Molim za pomoć... Odlučio sam kupiti novi fotoaparat. Limit je 6.500kn.
Imam 2 dileme:
-prva je Sony R1 ili SLR niže cjenovne kategorije
-druga je: ako SLR koji?
Svaka pomoć je dobrodošla i unaprijed hvala.
Molim za pomoć... Odlučio sam kupiti novi fotoaparat. Limit je 6.500kn.
Imam 2 dileme:
-prva je Sony R1 ili SLR niže cjenovne kategorije
-druga je: ako SLR koji?
Svaka pomoć je dobrodošla i unaprijed hvala.
E sad...da bi dosli do druge dileme moramo rijesiti prvu!
Korisnika sa slicnim dilemama je vec bilo, pa samo navodim linkove na moja vrlo detaljna objasnjenja ovakvih dilema:
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=30822
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=27529
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=22660
http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=26903
I za kraj definitivno procitaj ovo:
http://cafe.mobil.hr/announcement.php?f=94&a=6
Ovaj puta sam ja preimenovao temu...sljadeci puta cu je obrisati!
I naravno kad procitas javi se sa dojmovima da mozemo dalje u dileme!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Uvažavam opasku za naslov teme. Nisam pratio dosadašnje polemike oko toga, ali evo... Bimbi je preimenovao.
Mislim da sam sve bliži SLR-u. Prednosti R1 vidim u sljedećem: jednostavnija upotreba i all-in-one varijanta; ergonomija i design su također sa prefiksom +.
Osim toga, sada imam H2 pa, mada nije velika ušteda, ipak je ušteda na karticama koje trenutno imam.
No, informacije o brzini (sporosti) fokusa kod R1 su mi već dovoljan znak da rješenje potražim na strani SLR-a. Teoretski je moguće da nikada ne dođem u situaciju da mi je njegov fokus prespor, mada ne vidim zašto bih eksperimentirao ako već za iste novce sa SLR-om dobijam bolje performanse. Također, mogućnosti nadogradnje SLR-ova, koliko god je to i opasnost po budžet, su u svakom slučaju dodatni uteg na vagi.
Evo, ovo bi bilo ukratko moje prvo promišljanje na ovu temu, a za iskusnije fotografe koji se eventualno hoće uključiti u ovu moju dilemu, informacija da me ponajprije zanima c/b fotografija, pa bih i tu volio čuti kako stvari stoje R1 Vs SLR.
Kako sam i rekao o ovoj je temi vrlo nezahvalno donositi a priori zakljucke, jer smo vec u sferi u kojoj igraju samo afiniteti i trazenja korisnika koja on postavlja pred svoj digitalni foto aparat.
Cinjenica je da bi sa R1 modelom dobio bolji objektiv na aparatu negli sto bi to bio ikoji koji mozes kupiti u kitu sa entry level DSLR modelima. Takodjer izgubio bi na dinamoci i brzini fotografiranja. Kolika ti je brzina i ta vrsta ucinkovitosti doista potrebna moras ocijeniti sam!
SLR fotografije cesto iziskuje i neka dodatna ulaganja, ali cemo tako i dodaci za R1 postoje i cijena im je prilicna posto se radi o Sony - ju, a alternativnih proizvodjaca nema.
Sto se crno-bijele fotografije tice, najbolji se rezultati dobivaju slikajuci u boji u sirovom formatu, te nakon prebacivanja na racunalo, formatiranjem tako dobivenih rezultata u sirovome formatu u grayscale. Tako fotografije zadrzava bodatstvo igre sjatla i sjena koje bi se izgubile da se fotografiralo u komprimiranim modovima sa B/W prepodesenim opcijama koje foto aparat nudi.
Posto i R1 ima RAW, dakle mogucnost fotografiranja u sirovom formatu, dvojba je jos i teza!
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
"...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze
U posljednjem broju DigitalFoto magazina sam pročitao da bi uskoro Canon mogao na tržište izbaciti 40d. Možda da njega sačekam, pa da onda konkretno uporedim R1 sa njim? Prema najavama, on bi se trebao uklopiti u cjenovnu kategoriju u kojoj se i ja "krecem". Ima li neko više informacija o ovome, i da li je ovo uopće dobra ideja čekati ga?
Ovakava pitanja muce svakoga tko je neodlucan i kupuje bilo sto od elektronike!
Uvijek mozes cekati! Uvijek dolazi neki novi, jos malo bolji i recentniji model! Uvijek ima neka nova sitnicarija ili doista veliko poboljsanje na kojemu marketing gradi image modela koji ti zeli prodati. Uvijek nove mogucnosti, uvijek nove cijene!
Takodjer uvijek novi modeli u najavama, i uvijek isto pitanje...da li da pricekam jos malo pa ubodem ovaj novi?
Dakako, mozes pricekati, ali po meni stvar je samo u prepoznavanju svojih potreba i razlucivanju onoga sto ti je doista potrebno! Ako ja danas znam da je aparat koji se nudi ono sto ja zelim i ono sto trebam, onda je on pravi odabir jer ispunjava sve moje zahtjeve, bez obzira na to koji aparat dolazi sutra!
Ako mislis da R1 nije za tebe nemoj ga kupiti! Ako zelis SLR, a nisi siguran koi, nauci jos malo, biti ces pametniji i lakse ces razluciti sto ti tocno treba!
Iskreno sumjam da ce Canon taj model o kojemu govoris ponuditi za cijenu od 6500 kn. Ako i ponudi, biti ce to cijena samo tijela aparata. Na to moras jos dodati i cijenu objektiva, bez kojega ti tijelo nista ne znaci, memorijske kartice...
Dakle ako pucas na SLR tesko ces se zadrzati u materijalnim okvrima koje si na pocetku teme postavio!
R1 stiže u idući petak
U firmi ćemo kupiti još jedan SLR (i to upravo u entry-level klasi) koji također mogu koristiti i privatno, tako da sam se onda odlučio za R1.
Tako ću u praksi moći osjetiti "čari" i jedne i druge opcije...![]()
Zamislite si ovo: u subotu me zovu da su moj R1 ipak uspjeli dobiti ranije a ne u naredni petak kako je dogovoreno. Odjurim ja odmah tamo, a bilo je kratko pred kraj radnog dana, sav sretan pokupim ga, dodjem kuci, stavim bateriju da se puni... I cekam... Hocu ga isprobati, kad imam što vidjeti. Kartica iz mog starog H2 je ms pro duo i nemam za nju adapter kako bih je mogao koristiti u R1. I tako ja cijelu nedjelju držim aparat u ruci, isprobavam ovo i ono, a nigdje fotki... Prvi utisak je da veoma dobro leži u ruci (mada će se trebati naviknuti na novu težinu jer je znatno teži od H2) i da su navigacijske i ostale kontrole dobro postavljene. Zamjerka ide u pravcu niza kontrola koje se moraju dvoručno podešavati (funkcijska tipka + kotačić istovremeno). Također mi se bljeskalica čini veoma nesretno podešena. Čim je objektiv izvučen, makar i najmanje, već tu se pojavljuje sjena. Bljeskalica bi morala biti dobrih par centimetara izdignuta od sadašnje pozicije. No, sve u svemu, na prvi pogled (design, ergonomija, brzina,...) sam veoma zadovoljan odabirom. Ne sumnjam da će i kvaliteta fotografija biti na razini zadatka. Čitao sam mnoge recenzije po netu, i uvijek je R1 izlazio kao veoma dobra preporuka.
Sada je na meni... Fotke slijede...
Bookmarks