= Citat = Izvorno postao Drug Mile
U svakom slučaju to su dvije platforme koje nisu međusobno direktno usporedive, osim što im je zajednička qwerty tipkovnica, sve ostalo je različito.
S ovime će se svaki korisnik koji je isprobao oba uređaja složiti.
Vario je uređaj sa WM5 sustavom i kao takav otvara ogromne mogućnosti za one koji trebaju all-in-one uređaj sa mogućnošću korištenja tehnički naprednih programa (dakle inžinjeri, računovođe itd.), znači ljudi koji će ih koristiti u svojoj struci poprilično.
WM5 je u tome smislu trenutno najjači u svijetu i ima najviše programa koji su usko razvijeni za pojedine struke.
Onaj tko će kupiti taj uređaj sa tom namjerom korištenja zna zašto ga kupuje.
Ti diaboliq očito nisi hard core korisnik i ne treba ti takav uređaj.

Što se tiče E61 ona je za nekoga tko bi htio ajmo reći blackberry feeling na symbian platformi.
Proširiv dosta softverski ali recimo sa nekim općenitim programima za široki krug korisnika (multimedija, igre, pojedini sustavski programi i slično...ali nemojte biti u zabludi i misliti da to znači da Vario za to nije osposobljen, zapravo je i prebogat time pa i nije onda najjednostavniji za korištenje).

Eto, velim...Vario je za recimo neke hard core korisnike koji će znati iskoristiti njegov puni potencijal, a E61 za daleko širi krug korisnika koji zahtjevaju samo malo napredniji smartphone i ništa više.

Još samo da kažem svoje subjektivno mišljenje vezano za E61...nije loš, ima svojih prednosti i mana ali mislim da ima još mnogo mjesta za napredovanje.
Ja ga osobno ne bih nikada uzeo.

Vario imam i možda ga kasnije samo zamjenim za jači model (tytn ili koji god tada bude aktualan), naučio sam ga koristiti većinom bez stylusa tako što sam proučio sve opcije koje mi nude postavke kojekakvih programa (što 95% vas bisera nikada ne prouči) i naučio sam se sa pridodjeljenim kraticama koristiti na pojedinim buttonima.
Stylus vadim većinom samo kada se koristim tehničkim programima vezanim za svoju struku (inače samo da napomenem da jedan takav program koji koristim od određene naftne kompanije košta single licence 1500$ i nikada ga se neće razvijati za neki symbian, to dovoljno govori o ozbiljnosti WM platforme).