Kupio ja sp 550.
Za sada mogu reci samo WOW!
Jako mi se svidja,napisat cu malo vise kad ga bolje skuzim!![]()
Kupio ja sp 550.
Za sada mogu reci samo WOW!
Jako mi se svidja,napisat cu malo vise kad ga bolje skuzim!![]()
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Samo ti pucaj fotke mlađaka, neće se film potrošiti.
Kako god bilo expozicija ti ne smije ići ispod 1/80 jer pri tako velikom povećanju Mjesec "brzo putuje" pa će i oštra slika ispasti mutna,što se dakle da kompezirati povećanjem ISO osjetljivosti... (ali ne previše do ISO 200 max)
Isto tako nađi Jupiter pa fotkaj; tamo su ti vrijednosti exp 1 sec: otvor blende maksimalan: ISO 800 (za ovo ne trebaš čekati ništa)![]()
Camera Obscura - the best camera ever :)
Ne, u svakom slučaju kotačić ide na M kako bi imao totalnu kontrolu.
Dakle F se postavlja na najmanji mogući - vjerojatno je to F 3.7 ili malo veći (ne znam kako je kod 550-ke)
Tako je Spot metering je ono kada aparat mjeri točno ono što je u centru kadra. Takav način koristi za Mjesec: dakle ISO 100 i spot metering.
No za Jupiter to nema smisla: bitno je samo da ga izoštriš (ako ga aparat ne može izoštriti onda ciljaj na neki objekt u daljini -par km) i zaključaj fokus.
Expozicija je 1 sekunda ili čak i manje (od pola do jedne sekunde) plus ISO od jedno 800 do 1600.
Eto: nadam se da sam barem malo pomogao
Camera Obscura - the best camera ever :)
Bookmarks