Part II
Nakon još malo igranja sa Sonyem,idem napisati i drugi dio recenzije.
Meniji na fotoaparatu su me oduševili. Vrlo jednostavni i razumljivi čak i početnicima kojima je ovo prvi digitalac.
Na kotačiću opisanom u prethodnom postu se odabiru modovi. Ima ih 10.
Auto mode sam prilagođava sve postavke vezane za slikanje,poput ISO vrijednosti,brzine zatvarača i sl. Onda je W55 prava point-and-shoot kamera. U Auto modu daje solidne slike pri danjem svjetlu i na otvorenom (kao i većina digitalaca). U zatvorenim prostorima i navečer je preporučljivo koristiti bljeskalicu,jer u suprotnom W55 potjera ISO vrijednost do maksimuma i dobiju se slike sa jako puno šuma. Sa bljeskalicom ispadnu solidne slike. Primijetio sam da fokusiranje u mraku traje malo dulje,do nekih sekundu i pol-dvije,dok u uvjetima dobrog osvjetljenja potraje max pola sekunde.
Program mode omogućava korisniku da se malo poigra s postavkama i mislim da će ga većina korisnika najviše upotrebljavati. Može se podešavati ISO vrijednost,fokus,balans bijeloga i slične postavke. Brzina zatvarača se nažalost ne može podešavati,pa zato slike u slabijem osvijetljenju ispadaju prilično mračno (to se donekle može kompenzirati povećavanjem ISO vrijednosti,ali je onda primjetan šum). Bljeskalica se u ovom modu može podešavati u 3 koraka : Flash On,Slow Synchro i Flash Off. Zoom ide do 3x (optički),dalje od toga ne bih preporučio jer je vidljiva degradacija slike kao i obično kad se koristi digitalni zoom.
Movie mode služi za snimanje filmova u VGA rezoluciji na 25 fps. Video snimljen u dobrom osvijetljenju izgleda odlično,sa vrlo rijetkim trzanjem. U slabijem osvijetljenju je vidljivo nešto trzanja i ponekad kratkotrajna zamućenost slike ako mašemo fotoaparatom pa on konstantno mora fokusirati. Zoom ide do 3X i ne može se podešavati tokom snimanja (ovo ću uzeti kao blagi minus,jer bi ponekad dobro došlo. Pa to čak i moj 6280 ima J).
Ostale modove neću podrobnije opisati,jer smatram da će ih većina korisnika koristiti samo povremeno.
Snow (za snimanje scena zimi,znači s mnogo bijele boje)
Beach (za scene na plaži,s pojačanom plavom bojom)
Landscape (za krajolike,fokus skače na beskonačno)
Twilight (za snimanje udaljenih objekata navečer)
Twilight portrait (isto kao Twilight,samo se fokus promijeni)
Soft snap (za snimanje portreta sa naglašenom bojom kože)
High ISO (za snimanje navečer bez bljeskalice)
Sa fotićem se dobije CD na kojem su Sonyjev Picture Motion Browser i driveri za USB. Može se spajati kao USB Drive,što je po meni najpraktičnije. Da budem iskren,ostale modove nisam ni probao. Takvo spajanje treba podesiti u meniju jer se po defaultu spaja kao PTP. Kompatibilan je sa PictBridgeom pa će ljudima sa fotoprinterima to dobro doći.
Kabel koji dolazi s W55 je multifunkcionalan,na jednoj strani ima sistemski konektor za fotić,a na drugoj strani se nalaze A/V i USB konektori. Kompatibilan je s USB 2.0 pa prijenos slika sa kartice na komp ide prilično brzo. Lako se spaja i s televizorom/receiverom. Samo se priključi na ulaze,a aparat sam prepozna da je spojen na A/V pa prikaz sa svog displaya prebacuje na A/V uređaj. Jako zgodno za pregledavanje slika u krugu familije,šteta što se ne može koristiti daljinac od telke J.
Baterija se puni preko isporučenog adaptera i punjača. Ne puni se preko USB-a,nego ju je potrebno izvaditi i staviti u priloženi punjač kad se isprazni. Nije neki veliki problem jer stvarno dugo traje. Sony navodi podatak od 380 snimaka,koji je možda i moguće dostići ako se ne igrate previše s fotićem i izbjegavate korištenje bljeskalice. Već tjedan dana se svakodnevno igram s njim barem pola sata i baterija je tek na pola. Pošto je malo većeg kapaciteta,potpuno punjenje traje 5-6 sati što je po meni malo previše.
Rukovanje s Memory Stickom je također prilično jednostavno. Lako se stavlja i izvlači iz fotoaparata,moguće je kreirati foldere i u njima razvrstavati slike na samom aparatu,a zapisivanje i brisanje slika također ide prilično brzo.
Uglavnom,moj opći dojam je da je W55 dosta kvalitetan aparat i prilično isplativa kupnja. Naprednijim korisnicima će možda smetati nemogućnost ručnog podešavanja svih parametara,ali neiskusnijima će odlično „sjesti“. Jedina zamjerka s moje strane mu je rezolucija displaya,ali to i nije tako strašno. Njegova živost to nadomješta.
Preporuka za W55
P.S. Nisam baš imao vremena ovaj tjedan pa nemam nekih lijepih slika za staviti. Bude i to stiglo![]()

Odgovori uz citat

Bookmarks