Sta je ekipa??Bezpomocni!!!
Moze li mi tko objasniti sta je to "raid" i cemu sluzi?
Sve mi se cini da mi sata disc treba taj nv raid a ima ga na cd-u od maticne!
Ploca Asus A8NE-FM sa Athlonom 64 imao sam prikljucena 2 ATA Hdd-a 80 Seagate st 3200827a i 200 GB Seagate 380011a te sam prikljucio jos jedan Sata Hitachi Hdt722516dla380-150GB!E sad sam htio izbaciti 80 GB disc sa kojeg botam Winne te ih frisko instalirati na Sata disc no imao sam problem prilikom instalacije jer se nemogu instalirati na HDD?Iskljucio sam ona dva i ostavio samo Sata i opet isto,dode do dijela instalacije gdje snimi one pocetne foldere i nakon toga slijedi prvi rebot!Nakon rebota podigne do dijela kada trazi da pritisnem bilo koje dugme da bootam sa cd-a(bez akcije)te nakon toga slijedi dizanje winna ali se pokaze error da ne moze da boota.
Inace sam disc podijelio na dva dijela i prepoznat je od strane winna i radi uredno!
Vratio sam 80 gb hdd sa kojeg sam podigao winne i stalno mi se na desktopu u donjem desnom kutu pojavljuje ikona "sigurno uklanjanje hardwera(Sata hdd)".Zasto,gdje sam pogrijesio??
Treba li sto u biosu promijeniti?
Cuo sam za caku da treba sa instalacijskog CD-a maticne skinuti neke fajlove na disketu te prije botanja stisnuti F6 da bi se to instaliralo,no meni je disketni pogon u K...u!
Neka druga ideja?
Sta je ekipa??Bezpomocni!!!
Moze li mi tko objasniti sta je to "raid" i cemu sluzi?
Sve mi se cini da mi sata disc treba taj nv raid a ima ga na cd-u od maticne!
pa ako zelis Win instalirat na sata koji ti je master, onda moras imat njegove drivere instalirane, u tom slucaju ti je floppy neophodan. A ak sam ja krivo skuzio i zelis instalirat na "obicni", provjeri njega, kablovinje i da, RAM, ja sam imao zadnji put problena sa ramom, jedna plocica je bila sa greskom. Provjeri si i to...jer ako ti je ram pokvaren nece dic windowse
Ne na obicni,nego na sata jer ovaj 80 ata ide van koji cu prikljuciti na jedan stariji PC
Stavi u BIOS-u da se boota s tog novog SATA diska, vjerojatno to pravi probleme.
Što je RAID? Ukratko: glavobolja...![]()
ali i ako ga stavis u biosu kao master opet ti trebaju driveri, tj. moras ga instalirat. Osim ak ja nisam nest zabrijo, al mislim da nisam.
A zašto ne prekopiraš pomoću Drive Image-a ili nekog sličnog programa kompletnu windows particiju sa 80gb diska na taj novi sata disk? Nema veze ako nisu iste veličine, Drive Image ti to može prilagoditi.
Tako nećeš morat ponovo instalirati windowse, sve će ti radit kao i prije.
Može i to probati, ali ne znam koliko je vješt u takvim stvarima. Po ovome što sam do sada vidio, baš i nije. Ako se i odluči na takav potez, prije kopiranja treba instalirati drivere za SATA kontroler jer stvar inače pada u vodu.Izvorno postao mrle
E probao sam i nesto napravio ali je stvar opet pala u vodu;naime uspio sam prilikom pokretanja instalacije winna ubaciti drivere za sata raid(ukupno dva)sa F6 diskete i uspio sam instalirati na sata disc friske winne dok su bili prikopcani sva tri diska,te sam ubacio par drivera "audio,grafa"itd!!!
Ugasio sam racunalo i probao bottat gdje me pita koji XP..OK
Ali problem je nastao kada sam odspojio 80 HD (bios->frst bott sata hdd) sam nastimao no samo mi je printer uzbacio sve papire van a na ekranu (crn)su se pojavile crtice i nije mogao bottat??
Pokusao sam iznova install winne i raid drivere ali mi kaze "Dhis disc does not contain a win XP compatible patricion"
.ebiga sta da radim??
Prvo odpoji sve ata diskove
drugo popravi floppy (kupi drugi ak treba)
trece u biosu nastelaj da se boota s sata diska
cetvrto pokreni instalaciju wina na sata disk, upotrebom F6 instaliraj potrebne drivere (ak ih imas vise ponudjeno obavezno odaberi prave)
peto napravi 2 particijie
sesto obo dvije particije formatiraju (full format) u NTFSu
Instaliraj windowse na C particiju
Kad sve to napravis, instaliras sve drivere itd, pospoji ona druga dva diska
Ak ce te pitati koje windowse da boota, odaberi ove nove
ova dva stara diska sad formatiraj skroz do kraja (ak nece ic, instaliraj partition magic pa s njim pregazi stare windowse)
Obavezno ih formatiraj u NTFS
Ak ti nece raditi flopy, postoji sansa da u BIOSu narihtas da se SATA kontroler ponasa kao ATA...
Give me a kiss to build a dream on, And my imagination will thrive upon that kiss
Sweetheart, I ask no more than this, A kiss to build a dream on
To se kod IBM-a zove compatibility mode i riješi navedene problemeIzvorno postao smrt
Svakako vrijedi probat i ostale solucije, pa javit šta je proradilo a šta si probao pa nije...
Bolje cica u ruci nego Frankfurt na Majni
Uspio sam,sve sam instalirao,uklonio stari hard sve radi perfect!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Bookmarks