..::>>> Just a little smile can give you more than a money :) <<<::..
Pa ima skije (=kotače) za vodu.
Ne ovisi sve o turbinama, jer bi po tome avioni letjeli svaki put kad bi ih testirali u hangarima.
Avionu je podloga potrebna itekako jer bi inače mogli uzlijetati i s rampe, zahvaljujući turbinama jel tako?
A mogu li sami motori, npr Boeinga 737 odjednom podignuti avion? Ne.
Još nešto-ima li rješenja ova zagonetka?
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Ko Da Pretaces Iz Supljeg U Prazno
Neću lagati! Baš sam pročitao prvi post, reko 'pa poletjet će, jer nema veze s kotačima' i označih 'da'. Malo mi je čudno kako se ovaj topic rastegnuo na 4 strane (kod vas možda i više) kad je logično..
EDIT: vidim doći će do sukoba![]()
♕ Keep calm and fastboot oem unlock. ♕
Ajmo postuno analizirati stvar...
0ti moment - sve stoji (avion i traka i kotaci na avionu se ne vrte) i traka NE DJELUJE na zrak iznad sebe (tu se valjda slazemo) i mi gledamo sa strane s pivama u ruci...
Pokus krece...
Avion pali motore i daje gas...
Polako se pokrece sa 0m/s na brzonu recimo 1m/s
Traka sinkrono s njegovom brzinom u drugom smjeru ubrzava na 1m/s..
1vi moment - Avion se krece u odnosu na promatrace koji sve gledaju sa strane (i time u odnosu na ostatak svjeta pa i zrak koji isti ispunjava) sa nekom brzinom x (npr 1m/s), traka se krece sa istom tom brzinom x (1m/s) u odnosu na promatrace, ali u odnosu na avion sa 2m/s medutim JEDINI dio aviona na koji to utjece su kotaci jer su oni jedini u doticaju s podlogom i njigova OBODNA brzina je 2m/s...
Dakle da pista stoji obodna brzina kotača bi bila 1m/s, da se krece u smjeru aviona istom brzinom kao i avion bila bi 0m/s tj kotaci bi stajali...
2gi moment - avion dalje ubrzava do przine poljetanja (npr 150km/h), pista ubrzava ispod njega jednako tako na 150kn/h u suprotnom smjeru...
U odnosu na promatrace i ostatak svijeta avion ide 150km/h, u odnosu na promatrace traka isto ide 150km/h u suprotnmo smjeru, u odnosu na avion traka ide sa 300km/h i kotači na avionu se okreću obodnom brzinom od 300km/h...
Avion poljece...
Zasto? Zato jer je ZRAK koje je dio svijeta zasluzan za poljetanje i potrebno je postici brzinu u odnosu na njega a kako se avion krece tako da djeluje svojim pogonom na zrak onda podloga ne utjece na njega...
Jer avion se "odguruje" motorima od zraka i krila rade svoj posao preko zraka...
Da je u pitanju auto (on se krece odgurivanjem od podlogu) ili pjesak ili tenk ili nesto deseto onda bi to vozilo stajalo na mjestu jer bi bilo vezano sa traku, ovako avion je samo preko neograniceno poktretnih kotaca koji slobodno vise na njemu (zanemarimo trenje za potrebe pokusa) vezan i ona NE UTJECE NA NJEGA NIMALO...
s obzirom da svijet nije idelan u stvarnosti da to napravimo avion bi ziher imao malo cudno poljetanje ali opet bi poletio bez vecih problema...
c/p
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
Horsepower is the force determined by how fast u hit the wall.
Torque is the force determined by how far u push the wall when u hit it.....
a daj pogledaj ovu sliku - di se stvara uzgon...pa onda pogledaj di se nalazi motor:
...i drugo - zašto avioni imaju velika krila, a ne samo motor i neke kržljave izbočine...
...i pogledajte ostale slike (max i dog):
![]()
cura vas mora ucit. tocno, mala
mogu ih ja i pobrisat, ha cuj ipak na mom faksu nema toga
malo je i mene zainteresiralo pa sam se malo informirala![]()
mogu voljeti samo onoga koji je po svojim osobinama dovoljno sličan meni da u njemu mogu voljeti sebe
Al pazi avion ima svoju tezinu sve dok je u dodiru sa tlom, da bih poletio on se mora odvojiti od tla, a to nije moguce ako mu se kotaci pokrecu u suprotnom smijeru. On ne lebdi.
ma eminem zaboli me ja sam svoje reko vi samo dalje mlatite po svojem![]()
...isto tako:
![]()
EMINEM ne moras mi pokazivat slike, aerodinamiku sam u 1. raz ucio, a s avionima radim svaki tjedan...
svi odgovori ti se nalaze u prijasnjim postovima
Znači, avion bi poletio i da se kreće uzvodno uz tok rijeke? Recimo da rijeka teče istom brzinom kao avion, samo suprotno? Da?
Bemti tu fiziku, nikako da je skužim!![]()
Sredili su mi Nokiju "po propisu"-
U Mobisu!
Postoje kako je već rečeno dvije brzine aviona
- u odnosu na traku recimo v1
- u odnosu na Zemlju, odnosno na zrak recimo v2
Mlazni motor se "gura" o zrak, dakle povečava brzinu aviona u odnosu na zrak odnosno v2.
Recimo da je brzina v3 brzina trake.
1.) Ako je brzina trake u odnosu na Zemlju (zrak) jednaka negativnoj brzini aviona u odnosu na zrak: v3=-v2 (minus zbog suprotnog smjera), imamo sljedeću situaciju:
Brzina v1 je jednaka razlici brzina aviona i trake (obe u odnosu na zrak jer kod računanja relativne brzine treba imati isti referentni sustav za obe brzine): v1 = v2 - v3 = v2 - (-v2) = 2*v2 što neće utjecati na brzinu aviona u odnosu na zrak odnosno v2 ovisi samo o snazi motora, postoji uzgon (jer postoji razlika brzine zraka i aviona)!
2.) Ako je brzina trake u odnosu na Zemlju (zrak) jednaka negativnoj brzini aviona u odnosu na traku: v3=-v1, a brzina v1 je kao u predhodnom slučaju jednaka: v1 = v2 - v3, a kad to uvrstimo u gornju jednadžbu dobijemo:
v3 = - (v2 - v3) = v3 - v2
To bi značilo da bi povečanje brzine trake uzrokovalo dodatno povačavanje brzine trake u beskonačnost, odnosno prema teoriji relativnosti bi se brzina povečavala do brzine svijetlosti, rezultat bi bio povečanje snage potrebne za svladavanje trenja do beskonačnosti i tad bi se avion kretao samo ako uzmemo konačne vrijednosti snage trake i aviona, bez obzira koja je snaga veća, samo što, ovisno o konkretnim brojevima, možda trenje ne bi bilo zanemarivo, pa avion ne bi postigao dovoljnu brzinu. U slučaju beskonačnih snaga bi nastala kontradiktorna situacija jer svaki pokušaj pomicanja aviona bi uzrokovao beskonačni odziv trake u suprotnom smjeru i sustav bi bio u ravnoteži, ali kako je sustav u ravnoteži, kotači se ne okreču, pa je energija trenja jednaka nuli, pa bi se tu možda višom matematikom moglo doći do rješenja, ali je upitna točnost jer to više nije fizikalna situacija.
3.) Ako uzmemo da je v3 brzina trake u odnosu na avion i jednaka negativnoj vrijednosti brzine avion u odnosu na traku: v3 = -v1, ovaj uvjet je zadovoljen za bilo koju brzinu trake i bilo koju brzinu aviona i tu se nema o čemu pričati.
4.) Ako uzmemo da je v3 brzina trake u odnosu na avion i jednaka negativnoj vrijednosti brzine aviona u odnosu na zrak: v3 = -v2, ovaj uvjet je zadovoljen samo ako traka stoji u odnosu na zrak, što opet ne utječe na brzinu aviona u odnosu na zrak i na uzgon.
Mislim da sam kroz ove četiri kombinacije pokrio sve mogučnosti i dokazao da će u području fizikalno mogučih situacija avion poletjeti![]()
Ako je netko još skeptičan neka čita dalje:
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Izgleda da sam prešao limit duljine posta. Uglavnom, nastavak:
Ako je netko još skeptičan neka čita dalje:
�*to se tiče trčanja po traci, zamislite da trčite na pokretnoj traci na vjetru. Vjetar bi vas izgurao s trake jer vi i traka ste u ravnoteži sila, a vjetar je izvanjska sila koja poremeti ravnotežu. Nije baš najsličniji primjer, ali nadopunjuje rupu u teoriji. Zapravo bolji je primjer da ispred zida trčite na vrpci i odgurnete se rukama o zid.
Ako i dalje ne kužite ili vjerujete da sam ja u krivu, molim vas da ne pišete nešto u stilu: "Neće poletjeti i točka!", već to podkrijepite i nekim činjenicama, logikom koja pobija moju ili barem greškom koju sam eventualno napravio ili pitajte onaj dio koji vam nije jasan jer DA/NE prepucavanje ne vodi nigdje!
P.S. Malo možda off-topic, ali ima još sličnih primjera:
- S natjecanja iz fizike: Auto ti određene snage ... Koju će brzinu postići ako zanemarimo sve otpore zraka i sva trenja. Odgovor NULA jer kotači klize na mjestu.
- Kad se kod nas snimao film (mislim da nikad nije dovršen) potegla se rasprava ako se na krmu jedrenjaka stavi veliki ventilator hoće li se on kretati i na koju stranu.
Zadnji uredio MrBlc : 26-02-2007 u 21:44 Razlog: Editing tags
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
3 minute googlanja i doci cete do konkretnih dokaza da je moguce: http://pogue.blogs.nytimes.com/2006/...ill-conundrum/
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
Bookmarks