= Citat = Izvorno postao MrBlc Pregledaj post
Da si uopće čitao moje postove, onda bi znao da ja tvrdim da će se avion kretati, a tebe pitam da navedeš silu koja će ga zaustaviti u tomu. Ta sila u ovom zadatku ne postoji.

Dvije stvari su važne:
1.) Traka prati brzinu aviona! BRZINU a ne silu. Znači, ako avion stoji na traci s upaljenim motorima i da je na počinje se kretati. Međutim, u onom trenutku dok još stoji, na njega počinje djelovati potisna sila, ali kako stoji tako stoji i traka. Traka prati brzinu, a ne silu i dok se avion ne giba, ne giba se ni traka. Sad ti meni objasni kako ugašena traka djeluje na avion. Tek kad se avion pokrene traka pali motore. Dok je brzina aviona nula i berzina trake je nula.
2.) Traka nije kruto vezana za avion, već preko kotača, pa je jedina sila interakcije među njima sila trenja. Prema tome je djelovanje trake prilično ograničeno. Odnose između potisne sile i sile trenja (i to nafrizirane u tvoju korist) sam ti naveo gore!
Već deset puta trljaš istu stvar.

Reci ti meni ako traka poništava BRZINU aviona
znaći da on stoji u mjestu
što znaći da nema sile uzgona
koju čini strujanje brzoga zraka preko krila.

Ovo što ti tvrdiš da ako traka stoji i kada se avion kreče onda i ona pa ja to stalno i objašnjavam tebi ili ti to ne kontaš šta ti ovdje pišem?
Ja se svim silama želim objasniti da nikako se neće u toj situaciji postići sila uzgona koja je osnova za podizanje aviona sa tla a ti stalno o nekim ostalim silama koje tu sudjeluju!

Objasni mi gdje ti dobiješ UZGON!!!!!