Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Hybrid View

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Područja fokusa

Sada će Bimbi napisati: evo još jednog pametnog pitanja, ali zanima me vaše mišljenje. Dakle ja na svom Panasonicu imam mogućnost odabira područja fokusa na slici. Imam 9x polje, 3x (high speed) i 1x (high speed)
    Skoro pa sve fotografije sam napravio sa zadnjim 1x odabirom područja fokusa.

Pitanje slijedi: ako uzmemo za pretpostavku da svi fotografiramo objekte koji su u centru kadra: čemu uopće služe drugi modovi?
    Isto tako jasno mi je da aparat može fokusirati jedno polje na slici, ali mi nije jasno kako izgleda slika kod koje je fokusirana na 4 polja a na 5 nije?

Znači li da će na ovoj slici gornji dio biti mutan?

Znam i imate pravo: reći ćete nauči metodom pokušaja i pogreške, ali čisto me zanima koje modove vi koristite?
    Camera Obscura - the best camera ever :)

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pepi_31 Pregledaj post
    Isto tako jasno mi je da aparat može fokusirati jedno polje na slici, ali mi nije jasno kako izgleda slika kod koje je fokusirana na 4 polja a na 5 nije?
    Nećeš imati 5 fokusiranih područja već samo jedno.
    Ono što ćeš time dobiti jest da će aparat na osnovu tih 5 točaka odrediti gdje da postavi fokusnu ravninu.

Dakle to samo služi da nekima slabije iskusnima korisnicima pojednostavi baratanje aparatom.

Moji su aparati UVIJEK bili namješteni na centralno fokusiranje na jednu točku jer želim potpunu kontrolu nad fotografijom.
    Izuzetak je Fuji S9500 kod kojeg mogu točku na ekranu pomicati kako god hoću preko cjelog kadra.

Nikada nisam vidio neki preveliki smisao u tih više točaka fokusiranja jer onda gubim kontrolu i prepuštam aparatu da sam prosudi gdje i kako.
    To ne volim, i mislim da je to za one malo slabije korisnike.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Pa ne znam kako to onda može pomoći manje iskusnim korisnicima kada će onda svaka druga slika biti van fokusa jer će aparat "odlučiti" fokusirati se na krivi predmet.
    I na Panasonicu možeš micati točku fokusa,ali se neću ona više sa tim zamarati: back to Hspeed mode 1x

Hvala

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pepi_31 Pregledaj post
    Pa ne znam kako to onda može pomoći manje iskusnim korisnicima kada će onda svaka druga slika biti van fokusa jer će aparat "odlučiti" fokusirati se na krivi predmet.
    Ma nisi shvatio kolega.
    Ja recimo kada fotografiram prvo naravno fokusiram pa kadriram (ako sam na automatskom fokusu).

Manje iskusni korisnici fokusiranje prepuštaju često aparatu i odmah prelaze na kadriranje.
    Tako npr. možeš imati par na slici, a između njih da je u udaljenosti livada i nakon nje šuma.
    Ako staviš centar između njih, onda će na moj način aparat naravno se fokusirati na šumu a na ne par.
    To je samo primjer ali mislim da si shvatio...nekada je kadar takav da centar fotografije nije niti približno blizo objektima koje želimo fokusirati.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao observer Pregledaj post

Ako staviš centar između njih, onda će na moj način aparat naravno se fokusirati na šumu a na ne par.
    To je samo primjer ali mislim da si shvatio...nekada je kadar takav da centar fotografije nije niti približno blizu objektima koje želimo fokusirati.
    Jako lijep primjer ,shvatio u potpunosti

Još jednom hvala

http://www.plavifraktal.com/pas.jpg
    Zadnji uredio pepi_31 : 28-01-2007 u 23:54

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove