= Citat = Izvorno postao absBeg Pregledaj post
Znam da nema elektronike u kablu, ali sam kontao da mozda usb port stvori napon na zicama kad se kabel spoji, jer kako bi se inace ostvarila veza da nema napona na oba kraja pa makar i bio onaj od 1.5V.
S druge strane, usb produzni ipak ima na drugom kraju zenski ulaz (!) koji nema napona dok se u njega ne ukopca muski. Upravo me ovo brine, jer onaj drugi kraj usb kabela za k800 je takodjer muski, sto znaci da potencijalno ima napona na njemu. Jel pricam gluposti?
Dobro, to je tocno. Na jednom pinu na kraju kabla koji ide u mobitel stvarno ima napona (5V). Medjutim mislim da tu nema neke opasnosti, osim ako mislis taj kraj kabla drzati na ogoljenom limu. BTW po mom iskustvu, cak i ako se taj napon kratko spoji, najgore sto se moze dogoditi je da se komp naglo ugasi. U tom slucaju pricekas par sekundi i upalis ga ponovo. Ali kao sto rekoh, iako je taj kraj kabla takodjer muski, mislim da ima dovoljno plastike okolo da se u normalnim okolnostima nista ne moze dogoditi.

BTW, USB produzni na "zenskom" kraju UVIJEK ima napon, neovisno o tome je li nesto prikljuceno ili ne. Znaci, elektricki su USB produzni i USB za mobitel potpuno isti. Razlika je samo sto je zenski prikljucak zbog svoje konstrukcije bolje zasticen (nista metalno ne viri van).