Pa moram priznati da sam rijetko vidio da ljudi u dvojbama u ultra zoom klasi spominju Nikona uopce a pogotovo model 8800.
E pa sad da ne mudrujemo previse, probati cu u kratko (obicno mi ne uspije)!
Naravno da su karakteristike u ova dva modela vrlo, vrlo slicne, oni uostalom, priradaju i istoj grupi digitalnih foto aparata, kako ih segmentiramo na trzistu. Ultra zoom klasa danas podrazumjeva odredjene mogucnosti i one se kod ozbiljnijih proizvodjaca podrazumijevaju. Cisto komparacije radi Fuji ima sitnu prednost po specifikacijama u optici, dakle ima objektiv nesto vece zarisne duljine i bolje svjetlosne vrijednosti, takodjer ima i nesto veci raspon ISO vrijednosti koje moze podrzati. Ovo treba uzeti sa rezervom jer vecina testova pokazuje da se bez obzira na navedeno sa Nikonom cisto fotografski gledano dobivaju isti ako ne i bolji fotografski rezultati. Fuji ima takodjer i nesto veci display (2,0 incha naspram 1,8 incha kod Nikona), ali je Nikonov display flip out and twist, sto je po meni definitivno prednost. Sve ostalo je gotovo identicno ili toliko slicno da se ne isplati navoditi.
E sad dolazimo do kvake...cijena.
Naime Nikon je tu, ja bih rekao, bezobrazno preskup, i tu zavrsava svaka njegova tendencija da konkurira. Za model 8800 potrebno je izdvojiti cca 6500 kuna. Za taj novac se moze kupiti DSLE model sa dva losije objektiva u kitu ili sa jednim boljim, i to jos mozes i birati proizvodjaca. Za taj novac, ako ne zelis SLR model mozes dobiti Sony R1 model kojemu 8800 ne moze parirati niti po jednome od parametara (osim zarisnoj duljini objektiva), takodjer za puno manje novaca mozes birati izmedju ogormne ponude aparata koji su svojim performansama i fotografiskim rezultatima vrlo, vrlo blizu, ako ne i na istoj razini navedenomu Nikonu: Canon S3 IS, Sony H5, Panasonic FZ50, Fuji S9600 koji si spomenuo...
Eto nadam se da je jasnije...![]()

Odgovori uz citat
!
Bookmarks