Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 15 od 15
    Svježe registriran Postignuća:
    Veteran100 Experience Points5000 Experience Points

Datum registracije
    Aug 2006
    Bodovi
    9.817
    Nivo
    23
    Bodovi: 9.817, Nivo: 23
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Savjet pri kupnji digitalca

Kao prvo pozdrav svima na forumu!

Trebao bih vase savjete pri kupnji novog digitalca. Trebam fotoaparat koji se dobro nosi sa losim uvjetima, pri tome prvenstveno mislim na mracna mjesta tipa disko klubovi i slicno...znaci da slike budu ostre (ljudi u pokretu) i da se ujedno vide npr. svjetlosni efekti te da sve to izgleda "prirodno"...znam iz vlastitog iskustva da olympus po ovom pitanju nije bas najbolji pa sam razmisljao o nekom Canonu?

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Zaboravi sve dječje aparatiće i odmah razmisli o kupnji kakvog kvalitetnijeg aparata. Sony bi ti mogao biti dobar izbor , a nije skup i svi ga hvlae (baš za noćne uvjete snimanja i detalje).

http://www.letsgodigital.org/en/news...tory_6616.html
    http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/h5.html
    Camera Obscura - the best camera ever :)

Datum registracije
    Aug 2006
    Bodovi
    9.817
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    hm..ok...a kakvi su ovi sonyevi W serije? malo sma ipak ogranicen s novcima pa bi najbolje bilo odabrat nesto "najbolje" za negdje oko 2000 kn....pozdrav

Hardcore forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    SonyEricsson W900i
    Operater
    Vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zookey
    hm..ok...a kakvi su ovi sonyevi W serije? malo sma ipak ogranicen s novcima pa bi najbolje bilo odabrat nesto "najbolje" za negdje oko 2000 kn....pozdrav
    U svakom slučaju za to što si ti nabrojao mislim da je Sony, baš W serije dobar za to... Ima visoke ISO vrijednosti što će sigurno dobro doći u uvjetima kakve si ti naveo... Pored toga jednostavni su za korištenje, kvalitetni i pouzdani... Moja preporuka bi ti definitivno bio jedan od tih Sonya W serije... Sad zavisi samo koliko MPX ti treba... W70 mislim da nije loš... Meni je također u vidu nešto od tih Sonyevih aparatića za buduću kupovinu... Iako je Canon nešto profesionalniji, Sony je po meni kompaktniji i jednostavniji tako da je isplativiji u toj klasi kompaktnih aparatića... A za profesionalnost postoji druga klasa aparata...
    .ıllılı.ıl.lı. I Love Techno! .ıl.lı.ılıllı.
    MUSIC @ djdevelox.filefront.com

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Da mi je vidjeti jednu sliku od ISO 800 ili 1000 s kojim se Sony hvali...

Hardcore forumaš
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    SonyEricsson W900i
    Operater
    Vip
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pepi_31
    Da mi je vidjeti jednu sliku od ISO 800 ili 1000 s kojim se Sony hvali...
    Iskreno, i mene zanima kako to izgleda... Mislim ono, ne očekujem ništa posebno... Stvar je u tome, vjerojatno, da se do te brojke ISO penje naravno samo u uvjetima bez svjetla i sl. U ostalim uvjetima, moja pretpostavka bi bila, ISO je nešto viši nego što bi to bilo uobičajeno, a ekspozicija kraća... Eto, time se postiže to da imaš manje šanse dobiti mutnu sliku. Dok on skraćuje ekspoziciju mora nečime kompenzirati tamnoću koju time dobiva... Očito su se oni odlučili za ISO...
    No svejedno, mene isto zanima kako to u stvarnosti funkcionira... Nadam se da ću biti u prilici barem probati, ako ne kupiti jedan od tih fotića pa se uvjeriti u funkcionalnost toga.
    .ıllılı.ıl.lı. I Love Techno! .ıl.lı.ılıllı.
    MUSIC @ djdevelox.filefront.com

Datum registracije
    Aug 2006
    Bodovi
    9.817
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    a je li netko testirao mju 700/800 u gore navedenim uvjetima?

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao DJ DeVelox
    Iskreno, i mene zanima kako to izgleda... Mislim ono, ne očekujem ništa posebno... Stvar je u tome, vjerojatno, da se do te brojke ISO penje naravno samo u uvjetima bez svjetla i sl. U ostalim uvjetima, moja pretpostavka bi bila, ISO je nešto viši nego što bi to bilo uobičajeno, a ekspozicija kraća... Eto, time se postiže to da imaš manje šanse dobiti mutnu sliku. Dok on skraćuje ekspoziciju mora nečime kompenzirati tamnoću koju time dobiva... Očito su se oni odlučili za ISO...
    No svejedno, mene isto zanima kako to u stvarnosti funkcionira... Nadam se da ću biti u prilici barem probati, ako ne kupiti jedan od tih fotića pa se uvjeriti u funkcionalnost toga.
    Zapravo stvar je samo u električnom pojačavanju signala sa svakog foto elementa sa senzora.
    To dobro radi na aparatima sa velikim senzorima jer su tamo ti elementi fizički veći i manje je zagrijavanje, a i informacije koje su oni zaprimili su točnije.
    Zato većina SLR aparata kojima podižete električki osjetljivost još uvijek snima kvalitetne fotografije sa jako malo šuma (jer imaju veći senzor).

No kod ovih malih "kompakata" stvar je drugačije prirode.

Senzor je malen i dosta se zagrijava u radu.
    Samime time što je malen slika koju će zaprimiti nije te kvalitete kao ona na većem senzoru (zbog ogiba svjetlosti, interferencije, refleksije unutar objektiva i od senzora itd...).
    tu je još i problem zagrijavanja fotoelemenata zbog male površine na koju su nagurani.

Kada idemo električki pojačavati taj signal sa njih slika će biti dosta šumovita tj. zrnata jer ti pixeli koji se pojačavaju ne predstavljaju toliko realnu sliku koja je ispred objektiva.

Znači da razjasnimo, povećavanje osjetljivosti (iso na xxxASA) je ništa drugo doli korištenje el.pojačala na signale.

Što je senzor manji to je i to pojačavanje beskorisnije.

Npr. slika na ISO od 200 ASA na kompaktima je jednaka onoj od ISO 1600 ASA koja je slikana na SLR-ovima (ovdje naravno mislim na količinu "šuma" tj. mrljavosti, naravno da će ova slika od 1600 ASA biti daleko svjetlija i dozvoljavati daleko veće brzine okidača).

Nadam se da sam razjasnio problematiku "osjetljivosti".

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Osjetljivost (ISO) i nije neki problem za razumjeti. Jasno je da što je veća osjetljivost to je kraća ekspozicija dakle "oštrija slika".
    No evo konkretno, Sony Cybershot DSC-H5 se hvali sa slikom od ISO 1000. Ima li itko snimljenu sliku sa ovim postavkama na ovom aparatu. Izuzetno bih je volio vidjeti onakvu kakva jest, bez bilo kakve obrade. Ja znam da moj SP 500 UZ daje smeće od slike na ISO 400. Kakva li bi onda tek bila na ISO 1000.
    Ili onaj mali Olympus 700, i on se "hvali", sa ludilo ISO veličinama.
    Dajte, ima li tko kakve slike sa ovih digitalaca u ovakvim uvjetima???
    Pa da vidim na što to izgleda.
    Da li ja imam smeće od aparata ili su oni napuhali ISO vrijednosti u reklamama???

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pepi_31
    Osjetljivost (ISO) i nije neki problem za razumjeti. Jasno je da što je veća osjetljivost to je kraća ekspozicija dakle "oštrija slika".
    Nisam to htio reći svojim postom, već kako veličina senzora djeluje na kvalitetu slike bez obzira na namještenu ISO vrijednost.

Dakle ako "zookey" želi snimati neke manje bitne (samo za svoj album) fotografije onda mu odgovara takav neki kompakt.

Ako želi nešto više onda mu ja savjetujem da si ipak uzme nešto polovno a da je kvalitetnije.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rasprava o ISO rasponu je zanimljiva ali nije tema ovdje, pa necu o tome.

Sto se savjeta, covjeku koji je otvorio temu, tice, mogu reci da sve ovisi o kriterijima koje postavljas prema fotografijama.

Naime, ostre slike osoba u pokretu u mracnim uvjetima, kvalitetno hvatanje svjetlosnih efekata, zvuci i jest vrlo zahtjeno za foto aparat. Navedeno su situacije koje doista mogu odvojiti "ozbiljne" foto aparate, od onih koji naginju krajnjem amaterizmu.

E sad, ako su tvoji kriteriji oko kvalitete fotografija u navedenim uvjetima, visoki, onda ti doista treba kvalitetan i ozbiljan aparat...vidi sljedecu temu:

http://cafe.mobil.hr/showthread.php?t=22660

Ako su tvoji kriteriji ipak nesto nizi, tada ce te zadovoljiti i recimo neki aparat iz ultra zoom klase (Canon S2 IS ili recimo Sony H2 ili H5, nikako Panasonic s obzirom na vrlo visoke kolicine suma na ISO veci od 200).

Ako su ti pak kriteriji vlo niski, onda ce i W5 posluziti.

Sad ti nastupas, pa nam reci koliko si cistunac i perfekcionist kada je o fotografskim rezultatima rijec.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Aug 2006
    Bodovi
    9.817
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    pa moglo bi se reci da su mi kriteriji visoki, ali nazalost financijske mogucnosti bas i nisu! Odluka ce vjerojatno past na sonyevu W seriju...

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran25000 Experience PointsOverdrive

Datum registracije
    Nov 2005
    Mobitel
    SE K700i SIEMENS SL55
    Operater
    T-Mobile, Tele 2
    Godina
    52
    Bodovi
    26.968
    Nivo
    40
    Bodovi: 26.968, Nivo: 40
    Bodovi: 26.968, Nivo: 40
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Moja preporuka W40, za te novce neces naci bolji aparat
    Tko rano rani, zajebo je pjetla

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao zookey
    pa moglo bi se reci da su mi kriteriji visoki, ali nazalost financijske mogucnosti bas i nisu! Odluka ce vjerojatno past na sonyevu W seriju...
    Ako su ti kriteriji kakvi tvrdis, tada neces biti zadovoljan da uzmes bilo koji model iz Sony W serije.

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Aug 2006
    Bodovi
    9.817
    Nivo
    23
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ima li tko iskustva sa mju700 po ovim uvjetima, posto vidim da na veliko reklamiraju "sjajne slike i u mraku"??

btw. hvala svima na savjetima!

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Savjet (ili preporuka) u kupnji mini linijice...
    By Atno in forum Glazbene i video komponente
    Odgovora: 3
    Posljednji post: 02-01-2006, 01:05
  2. Pomoć pri kupnji digitalca
    By igor1 in forum Digitalni Fotoaparati - Novosti # Usporedbe # Savjeti
    Odgovora: 12
    Posljednji post: 01-07-2004, 14:02

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke