neradi sve na svakome to znam, a u cemu je razlika neznam
znam da svi mobiteli koji podržavaju javu koriste j2me platformu,ali me zanima da li svi podržavaju istu verziju ili kaj?i ako je to sve isti standard,da li java program napisan za npr. siemens radi na SE?
počinjem sad učit javu pa me zanimaju te stvari jer mislim sam programirati aplikacije za svoj mob.
bolje bit mrtav pijan nego pijan mrtav.
neradi sve na svakome to znam, a u cemu je razlika neznam
možda svaki mob ima svoj(različiti) prevoditelj java bajtkoda pa su zato nekompatibilni?
Ako je Java aplikacija napisana tako da koristi samo standardne J2ME funkcije onda ce radit na svim mobitelima jer svi imaju te standardne librarye, ali ako se koriste funkcije iz librarya nekog proizvodaca, recimo Simensa, onda ce radit samo na Siemensima i ni na jednom drugom mobitelu.
ficho ti je objasnio više-manje sve... nije do kompajlera, java je standard (ima razlike u verzijama koje klase se koriste, koje su izbačene i zamijenjene novima i blabla.. nevažno). stvar je u tome da pojedini proizvođači pišu svoje libraryje koji se koriste za kreiranje aplikacija na njihovim mobilnim platformama, ponajviše je tu u igri GUI, ali i neke druge stvari oni napišu sami. uglavnom, možeš na forum.nokia.com vidjeti i DLati libraryje za nokiju... ako radiš po njima, radit će ti aplikacija na njoki i ničem drugome... tako i za ostale.
ovisi što želiš raditi, sâm kôd, odnosno jezgru aplikacije radiš u J2ME APIju i to je onda portabilno na gotovo sve java mobitele (ako podržavaju cijeli J2ME API.. neki npr. nemaju podršku za sockete pa komunikacija s nekim serverom byebye). GUI onda samo prilagodiš pojedinom mobu radeći s libraryjima tog proizvođača. to je najbolji slučaj, ako sve što ti želiš isprogramirati je podržano u J2ME APIju. ono što nije, to su si proizvođači razvili svoje i onda nema prijenosa između mobitela...
vjeruj, nije komplicirano koliko sam ja to zakomplicirao ovdjeako radiš nekaj jednostavno, bez puno kićenja aplikacije u grafičkom sučelju, onda će ti bit okej.. ako ćeš igrati na kartu da mora bit super dotjerano grafički, onda ćeš se morati zabavljati s libraryjima svakog proizvođača, njegovim emulatorima i štatijaznam...
ma mene ne dira baš grafika.ja bi se držao onoga: napiši jednom,vrti bilo gdje.čitao sam u starom broju mreže o tome kako su nokia i siemens npr. uveli svoje ekstenzije u java standard radi lakšeg razvoja igara.to je okej,ali ja mislim pisati programe da ih može vrtiti svaki java mob.(naravno,kad naučim javu)!
piše i da od slijedeće godine na snagu stupa novi MIDP 2.
zappane,daj mi samo malo objasni što je točno API?nigdje da nađem definiciju!znam otprilike ali ne točno.
API = Application Programming Interface. iliti ljudskim jezikom biblioteka klasa koje dobiješ s javom.
znači, ako misliš radit korisne programe, zasnuj ih na klasama iz J2ME i nećeš imat problema s tim da ih vrtiš na svim mobovima, jedino ćeš GUI možda trebat za neke pisat odvojeno (ne znam kakva je GUI podrška u J2ME), al to nije bed, to ti je max. par klasa koje su GUI, a dalje one koriste tvoje klase pisane u J2ME APIju...
Bookmarks