od lcd-a ne bole oci![]()
![]()
![]()
Koje su razlike između TFT-a LCD-a, CRT-a?! ti pojmovi me zanimaju, CRT je običan monitor radi sa katodnom cijevi, a kako redi LCD?!
I zanima me dali je LCD i TFT jedno te isto?!![]()
![]()
You Hack me!
We Hack you! by cafe.mobil team
od lcd-a ne bole oci![]()
![]()
![]()
he! he! ne bole oci vec glava!Izvorno postao outrageous
![]()
![]()
You Hack me!
We Hack you! by cafe.mobil team
Trenutno glavno i opće razlikovanje monitora je CRT i LCD
LCD potom dijelimo na TFT, IPS, MVA, PVA
pa onda ima podjela IPS panela, pva panela... al o tome ne treba pricat...
ja cu reci evo otprilike obiljezja...
TFT paneli su prvi LCD paneli... Trenutno najzastupljeniji na mobitelima i prijenosnim racunalima... odlikuje ih jako mala potrosnja, ali zato su mu mane jako slab kut vidljivosti te gubitak kontrasta ako pomjeramo po vertikali kut gledanja... također najveći nedostatak im je što ne mogu prikazati 32 bit boju nego max 24bit... razlike među bojama korigiraju dither metodom, tako da čovjeku ispadne da je kvalita slike bolja nego 24 na CRTu a lošija nego 32 Na boljem LCDu..
IPS paneli su napravljeni da bi popravili kut gledanja... da bi se monitor mogao vidjeti iz svih kuteva, ali je tude stradao odaziv koji je medju prvim takim monitorima ( negdje 98 ili 99 godine ) bio min 50Ms
MVA paneli su se poceli proizvodit takodjer 98 ili 99 te su na njima ostvarene vece brzine matrice i mnogo bolji kontrast te kut gledanja, ali je ponajviše stradao prikaz boja... boje nisu bile korektno prikazane... i svjetlina je bila vrlo niska na takvim monitorima...
ti monitori su vam u biti svaki LCDi sa VGA prikljuckom ( bez DVI)
te na posljetku PVA... to je novija tehnologija koja je bazirana na principu MVA panela, ali ima znatno poboljsane kontraste... mislim da je samsung prvi poceo te panele stavljat u svoje monitore...
u biti vecina monitora sa DVI prikljuccima ( te bolje kvalitete ) ima ove panele...
Spva su najnovija tehnologija bazirana na MVA i take panele imaju apple monitori, eizo monitori i svi monitori namjenjeni za cad i dizajn kojima je potreban vrhunski prikaz boja...
još bi dodao... kod korištenja bilo kojeg LCDa, nema boli u glavi prilikom dugog rada... ta bol nastaje jedino korištenjem CRTa zbog flicker efekta...
ja sam ti tu napisao podjele LCDa u sta planiram i ovu temu preimenovat, jer teme CRT vs LCD vec postoje na forumu a i na internetu ih ima na bacanje...![]()
Izvorno postao microhard
mene roka glava od crt-a a onda pocmu i oci...valjda se isprenaprezu.
Bookmarks