.kolege fizičari ili bilo tko sa prirodoslovnog faksa će vrlo lako shvatiti da avion neće uzletjeti
ovakve rasprave je zbilja teško voditi ako netko nema temeljno znanje fizike i matematike
vidim da "kolega sa prirodoslovnog fakulteta" nije prošao svoj ispit iz fizike/matematike, a niti ima osnovno znanje o dotičnim disciplinama. evo, da malo proanaliziramo...
avion se kreće samo u odnosu na sustav trake? a traka se kreće samo u odnosu na avion?? a što je sa promatračima sa strane? tko se kreće prema njihovom sustavu i kamo?? u biti, bitnije je pitanje - kako se kreće?? znaš li princip rada mlaznog motora? ako ne znaš, use google. a ako znaš, razmisli onda malo o tome.bit svega je strujanje zraka iznad i ispod krila, a kod pokretne trake toga nema, jer se avion kreće samo u odnosu na sustav trake, a na sustav koji mu je bitan za uzlijetanje ostaje nepomičan.
ili, još bolje, pojasni mi - kako se točno leti zrakoplovom? mislim, kako se upravlja njime? ok, on je poletio, stvorio je uzgon i po tvojoj teoriji bi trebao lebdjeti. ali, on ne lebdi nego LETI. znaš razliku između ta dva pojma?
nadalje, smatraš se nekim fizičarem? reci mi - na čemu se zasniva gotovo većina kretanja na površini zemlje?? na trenju između podloga, jel?
e pa ajmo onda razmislili... ti kada trčiš na pokretnoj traci (dužine metar do dva), po kojem se ti sistemu krećeš na prividno beskrajnoj putanji? uzrok je trenje, zar ne?? a pokaži mi točku u kojoj se odvija trenje između motora zrakoplova i zraka koji mu je potreban za uzlet??
biti će da ne znaš sve... jesi gledao "behind enemy lines"? scena sa ispucavanjem lopte za football...![]()
Vidis, vidis, znam da je bilo nesto s time, al nisam se mogao sjetiti... Evo nasao sam nesto o polijetanju i slijetanju na nosace...
A evo i za sve ostale kako avioni rade... >KLIK<
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."
Bookmarks