resursi trose bateriju tako da baterija ne traje dugo uz neku normalnu upotrebu.
Onda jos neke mane, npr. slanje sis i nekih zasticenih formata preko BT veoma je zeznuto(treba FEsplorer ili neki program za to).
Sve u svemu mislim da symbian mogu koristiti oni kojima stvarno treba i na neki nacin zamenjuje racunar i mogu ga koristiti oni kojima je do igranja i instaliranja milion programa.Ali to prosto dosadi i mnogi se vracaju na java telefone...
Ja sam eto upoznao moc symbiana i stvarno je koristan ali ti telefoni koji su symbian nisu toliko savrseni i mali(svi znaju da su symbian telefoni malo veci) kao java telefoni