ukratko, jel možeš materijalno dokazati da je tome tako, odnosno da ti neovlašteno pristupa?Izvorno postao đontra
i retorika, zašto ti mreža nije zaštićena? to je retorika kojom ti se i gornji dokaz može pobiti, ako ga imaš
Zanima me da li postoji neki zakon kojim je regulirano neovlasteno pristupanje mrezi pojedinih korisnika adsla preko signala koji sire. Naime,ako se netko bezicnim putem spaja na moj otvoreni wireless adsl koji nije zasticen lozinkom, a znam tko je ta osoba, mogu li ga i na temelju cega tuziti? Zahvaljujem
ukratko, jel možeš materijalno dokazati da je tome tako, odnosno da ti neovlašteno pristupa?Izvorno postao đontra
i retorika, zašto ti mreža nije zaštićena? to je retorika kojom ti se i gornji dokaz može pobiti, ako ga imaš
Ajmo ovako to pogledati. Ja sam recimo onaj koji je uljez na toj mrezi.
1.Jel postoji nacin da me korisnik mreze otkrije i kako
2. Jel postoji mogucnost da me tuzi ukoliko uz otkrivanje prikupi i dokaze i kakvi bi to dokazi mogli biti
3. Jel postoji nacina da se ja obranim buduci on nije stitio svoju mrezu nego ju je pretvorio u "javno dobro"
nisi ti recimo uljez nego ti jesi uljez
a zanima jel te taj dobročinitelj može otkriti ili ne![]()
Nije uljez nego je žrtva...
Uglavnom ti važi pravilo: moguće je otkriti tko ti se spojio po MAC adresi mrežnog adaptera 'uljeznovog' računala, no praktički je nemoguće toga čovjeka kasnije pronaći. Ako ga na neko čudo i pronađeš, ne možeš mu ništa jer si sam kriv što nisi zaštitio svoju mrežu. Taj čovjek ti praktički nije ništa ukrao, samo je izrabio vezu koju si ostavio otvorenu na korištenje. To je kao da ostaviš otvoren stan i onda ideš tužiti nekog prosjaka jer je ušao u njega i zaspao na podu (glup primjer, u tom slučaju bi možda i dobio parnicu protiv njega).
Najbolje da nazoveš SZK T-mobilea i pitaš ih kako je to regulirano, oni valjda znaju i poziv ti je besplatan![]()
You can only be young once. But you can always be immature. What I look forward to is continued immaturity followed by death. [Dave Barry]
mislim da bi ti u ugovoru o korištenju usluge trebalo pisati da si dužan zaštititi se, odnosno svoju mrežu, odnosno svoju privatnost općenito. mislim da zakon tako formulira, barem za poslovne slučajeve, dakle u elektroničkom poslovanju su firme dužne i obavezne zaštititi svoje povjerljive podatke, tako da bi tom logikom trebalo slijediti i za fizičke osobe i usluge koje koriste.
ali, ako ima koji pravnik (npr. jsp_m) neka javi pravno stajalište.
ja poznam majmuna koji to uredno radi![]()
ne znam kaj bi mu čovjek napravio , pas mater :bunny: laptopom se voza okolo i dere po nedužnima .
Pokušaj staviti pristojniji potpis!
Sljaka!
Upad u ne zasticenu mrezu nije kazneno djelo, bilo bi kad bi morao provaliti sifru, zato sto ta osoba mozda i nekad i nezna na koga se spojila. zakonski se moze protumnaciti kao da je spojen ma mrezu osobe koja je namjerno nije zastitila upravo radi toga jer zeli drugima omoguciti vezu...
stvar je u tome da obicni ljudi uopce neznaju nista o tome ni da se netko tako lako mozes spojiti na njih....
After all...
Svemu tome su krivi operateri tj T-com jer nisu upoznali korisnike sa takvim problemima jer im nije u korist jer ovako im se samo promet nabija.Sto se tice prepoznavanja uljezovog racunala preko MAC-a nije ni teorijski moguce jer se on moze promjenit u bilo sta u 99% slucajeva.Ja ne kuzim kad vec znas da imas nezasticenu mrezu zasto je ne zastitis barem wepom?Ima na stranicama od svog operatera uputstva kako se to radi..
osobno ne vidim razlog zasto bi nekoga gonio sto je koristio moju wlan vezu ukoliko ista nije bila zasticena. samim time porucujem da je pristup dozvoljen.
nije tesko postaviti bar WEP, WPA ili cak mozda i najbolje definirati MAC adrese uređaja koje dopustas da koriste vezu i stvar rijesena.
A kad bi mi netko tad sve to skupa uspio zlorabiti, to je vec namjera u izrabljivanju jer je bilo ocito da ta mreza nije bila "otvorenog" tipa...
to je samo moje misljenje![]()
maraschino - PTICICA
Najbolje ti je da se zašitiš,pa taj postupak na npr Gigasetu SE555 traje par minuta i vrlo je jednostavan. Minimalno WEP enkripcija,zaštita admin interfacea šifrom,a najbolje eksplicitno odrediti koji korisnici (MAC adrese) se smiju spojiti. To sam ja napravio. U tome je najviše kriv T-Com jer si danas svatko može priuštiti ADSL i WLAN,a gomila ljudi u HR je informatički polupismena i nema pojma kako routeri zapravo rade. Pa i sam,kad se vozim s laptopom po gradu,ulovim barem 20-ak nezaštićenih AP-ova (i na svima je defaultni SSID, ConnectionPoint). Ne surfam preko njih,jer to jednostavno nije fer. I ja bih pop***io da to meni netko radi. Kako je to zakonski regulirano,ne znam. Ionako je kasnije naći dotičnog kao tražiti iglu u plastu sijena
MAC filtering nije nikakva zastita kako sam vec rekao jer se moze promijeniti.Najbolje je koristiti jace enkripcije tipa WPA i mirni ste..
Ajde molim se pokaži mi kako promijeniti MAC. Koliko ja znam MAC je fizička adresa nekog mrežnog adaptera i jedini način da ga promijeniš je da fizički promijeniš mrežni adapter. Ako se postavi MAC filtering na mrežu, onda bi samo osoba koja ima točno onaj mrežni adapter čiji je MAC na listi onih koji se smiju spojit imala pristup mreži. No čemu se zahebavat sa filteringom kad je recimo WEP sasvim dovoljan da odvrati svakoga od pokušaja spajanja.
MAC adresu promjenis u driveru od mrezne kartice,a sto se tice wepa to ekipa koja zna probije za 20 minuta tak da od toga nema koristi.Odvratit ce ljude koji neznaju probijat i to je to za sve ostalo najbolje je stavit WPA ako ti kartica podrzava.
WEP će odvratiti i ljude koji ne žele to probijati jer time krše zakon, ali bolje se zaštititi i od onih koji su spremni prekršiti zakon jer takvi neće samo surfati već će vjerojatno skidati nešto.
Nokia: 3310 -> 3330 - > 7650 -> 3650 -> N70 -> 6288 -> 5800 XM
Glupa 6288 pola života provela u Mobisa, sad strahujem da 5800 ne doživi isti scenarij
A evo da ja kazem nesto suprotno svim laznim moralistima (cast iznimkama); ja iz svog stana lovim vise-manje 6 mreza, od kojih 3 nisu zasticene. Signal je odlican. Ne samo da se spajam, nego se svaki put kad se spoji ponosno osmjehnem! Zasto? Jer sebi stedim 100 kn mjesecno, a idiote koji su se ljeni zastiti ucim bitnu zivotnu lekciju; ŽIVOT NIJE FER!! Naravno da ne bi "volio da neko tako meni..", ali se isto ne bih doveo u situaciju da mi WLAN sluzi kao javna kuca
A pitanje dal je kaznjivo... Je.. isto kao i kradja novcanika koji lezi na cesti![]()
Točno tako, kažnjivo je. Ja isto lovim jednog susjeda, no nisam nikada ništa skinuo preko njegovog linka, par puta mi je krepao net pa sam iskoristio vezu samo da si provjerim mail. Da znam koji susjed je u pitanju bih ga upozorio...
dosada sam se cesto spajao na nezasticene AP-ove, tek da provjerim mail ili tako nesto sitno. no priznajem da je stvar losa i da je krivnja apsolutno moja... zato sam i uzeo web n walk.
znaci da ti smijem uci u stan i uzimati tvoje stvari, ako vrata nisu zakljucana?Upad u ne zasticenu mrezu nije kazneno djelo, bilo bi kad bi morao provaliti sifru
Zadnji uredio rospaya : 29-01-2007 u 02:43 Razlog: tipfeler
Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers.
www.gadgethive.com
dali postoji mogucnost da ti netko na taj nacin presnimi sadrzaj hard diska od ostalih kompa u lan wlan mrezi
nemislim samo na shared folder jer to se podrazumjeva
da se moze
Kao prvo... taj koji nije zaštitio svoju mrežu ti ne može apsolutno ništa napraviti...
Jer ti imaš extra dobru obranu... :
koristiš ponekad linux, a linux distribucijama je u prirodi da se automatski spajaju na prvi wlan koji otkriju da nema enkripciju... i ti kako si novi još to ne znaš ni ne možeš spriječiti...
sve što sam naveo je totalno korektno i realno.
Ako ikad dodje da te netko otkrije i ako pitaju zašto ne koristiš windows kao operativni sustav, ti slobodno možeš reći, zato jer nemam novaca da kupim licensu...
a sad one super stvari...
ako provaljuješ nekome u wlan mrežu. To možeš napraviti samo iz linuxa ili tiger osa jer za njih ima aplikacije koje to dosta brzo obave... Windowsom također možeš provaljivati u wlan, ali traje dugo, mislim minilano 10ak dana za 64 bitnu wep enkripciju ( najslabiju )
te ako si korisnik whack linux distribucija ili pak nekih office linux distrbucijama, sa predispozicijama za hac wlana... što uključuje modificirane drivere wlan kartica, tada ti ti modificirani driveri gotovo svakim pokretanjem promjene vlastitu mac adresu ako nisi zadao neku stalnu...
tako je kod mene na Backtracku.
Tako da jedini trag da te netko pronađe jeste da se spojiš preko nekoga na net i onda sa njegovim netom posjetiš neki forum... ( npr ovaj )
e sad kad bi lik tužio tebe... mora bi znati i biti siguran da si to ti.. jer otkrit, hm, taj kome se probije wlan baš i nije neki lik sposoban za SE pa da se sad ide raspitivat kojim si stranicama pristupao itd... i onda tražit od admina foruma da ispisuje tvoje druge ip adrese pristupa forumima pa onda ISP tvoj pitati čije su ip adrese bile u to i to doba...
no naravno to je komplicirano,...
Da meni netko provali i wlan koji ima stvarno sve moguće zaštite plus skriven SSID opet bi me odmah obavjestio o novom uređaju... i lako bi to sankcionirao...
dok susjedi kojima inače provaljujete u wlan nemaju pojma ni ispravno surfati netom, a kamoli da nešta skontaju...
kad je kod pitanja presnimavanje sadrzaja sa kompa...
ti moraš dakle napraviti trojanca ili mu ubacit neki remote programčić koji će radit kao service... pa dok on nije za računalom imaš fore shareati sve hddove i upasti u računalo...
Bookmarks