Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4
    Super-forumaš Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    HTC ONE X, M8
    Operater
    ViP, T-MOBILE
    Godina
    38
    Bodovi
    28.220
    Nivo
    40
    Bodovi: 28.220, Nivo: 40
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

autocad pitanje?! crtanje u omjerima?!

Kako u autocadu u definiciji a4 papira crtat u omjerima, znaci ja da povucem 1000 m a on meni da nacrta 10 cm, ili tak, di se to definira u autocadu?!
    You Hack me!
    We Hack you!
    by cafe.mobil team

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2006
    Bodovi
    6.935
    Nivo
    19
    Bodovi: 6.935, Nivo: 19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    u Autocadu crtaš u unitsima za koje sam odrediš predstavljaju li milimetre (strojari), centimetre (arhitekti), metre (urbanisti) ili nešto četvrto. ako printaš direktno iz model spacea, mjerilo 1:100 u centimetrima namjestiš u plot dialog boxu - "plot scale" 1(mm)=10(units). kod printanja iz paper spacea u plot area treba odabrati opciju layout (a ne window), a plot scale treba biti 1(mm)=1(units) - sve što je prikazano u prostoru papira je u milimetrima 1:1 (okvir, sastavnica). ukoliko na takvom layoutu imaš viewporte sa pogledima na model space, svakom od njih možeš odrediti zasebni standard/custom scale u njegovim properties.
    znači, sam layout u 1:1, viewporti na njemu po želji, što se namješta u njihovim propreties

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Apr 2006
    Mobitel
    HTC ONE X, M8
    Operater
    ViP, T-MOBILE
    Godina
    38
    Bodovi
    28.220
    Nivo
    40
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ok to znam, ali npr.ja si definiram a4 papir sa zaglavljem i sa svime, sad bi htio crtat u mjerilu 100:1 npr. znaci da ja vucem neki bog 10000 mm a da mi on to prikaze npr. kao 10 cm, tj.da mi umanji da na papiru ispadne ljepo, a da kotiranje ne zeza da mi on pokazuje pravu mjeru 10000 mm
    You Hack me!
    We Hack you!
    by cafe.mobil team

Pravi forumaš Postignuća:
    Veteran5000 Experience Points

Datum registracije
    Sep 2006
    Bodovi
    6.935
    Nivo
    19
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    smisao layouta je upravo u tome da uvijek crtaš u mjerilu 1:1, a tek pri plotanju određuješ mjerilo ovisno o veličini papira.

- a4 papir sa zaglavljem definiraš u paper spaceu u milimetrima, mj. 1:1

- u paper spaceu također definiraš jedan ili više pogleda na model space (viewports)
    npr: view > viewports > new viewports > single > fit (samo jedan viewport koji zauzima cijeli papir)

- selektiraš viewport i u properties mu namjestiš željeno mjerilo (standard/custom scale), u skladu s onim što želiš prikazati na papiru

- u skladu s tim se u viewportu mijenja mjerilo prikaza (zoom) modela kojeg si prethodno iscrtao u model spaceu, također u mjerilu 1:1

- u model spaceu i kotiraš model. kote na defaultnim postavkama pokazuju realnu mjeru, jedino će njihov prikaz u paper spaceu biti presitan ako je mjerilo viewporta npr. 1:100. zato treba kotni overall scale prilagoditi mjerilu layouta:
    dimension style > modify > fit > use overall scale of: 100 (promijeniš defaultni 1 u 100 - češće kod plotanja iz model spacea)
    ili opcija: > scale dimensions to layout (paperspace)

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove