Meni svejedno, samo sam te htio upozoriti da te dB mogu gadno prevariti, da se ne bi pitao zašto nešto ima manje dB a radi bolje.I to se događa![]()
Meni svejedno, samo sam te htio upozoriti da te dB mogu gadno prevariti, da se ne bi pitao zašto nešto ima manje dB a radi bolje.I to se događa![]()
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
omnicu je teško napraviti u samogradnji. umjesto nje se uglavnom rade tzv. slottice. ne sjećam se sad točno pojačanja, pisali smo o tome u mobilu pa pogledaj članak kolege bojana franca (ak se dobro sjećam) ili potraži na netu informacije o slotted antenama
Inače malo off, ali nije sve tako crno kod decibela. Postoji i tu određeni standard:
1 mW = 1 dB
0,755 V = 1 dB
Izvor od 1 mW odnosno 1dB na dipolu ima izračenu snagu u određenom smjeru 3 dB, a na anteni koja ima 12 dB pojačanje u odnosu na dipol izrači 15 dB, a ako je antena 12 dB u odnosu na točkastu onda izrači 12 dB.
inače za izbječi zabune sam često viđao oznake dBd za dipol kao referentnu, a mislim dBi za točkastu kao referentnu.
Inače je logička pretpostavka ako piše samo dB da je to pojačanje signala, odnosno snaga izračena u smjeru u kojem antena ima maksimum u odnosu na snagu dovedenu na antenu.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
Upravo tako, a pod ovo db navedenom gore u tekstu se zapravo misli na dbi.....
Tako da daljnje mudrolije na ovu temu prekinemo...![]()
Zgodna priča o omnici http://www.zgwireless.net/show.php?page=215
a iako nije riječ o Yagi antenama, nije loše ovo pogledati http://www.glwireless.hr/index.php?id=0:9:4
Zadnji uredio Sljaka : 27-11-2006 u 21:40
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Da, ove dvije pričice sam ja već gledao....
A kad smo već kod yagica, može li mi netko reći koliki kut otprilike one pokrivaju.... Da li to veću kut od npr. kantene s hornom (20-30 stupnjeva) ili manji???
Kod Yagica kut pokrivanja ovisi o broju elemenata. Čim je više elemenata, to je kut pokrivanja manji, ali je pojačanje veće i obrnuto.Izvorno postao geniusboy
In vino veritas !
Omnia mea mecum porto !
Alea iacta est !
Bookmarks