Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Sony R1

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Sony R1

Pitanje za forumaše (da ne kažem Bimbija, obzirom na njegovu hiperaktivnost ):
    Što mi možete reći o modelu R1? U koju klasu on uopće spada?
    SLR ili ne?
    Imam H2 i usporedbe mi kažu da je R1 neuporedivo boljih performansi.
    Molio bih ako mi neko može dati informaciju više.

Thanks

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Nino_SA
    Pitanje za forumaše (da ne kažem Bimbija, obzirom na njegovu hiperaktivnost ):
    Što mi možete reći o modelu R1? U koju klasu on uopće spada?
    SLR ili ne?
    Imam H2 i usporedbe mi kažu da je R1 neuporedivo boljih performansi.
    Molio bih ako mi neko može dati informaciju više.

Thanks
    Nije SLR, već je u klasi prosumer aparata, i to jedan od najboljih ako ne i najbolji.
    Posjeduje odličnu optiku i velik senzor uz sve ostalo, i zato fotografije napravljene s njim oduševljavaju i definitivno su superiorne u odnosu na one napravljene bilo kojim drugim prosumer aparatom.

Recimo da je R1 tek stepenicu ispod SLR-ova, i treba mu zbog toga pokazati poštovanje.

Usporedbu sa H2 modelom jednostavno ne možemo napraviti jer je razlika golema.

Velim to je kompaktni aparat iznad kojeg stoje samo SLR-ovi.

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ok, hvala na odgovoru.
    Mislim da sam na dobrom putu da ga kupim, no imam još samo jedno pitanje:
    usporedbom sa H2 vidim da je razlika u zoom-u velika što je opcija koju ne bih htio izgubiti... postoji li mogućnost dobijanja dodatnog zooma određenim konverterima ili čim već...?

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Naravno, može se dobiti to što tražiš dodatnim konverterima kao što si rekao.
    No htio bih ti skrenuti pažnju na to da bez obzira što ima relativno mali raspon žarišne daljine aparat posjeduje superiornu optiku i daleko veći senzor nego što ćemo inače naći kod prosumer aparata, što će dati daleko veću kvalitetu slike sa daleko manje šuma nego što to mogu ostali aparati (osim SLR-ova).
    Pogledaj na slici:

aparat je definitivno moja preporuka za nekoga tko će znati iskoristiti njegov potencijal.
    http://www.dpreview.com/reviews/sonydscr1/

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Dakle, najprije sto se aparata tice:

Sony CS R1 je aparat u Sony – jevoj gami koji je tesko i pozicionirati s obzirom na trziste. Prema vecini nasljednik je recentnijega modela H1, dok sam ja osobno skloniji kao njegove prethodnike navesti aparate iz F serije (F707, F717, F828) zato jer je cijenom, kvalitetom optike i izradom na tragu tih modela, dok je model H1 ispod te razine. Pored navedenoga datumi izlazaka u prodaju modela H1 i R1 su pre blizu da bi R1 bio imenovan nasljednikom H1 – ice.

Znacajke aparata su doista vrhunske i izuzetno mu je tesko naci mane. Krasi ga izmedju ostaloga i vrhunski CMOS senzor (ovo je inace prvi puta da je u jedan ne SLR digitalac ugradjen visoko rezolucijski CMOS sanzor) rezlucije nesto vee od 10MP, karakteristika koje daleko nadilaze CCD senzore iste rezolucije. Ovaj je CMOS inace razvijen na bazi senzora koji Sony proizvodi za ugradnju u Nikon – ov D2X model, samo je nesto manje rezolucije. Mislim da osim gore navedene cinjenice senzoru i ne treba jos neka preporuka, ali eto da navedem jos i to da ovakav senzor trosi gotovo dvostruko manje energije od CCD ova istih karakteristika te omogucava gotovo dvostruko veci dinamicki raspon i iso osjetljivosti. Osim toga omogucava i izravan prikaz objekta na display.

Objektiv je prica za sebe. jednom je rijecju...vrhunski. Definitivno najbolje ikada ugradjeno na neSLR digitalni fotoaparat. Izuzetne svjetlosne vrijednosti, odlicnoga koraka, idealneoga raspona, bez pravih mana. Vrijednosti suma su zanemarive i pri najzahtjevnijim uvjetime i pri max koraku, kromatskih aberacija i bacvastih izoblicenja gotovo da nema. Samo ovaj objektiv vrijedi vise od cijene cijeloga aparata.

Sto se dizajna i ergonomije aparata tice Sony je napravio odlican posao. Ponajprije tu valja spomenuti da je aparat doista velikih dimenzija i to cesto potencijalnim kupcima nije jasno dok ga ne prime u ruke, stoga svakako prije kupnje savjetujem susret sa aparatom uzivo. Dakle njegove dimenzije i masa za dosta nadmasuju tijela da serijskim objektivima jeftinijih SLR digitalaca...to treba imati na umu. Ergonomija je odlicna, sve je na dohvat ruke i komande su savrseno logicno rasporedjene, tako da je period navikavanja na ovaj aparat vrlo kratak. Opcije koje su na raspolaganju korisniku variraju od full automatike pa sve do rafiniranijih opcija koje ce dopustiti veliku kreativnost u radu. Gotovo da nema manuelne postavke koju bi korisnik pozelio a da se ne moze nac na ovome modelu. Aparat lezi savrseno u ruci i pruza pravi uzitak u radu.

Dvaje stvari koje su meni osobno zasmetale su display, koji je vrlo kreativno smjesten na gornju stranu aparata sa mogucnostu izvlacenja i zakretaja u svim smjrovima. Ovakav smjesta mi se nekada u nekim situacijama ucinio pomalo nespretan. Jos je veca steta da radi ovakvoga smjestaja displaya pati i smjestaj lezista za dodatni flash, koji ve vrlo neprirodno smjesten na gornju stranu gripa fotoaparata. Ovo je dosta nezahvalno radi samoga polozaja flasha u odnosu na centar objekta i zbog balansa tezine bljeskalica, koje nisu zanemarive.

Da zakljucimo:

za cijenu koju je potrebno izdvojiti za njega ovaj aparat jednostavno nema konkurencije u prosumer klasi digitalnih fotoaparata. Cak mislim da je izraz „nema konkurencije“ preblag, jer je u svim testovima koje sam ja vidio (a i prema mojemu osobnome dojmu, jer sam ovaj aparat imao prilike oprobati) jednostavno pomeo bilo koji aparat koji je u testu predstavljen kao takmac.

Moguca je usporedba sa SLR – ovima nize cijene (Canon 300D, 350D, Nikon D50, D70, D70s, Pentax istD) gdje po meni takodjer odnosi pobjedu sto se ergonomije i izgleda tice, ali ipak zaostaje u polivalentnosti uporabe i vecini parametrima. Ipak ako bas polivalentnost aparata nije osobi od nepremosive bitnosti, savjetovao bih kupnju R1 – ice bez rezerve.

Veci dio problema je kompatibilnost sa R1 – icom, posto ona ipak ne dijeli standarde bljeskalice sa SLR digitalcima...tako da bi se oko toga dijela trabalo detaljno propitati prije kupnje bljeskalice. Dakle savjetujem ponajprije kupnju aparata, a zatim kupnju bljeskalice, koju cetze naravno prije kupnje isprobati na svome aparatu. Ja bih bio skloniji tvrditi da ipak sve performanse ove bljeskalice nece moci biti iskoristene sa ovim foto aparatom i mislim kako bi isplativija bila kupnja Sony – jeve bljeskalice napravljene posebno za ovaj model.

Bljeskalica je HVL-F32x.
    Zadnji uredio Bimbi : 15-11-2006 u 14:06

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hvala svima na odgovorima. Prema vašim opservacijama, čini mi se da je bolje imati aparat ove klase i ovakvih performanski, nego neki entry-level SLR.
    Još malo razmislim, pa se javim sa odlukom... Thx svima

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    čini mi se da je bolje imati aparat ove klase i ovakvih performanski, nego neki entry-level SLR.
    Ne bih se bas u potpunosti slozio sa ovom konstatacijom, ali definitivno se moze raspravljati o tome.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Pravi forumaš
    Datum registracije
    Aug 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Molim samo za još jedan odgovor:
    što gubim u odnosu na entry level SLR?
    odnosno, što je to što dobijam ako ipak kupim SLR iz nižeg cjenovnog razreda?

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Molim samo za još jedan odgovor:
    što gubim u odnosu na entry level SLR?
    odnosno, što je to što dobijam ako ipak kupim SLR iz nižeg cjenovnog razreda?
    Vrlo je tesko na ovakva pitanja odgovoriti kratko i jezgrovito jer se u odgovorima na njih koji bi bili kompletni uvijek krije pokoji "ali".

Najkrace sto mogu je sljedece:

Prednosti R1 modela:

1. Sa R1 ces dobiti objektiv bolji od bilo kojega objektiva koji bi mogao kupiti u kitu sa bilo kojim entry DSLR modelom. I tu prednosti R1 - ice zavrsavaju.

Nedostatci R1 modela u odnosu na entry DSLR:

1. Nemogucnost "nadogradnje". Dakle R1 nema mogucnost zamjene objektiva. Dakako, da postoje razni konverteri koje na njega mozes nasarafiti, ali konverter nikada nije mogao a niti ce moci zamjeniti objektiv. Tako si "ogranicen" na ono sa cime aparat kupis. Ako danas sutra osjetis sklonost prema recimo wide panoramskoj fotki ili recimo ekstremnoj macro fotki, neces moci samo dokupiti objektiv koji ce ti to omoguciti, jer nemas mogucnost zamjene na R1.

2. Sporost. Gdje i kako? U odnosu na DSLR svugdje. Ovo je ojedno i najveci nedostatak R1 modela u komparaciji sa bilo kojim DSLR modelom. Dakle, puno sporiji i neucinkovitiji fokus, dulje vrijeme fokusiranja, cesce nepreciznosti i "plivanja" prilikom odredjivanja fokusa, vise i cesce greske pri odredjivanju AWB - a, AE - a i kako vec rekoh AF - a.

3. Cudno smjestena pozicija za dodatnu bljeskalicu.

4. Nemogucnost odabira dodatne opreme alternativnih proizvodjaca, dakle sto god od dodatne opreme kupio mora biti Sony. A Sony nije jeftin. Ako recimo uzmes Canon ili Nikon DSLR ima i alternativnih proizvodjaca opreme koji nude kvalitetna rijesenja uz nize cijene.

Eto toliko! Samo da naglasim da su ove mane i prednosti vrlo subjektivnoga dozivljaja, jer smo zagazili u foto vode i kojima sklonosti diktiraju i mane i vrline opreme. Tako npr. ako ti ne mislis kupovati ista dodatno od opreme, onda nemogucnost kopnje opreme alternativnih proizvodjaca tebi ne moze biti mana, jer i ovako i onako neces kupiti. Nadalje ima nekih koji ne zele ulagati u dodatnu opremu, vec zala kupiti dobar aparat i tu zavrsiti sa ulaganjima. Takvima je R1 pametniji odabir, jer SLR uvijek iziskuje dodatna ulaganja u vidu kupnje opreme i raznoraznih tricarija...

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Download Uputstava za sve mobitele
    By Downloader in forum Općenito
    Odgovora: 4
    Posljednji post: 01-11-2009, 14:27

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove