ja to obavljam sa zatvorenom blendom (velikim F-om)
probaj i ti . mozda ti uspije . ja dobijem nesto ovako.
slika ispadne malo tamnije, naravno na moru se takve stvari nece dogadjat , zbog refleksije svjetla od mora.
Znam da je ovo generalni problem,ali me zanima kako se fotografira u tim situacijama. Ipak sam vidio masu uspješnih slika, (recimo kalendari) i znam da su te slike prošle obradu, ali...
Ako stavim na spot mjerenje, ona mi je nebo spaljeno, a objekt dobro osvijetljen. Ako stavim na multispot, dobijem prosjek za ekspoziciju koja u pravilu znači tamne sjene koje predstavljaju objekt, ali ispravno eksponirano nebo. Znači li to da je rješenje u duplom kadriranju iste snimke i naknadnoj obradi na računalu?
Primjer za problematično fotografiranje
Camera Obscura - the best camera ever :)
ja to obavljam sa zatvorenom blendom (velikim F-om)
probaj i ti . mozda ti uspije . ja dobijem nesto ovako.
slika ispadne malo tamnije, naravno na moru se takve stvari nece dogadjat , zbog refleksije svjetla od mora.
Naknadna obrada na računalu svakako će podići kvalitetu slike
Evo recimo samo donji dio slike koji je vrlo taman možemo dobiti u boljem svijetlu koristeći Paintshop - Dodge Tool (O)- in one Layer
da ne govorimo o detaljnijima zahvatima.
Naravno ništa ne može nadmašiti fotografsko znanje
i kvalitetu opreme koja se koristi i nadasve poziciju te trenutak u "hvatanju" slike!!!
![]()
"Prijateljstvo je neopisiv luksuz
biti s nekim da se osjećamo potpuno sigurno,
bez da odlučite vagati misli ili riječi."
George Eliot
Može se to riješiti u startu tako da se kadrira i izoštri tlo laganim pritiskom do pola jel... pa se opet iskadrira prema nebu... okine se i tlo je bistro a nebo nije nazubljeno...
Seriously?
Upotrijebi blic za dosvjetljavanje prednjeg plana.
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Blic???
Trebao bi imati blic dimenzija 100*100 metara da bi "dosvjetlio" brdo ispred mene![]()
Nikakav blichehe, otkud vam to...
Kolega ovako.
Koristi RAW format zapisivanja da bi mogao što više izvući detalja iz fotografije.
Napravi više slika različite ekspozicije, znači bar po jednu normalno eksponiranu i po jednu preeksponiranu i podeksponiranu.
Zatim odeš u photoshop i proučiš malo koje ti mogućnosti on pruža u radu sa HDR (High Dynamic Range) fotografijama.
Nije složeno za shvatiti, malo eksperimentiranja i vidjeti ćeš o čemu ti govorim![]()
HDRI, za to sam čuo i malo sam se igrao sa tim: ali mi je to tlaka. vidim da ću ipak morati krenuti tim putem
Hvala!
Bookmarks