Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Nikon D40

Hybrid View

Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Nikon D40

Još nije službeno, no već su 'procurile' slike i neke informacije novog Nikonovog entry-level dSLR-a, koji će se prema trenutnim informacijama zvati D40.

Kroz par dana trebala bi se pojaviti i službena najava prema predviđanjima nekih stranih foruma i Ken Rockwella. Na istim tim stranicama se i spominje kako je ovo 'curenje' prije službene najave već poznati Nikonov trik brzog širenja vijesti, tako da možemo pretpostaviti da su informacije koje su trenutno poznate više-manje točne. U skoroj budućnosti ćemo znati sigurno, što će naravno ovdje biti i postano.

Za sad stvari stoje ovako (predviđene specifikacije sa Ken Rockwellove stranice (a iste su i na drugim stranicama), da ne prepisujem, evo linka):

http://www.kenrockwell.com/nikon/d40.htm

Prvo se je mislilo da će se dotični aparat zvati D60 (iako je Canon već imao takav aparat), ali poanta je u tome što se je mislilo da će to biti malo napredniji aparati od D50, no meni se na prvi pogled čini da je nije tako, odnosno da je D40 pravi entry-level dSLR. Naravno, pritom ne mislim na 'šminkerske' napretke u odnosu na D50 (veličina ekrana i slično).
    Pitam se da li će D50 uopće ostati na tržištu ili ne.
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ovo je ogoljeno, koliko god to moze biti.

Nema fast niti front panel funkcijskih tipaka za Quality, ISO, Flash...nema funkcijski display, korak natrag sa senzorom i jos malo unatrag sto se sustava fokusoranja tice. Lagano i neveliko dimenzijama...ovaj je model pravi "prototip" entry level aparata.

E sad, meni osobno je nezanimljiv. Cemu se nadam? Nadam se da ce Nikon sa ovim modelo ponuditi barem nesto extra...i to cijenu. Nadam se kad u okvirima RH govorimo prvi DSLR ispod 500 eura (dakle samo tijelo 3500 - 3700 kuna). Ne garantiram da ce biti tako, ali ovaj bi model bio izuzetno zanimljiv i mogao bi poluciti dobre prodajne razultate samo uz cijenu slicnu onoj koju sam naveo. Tada bi mnogi bili skloni i progledati korz prste proizvodjacu za neke nedostatke, koji se i nisu morali pojaviti na ovome modelu. U kitu sa 18-55 objektivom, dakle, konkurentan bi bio uz pretpostavku cijene do 4500 kuna.

Sve ostale kombinacije mislim da ce biti neuspjesne. Ovaj se Nikon model ipak po performansama ne moze usporedjivati sa Canon - ovim modelima 350D i recentnim 400D (uvelike im je inferioran), te ce ukoliko cijenom bude blizak navedenim modelima definitivno izgubiti trzisnu utrku.

Doista se nadam da je Nikon ovim modelom zelio spustiti iznos novca koji je potrebno izdvojiti sa DSLR aparat jos nize i da je zato izisao na trziste sa ovako ogoljelim modelom.

Ako bude tako vjerujem da ce ovaj model zadovoljiti mnoge korisnike koji zele samo kvalitetnu fotografiju i brz i pouzdan aparat bez mnogo dodatnih i "kompliciranih" opcija.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Slažem se s tobom, ovaj model bi trebao biti pandan nekadašnjim film SLR-ovima u entry-klasi, koji su također bili cjenovno vrlo dostupni širem krugu korisnika.
    DSLR tržište je svakako rasplamsano, kao što smo i predviđali da će biti kada smo i otvarali ovaj podforum, a ovaj model će zasigurno doprinjeti približavanju tog tržišta najširem krugu korisnika.

Na prvi pogled jedino što pozdravljam je smještaj OK tipke u sredinu joysticka, što je po meni odlično ergonomsko rješenje koje je izostalo na recentnim modelima Nikona.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    Na prvi pogled jedino što pozdravljam je smještaj OK tipke u sredinu joysticka, što je po meni odlično ergonomsko rješenje koje je izostalo na recentnim modelima Nikona.
    Potvrdu odabira imas u sredini funkcijske tipke i na D200, ali je funkcionalnost ocajna (o nevedenome sam vec pisao u review - u). Isto rijesenje je na D80 izostalo...mozda i bolje po korisnike.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi
    Potvrdu odabira imas u sredini funkcijske tipke i na D200, ali je funkcionalnost ocajna (o nevedenome sam vec pisao u review - u). Isto rijesenje je na D80 izostalo...mozda i bolje po korisnike.
    Da, znam.. ta potvrda na D200 mi je odmah bila jasna i preko slika kakva joj je funkcionalnost...
    Na D40 je to ipak zaseban gumb, fizički odvojen od joysticka. Također mi se sviđa smještaj tipke za brisanje fotografija.

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy
    Da, znam.. ta potvrda na D200 mi je odmah bila jasna i preko slika kakva joj je funkcionalnost...
    Na D40 je to ipak zaseban gumb, fizički odvojen od joysticka. Također mi se sviđa smještaj tipke za brisanje fotografija.
    Da, moglo bi se pokazati kao kvalitetno rijesenje.

Malo mi je AF assist smjesten preblizu gripu. S obzirom na dimenzije aparata, oni sa ET prstima (npr ja ) bi mogli zaklanjati svjetlo assist lampice.

Ali mislim da sad vec pretjerujem...govorimo o aparatu DSLR aparatu koji u kitu sa basic objektivom ne bi smio kostati vise od 5000 kuna.

Biti ce svakako zanimljivo vidjeti kako ce se plasirati na trzistu.

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    PMA 2007:
    Nije dugo prošlo od kad je najavljen D40, a već je dobio upgrade u obliku D40x:
    http://www.dpreview.com/news/0703/07030602nikond40x.asp
    http://www.dpreview.com/articles/nikond40x/
    Glavne novosti su:
    - 10 megapixel sensor
    - Lower base sensitivity (ISO 100 vs ISO 200)
    - Auto ISO option includes ISO 200
    - Faster continuous shooting (3 fps vs. 2.5 fps)

A uz njega je predstavljen i novi 55-200 mm VR objektiv:
    http://www.dpreview.com/news/0703/07...kon55200vr.asp

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao whiteboy Pregledaj post
    PMA 2007:
    Nije dugo prošlo od kad je najavljen D40, a već je dobio upgrade u obliku D40x:
    http://www.dpreview.com/news/0703/07030602nikond40x.asp
    http://www.dpreview.com/articles/nikond40x/
    Glavne novosti su:
    - 10 megapixel sensor
    - Lower base sensitivity (ISO 100 vs ISO 200)
    - Auto ISO option includes ISO 200
    - Faster continuous shooting (3 fps vs. 2.5 fps)

A uz njega je predstavljen i novi 55-200 mm VR objektiv:
    http://www.dpreview.com/news/0703/07...kon55200vr.asp

Da...nacuo sam ponesto o ovome...prica se da je Nikon opet zabrijao i sam sebi ucinio konkurenciju!

Prema prvim neovisnim iskustvima korisnika koji su imali prilike oprobati D40x (ovo treba, dakle uzeti sa rezervo, ali treba reci da su obicno ovakva misljenja prilicno precizna i tocna), radi se o pljunutom D40 modelu sa "nabrijanim" senzorom (dakle senzorom koji je isti dimenzijama kao na D40, samo sa povecanim brojem MP), te jos ponekom izmisljotinom, koja je tu samo iz razloga da marketing ima sto navsti prilikom prodaje. E da...i D40x cete moci nabaviti i u srebrenoj boji .

S obzirom na prilicne negativnosti koje se obicno javljaju kada se MP vrijednosti senzora ovako "umjetno" napuhavaju, bez podloge u povecanju samih dimenzija senzora...pitanje je koliko ce fotografije sa D40x, doista biti kvalitetnije i da li ce uopce biti...that remains to be seen!

Za sada, meni nejasan potez Nikona...jedino kako ovo mogu objasniti jest, da su entry level DSLR modele (koji su cijenom pali cak i ispod nekih prosumera) poceli kupovati pocetnici koji doista nemaju previse pojma o forografiji pa i SLR modele biraju onako kako su navikli birati ultra compacte...po broju MP. Pa sad i Nikon zeli imati konja za trku u takvom stilu odabira.

Tko zeli znati jos vise...evo linkova na par kvalitetnih preview - a Nikonovog modela D40x:

http://www.livingroom.org.au/photolo...t_popphoto.php
    http://www.letsgodigital.org/html/re...nd40x_EN5.html
    http://www.letsgodigital.org/html/re...nikond40x.html

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Nikon D80 vs Nikon D200 vs Canon EOS 30D
    By rommel in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema
    Odgovora: 9
    Posljednji post: 04-04-2008, 10:42
  2. Nikon D200, Nikkor AF-S 18-200 IF ED G VR recenzija
    By Bimbi in forum Recenzije digitalnih fotoaparata
    Odgovora: 13
    Posljednji post: 09-03-2007, 00:59
  3. Canon 350D vs Nikon D50 vs Sony A100
    By gregor 4 in forum SLR digitalni fotoaparati i oprema