Obzirom da imam oba, evo onda nesto i od mene.

Kao sto je vec receno UIQ3 je u odnosu na UIQ2 vizualno i funkcionalno dosta napredovao. Nazalost to nije popratila brzina i stabilnost. Pogotovo kod P990.

Uz kameru i wifi kao prednosti (nedostatke) modela P990 tu je jos i nedostatak radija na M600.

Trajanje baterije je jednako ako zanemarimo upotrebu kamere i wifija kod P990.

Ona "cudna" tipkovnica na M600 je zapravo fenomenalna i funkcionalna za razliku od one na P990 koju prakticki niti ne koristim. Ne zam koji majmun se sjetio da takve gluparije odjednom postaju neizbjezne na uredjajima sa TS.

Upotreba i kvaliteta multimedije (glazba, video, net) je identicna na oba uredjaja.

Uz blentavu tipkovnicu, P990 ima bolje rijesenu hardversku BACK tipku i JOG. Nekeko su prakticnije napravljeni. Vjerojatno zbog debljine samog uredjaja. Tu je jos i jedna velika prednost P990, a to je hardverski LOCK prekidac. U pocetku nisam znao zasto bi to netko radio, ali sad mi na M600 fali.

Sa softverske strane su identicni po funkcionalnosti iako sam naleto na nekakav Snowboard koji recimo ne radi na P990 ali normalno radi na M600.

Dalje, M600 je definitivno prikladniji za upotrebu klasicnih java aplikacija zbog vec spomenute fenomenalne tipkovnice. Na P990 trebas u vecini slucajeva stalno drzati ALT.

Jos dvije bitne prednost M600 su TODAY koji je stalno prisutan na ekranu i mogucnost mijenjanja SHORTCUTA na glavnom ekranu. A i upotreba aplikacije Phone je puno jednostavnija. Dovoljno je poceti tipkati brojeve dok na P990 treba malo zadrzati SPACE da se otvori Phone aplikacija. Mozda je zato i stavljena glupava QWERTY tipkovnica.

Sam UI se u biti dosta razlikuje od modela do modela iako se na prvi pogled to ne cini tako. Razmjestaj softverskih funkcijskih tipki je dosta razlicit i nakon visemjesecnog koristenja oba aparata mogu reci da mi je bolji onaj na P990. Onaj tko koristi samo jedan, njemu je svejedno jer se navikne. Mene to smeta. To mi je kao da deset puta dnevno mijenam auto sa volanima na razlicitim stranama.