Molio bih ako tko zna: našao sam u EXIF-u vrijednost:GAIN CONTROL
Koliko sam vidio, može imati tri stanja, no mene zanima može li se na nju utjecati i ako može kako, te kako se njezine stanja očituju na slici?
Hvala unaprijed
Molio bih ako tko zna: našao sam u EXIF-u vrijednost:GAIN CONTROL
Koliko sam vidio, može imati tri stanja, no mene zanima može li se na nju utjecati i ako može kako, te kako se njezine stanja očituju na slici?
Hvala unaprijed
Camera Obscura - the best camera ever :)
Pepi je uvijek zahtjevan sa pitanjima...Izvorno postao pepi_31
![]()
![]()
...neka, to se trazi!
Brijem da moje znanje nije na dovoljno visikoj razini da bi ti u tancine objasnio gain control opciju i algoritme.
Ipak pokusati cu koliko god bolje mogu.
Sto se EXIF - a tice...valjda je svima manje vise jasno o cemu se radi. Samo cu spomenuti da postoje trenutno dvije verzije EXIF formata, starija 2.1 i novija 2.2. Rijetki digitalni foto aparata podrzavaju 2.2 verziju. Razlike su sitne, pa navodim link gdje je to lijepo, a ukratko prikazano:
http://www.dpreview.com/news/0202/02020501exif22.asp
Punu specifikaciju EXIF 2.2 standarda mozete pronaci u attachmentu!
Gain up je opcija koju posjeduje vecina digitalnih foto aparata. Kvaliteta izvedbe ove opcije ovisi o kvaliteti procesora koji je ugradjen u doticni foto aparat (mozemo ovo komparirati sa izvedbom AWB ili AE parametara koja ovisi o kvaliteti optike i mogucnostima algoritama pojedinoga modela, tako i gain control kvaliteta ovisi o mogucnostima procesora da prema odredjenim manje ili vise kvalitetnim algoritmima, obradi i pravilno korigira odredjene parametre podataka koje je dobio sa chipa).
Gain up je pojam koji izvorno ne potjece iz svijeta fotografije, vec iz pojmovnika koji se bave zvukom i glazbenim komponentama. Tako je u glazbi on poznat kao mogucnost glazbenih komponenata da filtriraju sum pri reprodukciji ili snimanju zvucnoga zapisa. U video komponenata takodjer se javlja Gain up mogucnost, a ona predstavlja (video kamere...) mogucnost korekcije AE opcije i redukciju (najcesce) podeksponiranih dijelova video zapisa.
U fotografiji gain up opciju bi najbolje mogli opisati kao mogucnost procesora digitalnoga foto aparata da kontrolira pojacanja signala koja generira CCD (jer CCD i ovisno o algoritmima koji ih kontroliraju u digitalnim aparatima imaju mogucnost da pojacavaju svjetlosni signal kao i sve dijelove spektra)-
Mogucnosti gain up opcije u digitalnim foto aparatima obicno su sljedece:
1. None gain up
2. Low gain up
3. High gain up
Najcesce su u domeni auto opcija, koje procesor aparata odredjuje sam bez mogucnosti intervencije korisnika. Ipak ima i modela koji dopustaju odabir korisniku, tada bi se ta opcija za odabir trebala nalaziti u dijelu izbornika koji se tice parametara fotografiranja.
Nadam se da je pomoglo!
EDT: Zaboravio sam attachment, pa ga dodajem!
Zadnji uredio Bimbi : 24-12-2006 u 00:01
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Bimbi, kao prvo, hvala ti na odgovoru.
A kao drugo, pomoglo je
Hvala još jednom!
Stvarno si majstor!
Camera Obscura - the best camera ever :)
Bookmarks