= Citat = Izvorno postao profi
Da, onaj lapsus i ja sad vidim. Jednostavno sam friski na ovom forumu tako da mi ime nije odmah sjelo. Bimbi ispricavam se!
Navikao sam...uostalom WGF vazno da znamo na koga se odnosi!

= Citat = Izvorno postao profi
Mislim da cu se ipak odluciti za Sony.
Ali sto je s onim "glavnim" karakteristikama ( stabilizator slike, kvaliteta optike, kvalitete cipa, itd. ) na cijoj su strani te kvalitete?
Nigdje se na forumu nije bas hvalio Panasonic FZ7.

Sto znaci to da nema mogucnost fotografiranja u sirovom modu?

To sto nema kvalitetan ( u odnosu na H5 ) display to mi i nije neka stavka, on mi ionako sluzi vise kao orijentirna informacija kakva je u globalu slika.
I jos da postoji u crnoj varijanti!?
Glavne karakteristike, ako usporedjujemo Sony i Panasonic, navedene modele, lice kao jaje jajetu...razlike su vrlo sitne i prilicno subjektivne od korisnika do korisnika.

Na zalost niti jedan od modela o kojima govorime...niti Sony H2 inti Panasonic FZ7, niti Canon S2 IS ne postoji u crnim izvedbama kucista.

Jedini od onih koje smo spominjali a koji dolazi u crnoj boji kucista je Canon S3 IS.

Sto se sirovih formata fotografija tice, radi se bas o tome da kako sam i rekao Sony nema mogucnost fotografiranja u sirovim formatima daoh npr Panasonic ima. Sirovi format fotografiranja stoji za spremanje fotografiranih podataka bez kompresije. Dakle, npr JPEG format u kojemu fotografije pohranjuje velika vecina dogotalnih foto aparata danasnjice, jest format koji sadrzava odredjenu kompresiju u odnosu na realnu velicinu slike.

Proces ide pojednostavljeno ovako. Svjetlo prolazi kroz objektiva foto aparata i pada na senzor. Senzor "cita" i biljezi podatke i slici koja je pala u svaku od njegovih foto osjetljivih celija i salje ju dalje procesoru koji obradjuje te dobivene podatke od srnzora. E tu dolazimo do razlike:

- pa tako ako imamo aparat koji ima opciju fotografiranja u nekome od sirovih formata on ce imati mogucnost da njegov procesor slike samo obradi podatke dobivene od senzora i takve ih u punome obimu spremi na memorijski medij aparata (a po zelji cemo moci izabrati i spremanje uz odredjenu kompresiju u nekome od komprimiranih formata, najcesce JPEG formatu)

- dok ako nas aparat nema mogucnost snimanja u sirovim formatima (najcesce se radi o RAW ili TIFF formatu), njegov ce prcesor nakon obrade podataka dobivenih od senzora, te podatke komprimirati i spremiti ih na memorijski medij aparata, u komprimiranome obliku (najcesce JPEG format)

Tako ce dobiveni podaci, posto su komprimirani, zauzimati manje mjesta na memorijskome mediju, ali ce isto tako biti odrijeseni detalja i u vecini slucajeva ostrine i jasnoce koju nam daju fotografije u sirovim formatima. Pored navedene cinjenice fotografije u sirovim formatima puno su podloznije daljnjoj obradi u nekome od alata...ali se njima teze barata, teze ih se pregledava (jer neki preglednci ne podrzavaju sirove formate) i naravno mnogo su obimniji u smislu prostora koji zauzimaju na memorijskim medijima

Eto to je jednostavnija verzija...