Taman sam htio reći da bi prikladniji naziv bio noćna digitalna stabilizacija slike, jer danju svaki aparat daje oštre slike: što bi znači, da parafraziram da je dnevna digitalna stabilizacija odavno u pogonu pa je nitko ne reklamira![]()
Taman sam htio reći da bi prikladniji naziv bio noćna digitalna stabilizacija slike, jer danju svaki aparat daje oštre slike: što bi znači, da parafraziram da je dnevna digitalna stabilizacija odavno u pogonu pa je nitko ne reklamira![]()
Camera Obscura - the best camera ever :)
he,dobri ste decki,razvili ste temu koja nema bas previse veze sa mojim upitom,al ipak smo nesto jos naucili,da treba dobro provjeriti opcije prije kupnje fotica,jer nas ti trikovi proizvodaca mogu zavarat,pogotovo oko te nocne stabilizacije slika
Pepi,daj mi samo reci kakva su iskustva sa tvojim olympusom u nocnim slikama bez stativa (jesu mutne ili se donekle moze prepoznat nesto) jer ja imam sa ovim svojim problema bas kod nocnih fotografija i dal se kad je mrkli mrak vidi nesto na lcd ekranu?
A sto se tice A700 izgleda da,il ga jos niko nema ili se nemre mjerit sa ovim olympusom![]()
Noćne slike bez stativa?
Zaboravi, osim ako ne slikaš uličnu rasvjetu od jednog kilovata, sve ostalo je nikakvo.Stabilizacija mu jednostavno nedostaje, ili koristi stativ. No kako sam pročitao sa je jedan profi fotograf rekao: nema stabilizacije do stativa srce mi je na mjestu![]()
Ova konstatacija stoji!Izvorno postao majeda
Ponajprije, ovdje govorimo o dvije razlicite klase aparata. Konzumni compact digitalas Canon A700 odlican je aparat po opcijama koje nudi korisniku, vrlo je pristojno napravljen, i nece iznevjeriti kupca koji je znao sto trazi. Po svim recenzijama i iskustvima onih koji ga posjeduju, a koje se daju naci na netu, dostojan je nasljednik prethodnika iz A serije.
Bez obzira na navedeno, SP500 UZ je aparat koji nudi nesto drugo. To je prije svega aparat vecih dimenzija, respektabilnijega izgleda i ergonomije. Pripada ultra zoo klasi foto aparata, koja je jes uvijek lagani kompromis izmedju izgleda i karakteristika, ali taj omjer ide izrazito na ruku karakteristikama. Ovaj aparat omoguciti ce korisniku i nesto ambicioznije fotografiranje, kao i podrzati daljnji razvoj njegova fotografskoga znanja. Posjeduje i ozbiljniji objektiv bolje svjetlosne vrijednosti i gotovo dvostruko vecega raspona.
Ako pak zelis neki Canon model a da ti ponudi isto ono sto nudi SP500 i jos malo vise pogledaj modele Canon S2 IS ili S3 IS, koji trenutno participiraju u samome vrhu ponude ultra zoom klase.
Jos na kraju sto se tice fotografiranja u nocnim uvjetima ili uvjetima smanjena svjetla sa ili bez Image stabilization opcije. Ako vam aparat i posjeduje IS nemojte se zavaravti da cete moci izvoditi iole duze ekspozicije u mracnim uvjetima. IS pomaze, ali ne toliko. Dakle ono sto bi mogli i bez njega on pridulji za, ovisi o samoj kvaliteti sustava, koju 50 ku ili 20 ku. Za sve ostalo stativu nema alternative.
" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."
Evo navode vrijednosti 1/13 sekunde na ISO 400 sa jednim Panasonicom. Slika je kristal čista.
Međutim sve su to samo iznimci koji potvrđuju pravilo da je IS dobra stvar, ali svakako neće spriječiti svaku mutnoću slike. Ja znam da ja sa svojim Olmpusom mogu na 1/50 sekundi slikati par slika i možda će mi jedan od deset uspjeti. U takvim uvjetim stabilizacija je dobra stvar.
P.S Pogledaj Panasonica FZ-30 ili njegovog nasljednika FZ-50, imaju ručno izoštravanje pomoću ringa na objektivu, dobru stabilizaciju i ne dostaje im niti jedna bitnija opcija (naravno u svojoj klasi)
Zadnji uredio pepi_31 : 15-09-2006 u 21:29
Bookmarks