OK, evo ispravaka netočnih navoda. Svakom početniku kao početniku najvažnije je srediti PREHRANU. Dok se PREHRANA ne sredi, popuno je besmisleno bacati pare na DODATKE PREHRANI (seljački rečeno ne možeš "izvući" maksimum iz njih, a o kreatinu da ne pričamo!). Zaključismo da početniku koji nema ni mjesec dana staža u teretani ne treba kreatin, ukoliko prehrana nije savršena. Preporučujem da se od prvog treninga uzima whey protein, što zbog svojeg pozitivnog djelovanja u obrani organizma od raznih bolesti pa čak i raka, nadalje, kako bi se što prije "izlječila" mikrooštećenja mišićnih vlakana, tj. upala mišića, savršenog profila aminokiselina, itd. Postoje razne nezavisne studije (koje mogu i priložit) i sumnje koje govore da takvim, oralnim unosom glutamina, nema baš neke prevelike koristi. Ali ako postoje financijske mogućnosti - zašto ne i probati (ista priča kao i sa L-karnitinom). Spomenuo si Volumass (nemam pojma jesi li tu mislio na Scitecov ili Optimumov) - to je nekakva mješavina UH-a i proteina (mene blago asocira na gainer), 4. proizvod na koji bi trebao baciti pare. Prije treninga ne treba nikakav Volumass, dovoljni su samo kompleksni UH za snagu tokom treninga. Nadalje, whey protein nije baš poželjno piti prije spavanja zato jer je to brzi protein, tj. brzo se apsorbira (baš se i zato pije odmah poslije treninga sa vodom), a to preko noći nikako ne želimo! Ukoliko je moguće za spriječavanje katabolizma preko noći, kupiti neki milk&egg protein ili kazein, dakle spore proteine (sporo se apsorbiraju, razgrade). Ukoliko nema mogućnosti kupovine nekog sporog proteina, bolje je pojesti 200-tinjak grama posnog sira (koji također sadrži kazein).
Kada pričamo o kreatin-monohidratu, postoje dva načina uzimanja! Prvi način je tzv. "faza punjenja", da se u organizmu stvori zaliha kreatina. "Faza punjenja" traje 7 dana i to ovako; na dane treniranja ali i netreniranja se uzima četiri mjerice (dakle 20 grama dnevno) kreatina otopljenog u vodi (ne u sokovima zbog limunske kiseline i mlijeku zbog laktoze koja kad reagira sa kreatinom stvara beskorisni kreatinin kojeg kasnije organizam izbaci, tj. popiša). Nakon što smo gotovi sa "fazom punjenja" slijedi tzv. "faza održavanja", dnevno se uzima samo 5 grama kreatina (mada može i 2x5g na dan). Organizam ne može zadržati više od 20 grama dnevno, tako da niti nema smisla ubacivati više. Nakon što je kutija prazna (ili ako ćemo se držat nepostojećeg pravila, cca. 60 dana), napravimo pauzu od 4-5 tjedna i onda sve ispočetka. To bi bio prvi način. Drugi način je taj da uzimamo samo 5 grama dnevno bez faze punjenja (preporučujem sa fazom punjenja)!
@ivstojic, kao što sam i prije rekao, potpuno mi se glupo oslanjati na "rekla-kazala", daj mi nezavisne studije koje su radili i nezavisni stručnjaci, tada ću povjerovati. Ne želim nikakve Weiderove studije, oni izbace na tržište svoj novi proizvod, tada sami sebi naprave studiju o tom proizvodu i naravno da će ga hvaliti u beskraj, nije li to logično? Danas je najvažniji kapital pa i u prehrambenoj industriji. Nemoj se ljutiti zbog toga, ali činjenica je da si naveo hrpu nebuloza i gluposti. Pozdrav.

Odgovori uz citat
??? da bi se udebljao treba jest čim vidi ili pomisli na kakvu hranu. znači, jesti i jesti, sve ono za kaj vele da nije baš zdravo (kaj je zdravo???). ništa drugo. ELninjo, je od otvaranja teme trebo već dobit barem 1,5 kg na težini, al od njega glasa čuti nije
................ ajd ninjo da čujemo rezultate i tvog truda... mi smo se svi već zdebljali.

Bookmarks