Mislim, sve me ovo samo dobro nasmijalo. U ljudskoj je prirodi, kad se nešto ne može razumom objasniti, da se rješenje traži u iracionalnom. Slično je s teorijama zavjere. Sve ove pizdarije o Masonima, Iluminatima i ostalim tjanim društvima mi inače liče na priče o Ivici i Marici, ali za odrasle. Katolička crkva tu prednjači.
Evo da ja malo iznesem neka svoja stajališta glede ovog.
Svi mi znamo da je globalizajica nezaustavljiv proces i da je na cijeni sve materijalno. Pa to i jest bit kapitalizma. Otkad je kapitalizam postao vrhunska paradigma zapadnog svijeta, novac i materijalno su na prvom mjestu i tu nema dileme. Onaj tko ima novac ima moć.
A zašto Katolička crkva stvara teorije zavjere?
Na ovo pitanje nije tako lako odgovoriti, ali činjenica je da to nije novo, nego je to samo nastavak procesa od industrijske revoluvije naovamo. U feudalizmu, uz kralja/cara i feudalce (zemljoposjednike) crkva je imala moć, odnodno dijelila ju se s ovima. Kad je industrijska revolucija uzela maha, stvari su se počele mijenjati jer su oni koji su posjedovali zemlju polako počeli gubiti moć i svoje mjesto na društvenoj ljestvici počeli prepuštati kapitalistima.
Novac je postojao i prije, ali nije bio sredstvo kojim se mogla kupiti moć. Dolaskom industrijalizacije moć se preselila u ruke kapitalista.
Dakle, crkva je izgubila moć i nastoji je ponovo pridobiti. Naravno znaju oni da je nemoguče vrattiti moć, ali uvijek se nađe neki nadobudni svećenik, koji će pronaći stare knjige u podrumu i ponovo pokrene sve od početka.
Normalno, sto ljudi sto ćudi i nađe se i ovakvih gluposti.
Najviše me naslmijalo kad je neki lik, ne mogui se sjetit koji, na TV-u provalio da ta oznaka na novčanici jednog dolara, na kojoj piše "Novus ordo seclorum" znači "Novi svjetski poredak" i da zato Buš i Klinton stalno ponavljaju tu frazu. Da je bolje pazio na satovima latinskog možda bi znao da to znači nešto kao "novi poredak doba" ili era.
Bookmarks