Teoretski znam kako to čudo tehnike radi, znam i da u nekim uvjetima radi otežano, ali danas sam se zapitao da li možda i ja negdje griješim kod kočenja..
Štorija bi bila: idealni uvjeti, suha cesta, nije bilo rupa, temp. sasvim ugodnih 20°C. Na autu su nove gume, neznam točno koje, ali nisu Eagle F1Kako god, našao sam se u situaciji gdje sam trebao naglo zakočiti/izbjeći auto.. Kao i uvijek kad kočim, ne stiščem odmah do kraja, nego ajmo reć eksponencijalno. Brzina je bila oko 60 km/h, a auto je kod malo jačeg prikočenja praktički odmah proklizio naprijed. Uglavnom da sam nastavio kočiti otišao bi sigurno 3-4m predaleko, pa sam vjerojatno popustio papučicu i 'izbjegao soba'.. Hebat ga, kladim se da je u tom trenutku između nas bilo manje od pola metra.
Kolko sam informiran, a pročitao sam na mnogo mjesta da je u tim situacijama najbolje stisnuti do kraja.. ABS bi se odazvao vibriranjem papučice i stvaranjem neobične buke - ja nisam osjetio ni buku ni vibracijuAuto je tehnički ispravan, Hundai Getz onaj stari model..
E sad mi vi recite da li ja griješim i gdje, gdje je taj ABS bio, ima li nekih pravila kod kočenja, možda imate sličnih iskustava..? Ah ta tehnologija![]()

Kako god, našao sam se u situaciji gdje sam trebao naglo zakočiti/izbjeći auto.. Kao i uvijek kad kočim, ne stiščem odmah do kraja, nego ajmo reć eksponencijalno. Brzina je bila oko 60 km/h, a auto je kod malo jačeg prikočenja praktički odmah proklizio naprijed. Uglavnom da sam nastavio kočiti otišao bi sigurno 3-4m predaleko, pa sam vjerojatno popustio papučicu i 'izbjegao soba'.. Hebat ga, kladim se da je u tom trenutku između nas bilo manje od pola metra.
Auto je tehnički ispravan, Hundai Getz onaj stari model..
Odgovori uz citat
inace kaj se te tehnologije tice,najbolja je klasika...bar meni,a valjda sam tak naucila.

..e bemu, cijelo vrijeme sam živio u neznanju i uvjerenju da ima, a kladio bi se da mi je stari to spomenuo jednom. Dakle ništa od udaranja po kočnici i malo opreznije u sporednim uličicama
ABS se aktivira kad se kotac/i blokira/ju, na drugoj strani pedale nije kumica s placa s vagom, koja na 30 kg drekne deeni ga štefek!
Širina gume daje navodno bolje držanje u zavoju...

Bookmarks