= Citat = Izvorno postao nisde Pregledaj post
sljaka,bimbi tnx,puno ste mi pomogli.ali imam još jedno pitanje(vidim da ste iskusnjare što se tiće fotografiranja),šta kažeta na obijektiv 50mm,f1.4 ili 1.8,kakav je to objektiv?,čuo sam da je dobar objektiv,a jeftin je.
"Dobar objektiv" je onaj koji ce zadovoljiti tvoje potrebe u odredjenim uvjetima fotografiranja i koji ce najbolje i najkompletnije ispuniti tvoja trazenja. Pored toga, fotografi se vrlo cesto odlucuju na koristenje objektiva koji dobro poznaju (pri tome mislim da znaju sto mogu ocekivati kao rezultat fotografiranja, a s obzirom na postavke fotografiranja u sprezi sa odredjenim objektivom), makar ime se mozde nudi i neki koji po performansama ima prednost. Shodno tome realno je za zakljuciti da je odlika "dobroga" objektiva i cinjenica da ga korisnik dobro pozna i da zna sto od njega u danome trenutku moze ocekivati.

50 mm, f1,4 ili 1,8 (ovaj 1,8 malo mi je nepoznat...cak nisam siguran da postoji takva izvedba, pa se u daljnjem tekstu ogranicavam na komentiranje 50 mm, f1,4) je izvrstan objektiv sto se performansi tice. f1,4 je izuzetna svjetlosna vrijednost objektiva. Ovakav komad opreme pravi je odabir za fotografiranje u uvjetima smanjena i nedostatna svjetla u interijerima, izvrstan je za novinarsku fotografiju, jer u vecini uvjeta omogucava korisniku rad sa vrlo kratkim vrijednostima ekspozicija, te ima jamci i odredenu slobodu u koristenju vecega raspona vrijednosti otvora blende. Vrhunski alat za portret fotografiju.

Ipak treba spomenuti da se radi o objektivu fiksne zarisne duljine. Dakle njegova fiksna zarisna duljina iznosi 50 mm. Uz FLM Nikona D200 zarisna duljina iznosi 75 mm, ekvivalent Leica formatu. I to je to...uvijek 75 mm. Dakle, nema povecanja vrijednosti zooma, kako se to voli reci. Tako ako zelis pribliziti kadar, morati ces prosetati prema objektu, ako ga pak zelis udaljiti, morati ces se odsetati od objekta, nema zoom in, zoom out. Ako ti to ne smeta radi se o izvrsnom objektivu. Ako pak mislis fotkati svadbu sa njime moja topla preporuka je da odustanes od te ideje, jer bez zoom objektiva svadbu definitivno ne mozes fotografski "pokriti".