@Vuki: Avion i te kako koristi kotače za poljetanje - kao oslonac s malim trenjem. Ono što je važno je da ne postoji neki sistem koji će prenjeti okretni moment s motora na kotače jer iako bi tako avion na normalnoj podlozi još efikasnije i brže poletio, to bi u letu radilo velike gubitke i povečavalo i masu aviona. Čak i da postoji avion koji bi pogonom na kotače morao razviti neku brzinu prije paljenja glavnih motora (radi sabijanja zraka primjerice), on bi se opet mogao kretati po traci (dokazano s primjerom s autom). i "ova dvojica" govore istu stvar, samo ako nisi dobro pročitao zadatak, onda sve pada u vodu jer svi argumenti ne drže vodu. Vjeruj mi ništa strašno. Koliko mi se puta dogodilo u osnovnoj i srednjoj - što lakši zadatak to brzopletije nešto zaribam. Vrati se na prvi post i sam probaj sebi to predočiti.
Edit: Kad se jaže da avion koristi reakciju zraka misli se samo na horizontalni potisak uzrokovan motorom. Fizika nam jamči da nečemo pogriješiti ako vertikalne sile promatramo zasebno, a horizontalne zasebno, dokle kod uzimamo u obzir njihov međusobni utjecaj (tipa silu pritiska na podlogu kod računanja trenja).

Odgovori uz citat
Bookmarks