Evo samo da se malo nadovežem na temu...
Mislim da bi svakako trebali baciti oko na Zahtjev za prijenos broja definiran od strane HAT-a kojeg možete pogledati na njihovim službenim stranicama
http://www.telekom.hr/Default.aspx?art=91&sec=36. Na njemu se u slučaju fizičke osobe ne traži JMBG ali se traži preslika osobne iskaznice, dok se u slučaju pravne osobe traži matični broj subjekta.
Evo npr. mog primjera kad sam odabirao Optimu kao svog predodabranog operatora u fiksnoj mreži. Na njihovom ugovoru postoji stavka JMBG-a ali je jasno navedeno:"JMBG je potreban radi vaše identifikacije i smanjenja mogućnosti zlouporebe...bla bla.... ali ga niste dužni upisati".
JMBG je inače tajni podatak i starno ga niste dužni nikome dati ukoliko to ne želite. Iskreno neki ljudi se za to "love kao pijani plota". OK možda se iz tog famoznog broja može nešto pametno vidjeti no ako nekom nešto znači moj datum rođenja, spol, eventualno županija u kojoj sam rođen vrlo ću rado svoj JMBG napisati sprejem na prvi zid.
Osim što je to sve malo žešći zaj.... države itd. veliki utjecaj imaju i same institucije koje traže takav podatak. Evo npr. u Raiffeisen banci sam "MORAO" dati svoj JMBG pod svaku cijenu jer nisam mogao postati njihov klijent. Druga stvar je što se gotovo 99% ljudi u Hrvatskoj "zapjeni" kad im se kaže da nešto MORAJU. Moraš samo ono što ti želiš, a operatori bi u ovom slučaju mogli takvu rečenicu i preformulirati u nešto tipa:"Bilo bi potrebno da nam upišete svoj JMBG radi toga i toga...".

Odgovori uz citat
) u Tele2 u Osijeku i sva tri puta sa novom osobnom.

Bookmarks