Ova recenzija je nastala kao plod moga trodnevnoga „intenzivnoga“ druzenja sa nize navedenim aparatom i opremom, tako da napominjem da sam u odredjenoj mjeri bio i vremenski ogranicen, u testiranju svih situacija i modova rada, koje sam zelio istestirati. Ovo nije bilo moje prvo i jedino druzenje sa navedenim aparatom, tako da sam neka iskustva koja cu opisati u ovoj recenziji stekao vec i prije negoli sam u test krenuo sa namjerom pisanja recenzije.
Napominjem da sam za vrijeme testiranja kao dio opreme imao i Nikonovu bljeskalicu SB600, ali istu namjerno nisam ukljucivao u test i to iz dva razloga:
1. da potpuno i bez asistencije dodatne bljeskalice istestiram mogucnosti one ugradjene u D80
2. zato jer mi vremensko razdoblje na koje sam doticnu opremu dobio nije dopustalo ekstenzivnije testove sa i bez bljeskalice
Reci cu samo da navedenoj bljeskalici u kompletu sa Nikon D80 modelom idu moje najtoplije preporuke...svaki zaljubljenik u fotografiju znati ce cijeniti dodatne mogucnosti koje ce mu SB600 bljeskalica pruziti u radu.
Eto, toliko u uvodu. Za pocetak da kao i uvijek pobrojim opremu koju sam imao na testu:
- Nikon D80 body
- MB-D80 battery grip
- SD Ultra II 2GB
- SD Micro 1GB + SD adapter
Dakle u kompletu u kojem sam najvise testirao to izgleda ovako:
- Nikon D80 + MB-D80 battery grip + 18-135 AF-S DX
Naglasavam da sam pokusao biti lisen svake subjektivnosti i da su cinjenice koje ovdje napisem iskljucivo dojmovi steceni u nepristranom testiranju i koristenju navedenom opremom.
Zapoceti cu naravno sa izgledom samoga aparata i dojmom koji su na mene ostavile kategorije konstrukcije i ergonomije modela. Prvo sto sam zapazio bila je kompaktnost i uvjerljiva izrada kucista Nikona D80. Naime, radi se o aparatu cije je kuciste u potpunosti izradjeno od plastike, uz neznatna pojacanja na lens mount dijelu, koja su ojacana aluminijem. Bez obzira na navedenu cinjenicu kuciste je izuzetno uvjerljivo i cvrsto. Plastika je dvoslojna lijevana u kalupe, tako su tragovi „znojenja“ na kucistu i sada za hladnijega vremena (koje nastaje kao rezultat temperaturne razlike zraka unutar kucista i topline tijela korisnika na vanjskome dijelu) gotovo neznatni. Zazora nema, kao niti skripanja ili ostalih cudnih zvukova koje znaju proizvoditi nekvalitetnija plasticna kucista, odmah po vadjenju iz kutije. Svi prikljucni portovi (za kablove) kao i vratasca za bateriju i memorijske kartice, su izvedena vrlo kvalitetno ili u plastici visoke kvalitete ili sa vrlo postojanim gumenim brtvama koje besprijekorno nalijezu na kuciste aparata.
Grip aparata je dubok i pruza pravu ugodu u radu. Nesto je manji i plici od onoga na modelu D200, ali je izveden jednako precizno i sa jednakom kvalitetom u zavrsnoj obradi materijela i perforaciji gume.
Straznji dio hvata (dio za palac desne ruke) nesto je losiji u odnosu na D200 model, ali i dalje mnogo uvjerljiviji nego li kod mnogih DSLR modela koje sam imao prilike vidjeti.

Odgovori uz citat

). Razloga je visa a najveci je onaj da navedeni objektiv, zapravo nema konkurencije (tu ponajprije govrim o rasponu koji je jedinstvena ponuda trenutno u DSLR svijetu), kako niti u Nikon gami, tako niti kod bilo kojega od konkurentskih proizvodjaca foto opreme.
Bookmarks