Imam S5600.
Letimicno sam "preletio" specifikacije S5700 modela.
Sto se mene tice, S5700 nisu ni trebali proizvoditi jer nema gotovo nista sto bi se moglo nazvati bitnim unapredjenjem u odnosu na prethodnika.
Pohvalno je sto su se napokon sjetili da se slike mogu spremati i na ponesto drugo osim "jeftine" xD kartice.
Zamjerke koje ja imam na svoj S5600 su uglavnom softverske prirode. U Fujifilmu, medjutim, ne osjecaju potrebu da bi mogli napraviti firmware update za njega. Zato je tu S5700.
Vise vrijednosti ISO-a zaboravi. To je apsolutno neupotrebljivo. Rekao bih da je maximum maximuma sto se upotrebljivosti tice na ovim aparatima ISO 800.
(Mehanicka) stabilizacija slike definitivno bi pomogla. Iako, mislim da bi se i softverski dalo nesto napraviti kad bi, jasno, postojao drugi firmware osim v1.0 (nadam se da ce situacija s S5700 na tom polju biti bolja).
Ovo za izostanak podrske za snimanje u RAW-u na S5700 nisam znao, ali ako je istina, onda je to poveci korak unatrag jer je to jedini nacin da se isprave neke softverske pogreske (npr. agresivno "peglanje" suma, bar na mom modelu).
Ukratko, S5700 je sitna nadogradnja S5600 modela pa cu ukratko napisati s cim sam zadovoljan na S5600, a s cim nisam:
+ izuzetna kvaliteta izrade, cvrstoca i konstrukcija kucista, koristeni materijali, zasticen objektiv, SLR-like dizajn
+ izuzetno brz, brzo fokusiranje i kratak shot to shot i power on to shot delay.
+ dugo trajanje baterija (4xAA)
+ vrlo dobre fotografije u dobrim svjetlosnim uvjetima
+ podrska za RAW
+ solidan eyefinder (tj. koristeni lcd), vanjski lcd malo losiji.
+ solidan dinamicki raspon (s obzirom na klasu aparata/objektiva)
+ povoljna cijena (u vrijeme kad sam ja kupovao, jasno :-))
- aparat je povelik (ako to smeta)
- nelogican softver (puno "klikanja" kroz menije zbog ponegdje cudnog rasporeda funkcija u meniju)
- F broj (otvor blende) mogao bi imati i veci raspon
- u slabijim svjetlosnim uvjetima automatske postavke losije odrade posao - potrebno mukotrpno namjestanje manualnih postavki za optimalne rezultate + stativ; tako ostvaren konacni rezultat je dobar.
- blitz nedovoljno snazan
- manualno fokusiranje lose odradjeno (zbog loseg softvera...)
- macro bi mogao biti bolji (minimum je, mislim, 10 cm od objekta)
- standardne kromatske aberacije (opet s obzirom na klasu aparata/objektiva)
- povremeno "sprzi" svjetlije dijelove kadra (takodjer standardno)
- agresivan noise reduction (nekom plus, meni je to minus)
- izostanak mehanicke stabilizacije
- koristi iskljucivo xD kartice
- siroki kut (ekv. 38 mm - ipak, vecina ultrazoom aparata polazi od 35-38 mm)
Dosta ovih minusa se moze ispraviti novom revizijom firmwarea (koja se, medjutim, vjerojatno nikad nece pojaviti).
Sad pogledaj sto je od ovih minusa u S5700 ispravljeno i to je to.

Odgovori uz citat
Bookmarks