Evo malo sam se potrudio i poraspitivao oko sustava za ciscenje senzora na D80. D80 naime prema mojim sadasnjim saznanjima nema nesto slicno. Dakle, vlasnici D80, kao i oni koji posjeduju D70 i D70s modle, prepusteni su raznim, alternativnim nacinima ciscenja svojih senzora i stakalaca.

Samo da dodam dvije, cisto onako moje, opaske koje smatram vrlo opravdanima za navesti u ovoj temi. Najcesce se gomilanje i ulaz prasine i necistoca u tijelo aparata desava za vrijeme zamjene objektiva. Dakle sto manji broj objektiva posjedujemo, manje ih mijenjamo, pa je shodno tome i vjerojatnost ulaska necistoca u tijelo aparata manja. Posto neka istrazivanja trzista pokazuju da se vecina kupaca koji se odluce na kupnju entry level DSLR aparata odlucuju na kupnju samo jednoga objektiva i tokom sljedecih 5 godina ne kupuje opremu za doticni aparat, mozemo zakljuciti da vecina korisnika ipak ima samo jedan objektiv. Shodno tome nema niti sto mijenjati na samome aparatu kada jednom zasarafi objektiv na njega. Dok god je objektiv gore nema mogucnosti ulasku prasine i necistoca. Ipak ako imamo vise objaktiva mozemo poduzeti neke predustroznosti da da nam sto manje eventualnih necistoca udje u aparat. Naime kada mijenjamo objektiove to obavljamo brzo i pritome ne spustajuci aparat u blizinu zaprasenih ili necistih povrsina.

Pored navedenoga smatram kako rijesenja o ultrazvucnim vibracijama komponenata aparata ne polucuju najbolje rezultete pri ciscenju. Smatram da se puno bolji rezultati dobivaju ciscenjem komprimiranim zrakom. Uostalom ta se tehnika i upotrebljava u servisima foto oopreme, pa ako je dovoljno dobra njima...tako da nedostatak toga nekakvoga sustava za ciscenje na D80 modelu ne mogu gledati kao neki nedostatak.

Postoji i jos jedan nacin ciscenja koji je veliki trend u posljednje virjeme i uzima maha u udjelu na trzistu. Radi se naime o nekakvim ultra mekanim cetkicama koje se vrte i vibriraju velikim brzinama...uostalom evo imam i neki clanak o tome pa baci oko malo:

http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-7898-8577

Sto se filtera pak tice. Najprije da kazem da imas krivu informaciju. Naime naveo si da je promjer navoja na kraju 18-70 i 18-135 Nikkor objektiva, 62mm sto doista nije cesto. Medjutim to nije slucaj, na srecu.

Tako i 18-70 i 18-135 Nikkor DX objektivi imaju promjer navoja za sarafljenje filtera i ostalih dodataka od 67 mm, sto je vec sasvim druga prica, jer nudi mnogo vise alternative za odabir proizvodjaca i filtera.

Hoya ima cijeli niz filtera toga promjera a o Cokinu da i ne govorim.

Definitivno bih preporucio Hoyu ili Cokina, nikako Nikon filtere, jer je njihova ponuda vrlo ogranicena i cijenom neopravdana i neprihvatljiva.

Evo i mjesta gdje ces u RH moci naci cijeli asortiman vrlo kvalitetnoga Cokin - a:

http://www.praxis.hr/proizvodi/proizvodi.asp

Izbor je doista velik, ne samo da se mogu birati filteri u toj dimenziji po efektima i intenzitetu efekata, vec i prema materijalu od kojega su nacinjeni (organic ili mineral) te po kvalitetama serija...sve u svemu odlicna ponuda i kvaliteta proizvoda...moja praporuka.

Eto toliko!