= Citat = Izvorno postao night_whisper Pregledaj post
j*bo mu is*s mater, kak sam ja ispo glup ??

vi govorite da ako avion IDE naprijed na traci da će poletjeti nakon što dostigne određenu brzinu, ako se traka miče unazad a avion STOJI (kotači se okreću, avion je na mjestu ) onda neće poletjeti!!! ovo je točno i ja sam u svakom postu tako napisao , zato molim da prepraviš post jer ja nisam nigdje govorio drugačije!!
Poanta je u tomu da avion ne stoji, jer njega traka ne može zaustaviti koliko god se brzo okretala. Avion ima jako malo trene prema podlozi, tako da je relativno mala razlika u trenju ako pista miruje ili se traka s istim faktorom trenja kreće.

Kako nemam volje tupiti 100 puta istu stvar, pomoči ću ti da ti sam malo razmisliš. Pokušaj zamisliti da si ti pilot u avionu i daš gas. Motori se pale i potiskuju zrak natrag, odnosno avion naprijed. Sve što ti želiš je postići dovoljnu brzinu u odnosu na zrak. Sad navedi onu silu koja te spriječava.
Imaš tri sile koje te spriječavaju da ubrzavaš:
- Inercija, koja ovisi o ubrzanju i masi aviona, a ni na jedno ni na drugo ne utječe traka (jer ubrzanje gledamo u odnosu na zemlju, odnosno zrak, a ne na traku koja također ubrzava), odnosno po tvojoj teoriji čak eliminira jer avion ne ubrzava.
- Otpor zraka koji ovisi isključivo o brzini u odnosu na zrak, a kako se motori potiskuju o zrak, ni na to ne može utjecati traka, odnosno po tvojoj teoriji isto kao gore
- Trenje na kotačima, a kako su na kotačima ležaji, trenje ovisi o faktoru trenja, težini aviona (na to dvoje traka ne utječe) i u manjoj mjeri o brzini kretanja. Tek na ovo zadnje traka utječe.

Znači koncentriramo se na trenje na kotačima.
Kad avion stoji i na njega ne djeluje sila, i trenje je nula, jer je trenje sila reakcija. Kad se pale motori, trenje se povečava i po iznosu je jednako sili motora, dok ne postigne trenje mirovanja, a tek tad se avion počinje kretati. Iz toga se može zaključiti da se avion mora makar pomaknuti jer dok avion stoji i traka stoji, pa ne može povečavati trenje.

Sad kad smo utvrdili da će se avion pomaknuti, idemo razmatrati hoće li moći doseći dovoljnu brzinu.
Kako je brzina trake jednaka brzini aviona, avion se u donosu na traku giba duplo brže nego u odnosu na zrak. Znači da će se kotači vrtjeti duplo brže, a to znači da je utjecaj trake proporcionalan brzini aviona. Večina izvora ne navodi da trenje kotrljanja ovisi o brzini. Međutim, uzmimo najgori slučaj, Trenje kotrljanja auto gume je između 0,007 to 0,014 Kao najgori slučaj i pošto se radi o avionu stavimo 0,02 što je 2 % težine aviona. Ta veličina je u odnosu na otpor zraka zanemariva pogotovo ako uzmemo da je bez trake 1 % (što je također apsurdna pretpostavka jer sigurno brzina nema toliki utjecaj na trenje.