normalno će ti raditi, tako ja imam, ne trebaš ništa u biosu (bar ja nisam ništa trebao) samo trebaš imat drivere za sata disk od matične na disketi.
Pozdrav...
ovako, imam jedan problem, malo sam tražio po forumu, ali nisam baš našao odgovor...
Naime, imam u planu kupiti HDD, ali neznam da li da kupim "obični" (ATA) ili SATA...
Znam da su SATA brži što se tiče prijenosa podataka...
Ovako sad bi imao par pitanja pa ako bi mi netko mogao odgovoriti:
1: da li će mi raditi ako imam jedan SATA hdd i jedan ATA hdd, s tim da bi ovaj SATA bio "master" (znači na njemu windowsi i tako to) dok bi ATA bio nešto kao "pričuvni"?
2: da li potrebno šta posebno namještati da bi mi SATA hdd radio? (tipa šta mijenjati u biosu ili slično ili je ko i sa ATA diskovima)
BTW: imam ABIT IS7 matičnu i podržava SATA_u...
Hvala svima na odgovorima...
...HTC Desire->Sensation->One (M7)->Note 3->LG G2-> S6 SM-G920F
normalno će ti raditi, tako ja imam, ne trebaš ništa u biosu (bar ja nisam ništa trebao) samo trebaš imat drivere za sata disk od matične na disketi.
1. da moguče je, upravo takvu kombinaciju ja imam složenu na stolnom.
2. za SATA1 je potrebno instalirat drivere sa dobivene diskete, al sada novi SATA2 nemaju tih problema, drito spojiš na matičnu i to je to. nikakva prčkanja po BIOS-u.
ja sam se cijeli dan patio sa SATA diskom dok nisam saznao da treba disketa (koju nisam dobio sa diskom). A problem je bio sto 3 godine nemam uopce disketnu u kompu.
iPhone 5s 16 GB
Hvala na odgovorima...
disketu imam negdje...
Ček, znači moguće je koristiti i SATA II hdd-ove?
pa oni su noviji i ne treba im nikakva disketna podrška.
Ja u kompu imam dva ATA diska i napokon sam ubacio i treći serial ATA koji mi je sjedio zapakiran više od pola godine na polici... Nije mi trebala nikakva disketa, fala bogu, jer ni nemam disketnu jedinicu, ali jedino što sam trebao napraviti jest u BIOS-u enable-ati opciju da prepozna serial ATA disk... I to je to...
OK, hvala...
oš samo jedno pitanje u vezi hdd-a...
Da li je bolje kupiti WesternDigital, Seagate ili maxtor??
ja sam uzeo Seagate Baracuda 160 GB, i imam 5 god garancije. placen oko 450 kn. Brzina izvanredna![]()
iPhone 5s 16 GB
ma ja sam imao u planu kupiti 80GB... ima Seagate baracuda 80GB NCQ, SATA II, 7200, 8MB za cca 324kn...
pa me još samo zanima dal to valja čemu, tj ko zna što znači NCQ?
ili maxtor ili segate. WD bi meni nekako bio zadnji izbor. čisto iz dosadašnjeg iskustva, ova dva me služe jako dobro, možda i segate je nešto skuplji al zato nema opciju motokultivatora kao neki, jer ja komp ne gasim nikako po par mjeseci i želim da disk bude nečujan. i naravno da se ne grije jako. tako da mislim od ova dva bilo koji da uzmeš nećeš pogriješit.
i da, to sam zaboravio, SEAGATE je NECUJAN. ne cuje se potpuno nista. prava razlika od onog starog diska
evo trazio sam ti sto znaci NCQ i naletio na ovo. test sata diskova, a imas tu i sto je ncq
http://www.hardwarebase.net/?akcija=recenzija&id=84
iPhone 5s 16 GB
Meni je SATA disk pojeo živce, nisu pomagali ni driveri na disketi, ni hrpa drugih savjeta dok nisam shvatio da imam premalo RAM-a i da zbog toga disk radi užasno sporo tako da je praktički neupotrebljiv.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
a koliko je rama potrebo da bi to čudo radilo normalno??
koliko je to "malo"? ja imam 512 i radi OK
iPhone 5s 16 GB
Naravno da disketu ne dobiješ sa diskom jer nije problem u disku nego u chipsetu na tvojoj matičnoj ploči (Windowsi ne prepoznaju SATA kontroler koji se obično pretstavlja kao SCSI), na cd-u s driverima treba potražiti utility za kreiranje diskete.
Disketa je potrebna samo u slučaju da želiš nainstalirati Windowse na taj stroj, samo pri instalaciji i to čak ne u svim slučajevima. Za obično spajanje na komp gdje već postoji OS nije potrebna nikakav disketa.
BTW; ovo sa premalo rama prvi put čujem...
Još jedan pametan kao ja. Vjeruj mi to ti nije pametno jer sam tako i ja radio. Prvi put je bilo u redu, drugi isto, i treći, a četvrti je bilo svega, a najviše izgubljenih fileova i foldera!
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
nisam ikad imao problema sa True Image. vec jedno godinu-godinu i pol vracam tako podatke i to cijelih windowsa sa svim programima. mozda jednom mjesecno vratim image i nikad problema
iPhone 5s 16 GB
Hvala svima na savjetima... Kupio sam Seagate Baracuda 80GB NCQ (šta god to bilo) SATA II, 7200, 8MB -> 234Kn u HG_u... garancija 60mjeseci... ja zadovoljan... sad sam instalirao windowsw gore i radi ko zmaj...![]()
eto, nadam se da ces biti zadovoljan. mene je to najbolje sto ima 60 mj garancije i sto je tih
iPhone 5s 16 GB
nakon nekih poteškoća, drugi put instalirao win isad sve radi...
Ali imam jedan probelm...
Naime, kako sam sad instalirao win na SATA hdd, sve je super, ali u my computer_u i u Device manager_u "nevidim" stari hdd (paralelni ata), ko da uopće nije spojen... kada upalim bios, onda se normalno vidi da je taj hdd tamo...
Šta da radim?? Molim pomoć... (valjda netko zna)![]()
izvadi jumper sa PATA diska, da ti ga BIOS automatski detektira.
Bookmarks