Znate gdje su najveći zahebi u tom mjerenju potrošnje? To što bi za pravu situaciju svaki takav auto trebala voziti ISTA osoba u ISTIM uvjetima. Nit dva čovjeka isto voze, nit voze iste rute.
Moj Wrangler troši jako puno. Ne zato što sam po sebi troši puno, nego najviše zato što imam vrlo kratke rute, u kojima se motor ne stigne dobro zagrijat, pa je većinu vremena na automatskom čoku. Dakle i ja pređem, recimo, 1000 km po gradu isto kao i netko drugi s istim autom (dapače, čak i s MOJIM autom), ali ako nema kratke rute nego tih 1000 složi putujući od Samobora do Dugog Sela, potrošnja će mu bit osjetno manja. A i jedan i drugi vozimo 1000 km, šaltamo na mrvicu iznad 2000 okretaja, ne jurcamo itd.
Konkretni primjer, prošlot tankanje mi je bila potrošnja 17,7 litara (zato jer je toplo, inače bi bila preko 20). Sad mi je bila nešto iznad 14. Zašto? Jer sam imao par poteza Dubrava - Jankomir i natrag. A prije samo od doma na posao i natrag. Ista benzinska pumpa, ista ruka za volanom, sve isto samo druga ruta. I 4 litre razlike...

Odgovori uz citat
Bookmarks