Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3
    Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    N70, E71
    Operater
    TELE 2, T-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

Canon A75 brzinsko dotjerivanje fotki

Zanima me postoji li neki plugin za photoshop ili freeware program koji bi imao preset za određeni model fotoaparata za popravljanje boja na slici?

Naime, slikama sam jako zadovoljan, jedino me smeta što vuku u plavo pa npr. lišće nema prirodnu boju i fotke snimljene po suncu djeluju malo "oblačno" tj. nemaju onaj sunčani štih. Imam i olympus C760 kod kojeg nemam tih problema.
    Ne da mi se svaku sliku posebno sređivat u photoshopu - nisam neki ekspert ali znam popravit boje i još neke sitne korekcije i zato mi treba takav plugin. Photoshop je profi program i glomazan za ono što meni treba ali kad ga već imam doma ne da mi se gnjavit sa sharewarima pa će poslužit i za tako običan posao.

Ili ako imate kakav drugi prijedlog za automatizaciju posla, ali mislim da bi neki predefinirani parametri za taj fotić i evntualne određene tipove fotki(interijer, eksterijer) bio zadovoljavajuće rješenje.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao blueled
    Zanima me postoji li neki plugin za photoshop ili freeware program koji bi imao preset za određeni model fotoaparata za popravljanje boja na slici?

Naime, slikama sam jako zadovoljan, jedino me smeta što vuku u plavo pa npr. lišće nema prirodnu boju i fotke snimljene po suncu djeluju malo "oblačno" tj. nemaju onaj sunčani štih. Imam i olympus C760 kod kojeg nemam tih problema.
    Ne da mi se svaku sliku posebno sređivat u photoshopu - nisam neki ekspert ali znam popravit boje i još neke sitne korekcije i zato mi treba takav plugin. Photoshop je profi program i glomazan za ono što meni treba ali kad ga već imam doma ne da mi se gnjavit sa sharewarima pa će poslužit i za tako običan posao.

Ili ako imate kakav drugi prijedlog za automatizaciju posla, ali mislim da bi neki predefinirani parametri za taj fotić i evntualne određene tipove fotki(interijer, eksterijer) bio zadovoljavajuće rješenje.
    Ne postoji Photoshop plugin, za korekciju parametara fotografije, vezan iskljucivo za odredjeni model ili tip foto aparata. Naime ne generira isti model foto aparata uvijek iste nedostatke na fotografijeme, tako da bi nekada filter koji bi na taj nacin bio preprogramiran, nekada defaultno jos i degradirao sliku i pojacao efekat "losega" na njoj.

Problem koji upisujes vezan je u gotovo 100% slucajeva uz krivo odredjivanje AWB - a na foto aparatu.

Naime i skuplji digitalni foto aparati imaju problema sa istim. Auto white balance algoritmi cesto su neprecizni i krivo odredjuju balans bijele boje na fotografijema. Rezultat su ili prehladne boje (vise plave nijanse odnosno cyan) ili pretople boje (previse zute boje, yellow).

Jedino je ucinkovito rijesenje manuelno podesavanje WB - a! Ne znam da li tvoj model foto aparata ima tu mogucnost, ali ako ima (sto sumjam) koristi ju!

Ako nemas, jedino ti preostaje Photoshop. Univerzalnoga plugina nema, ali mogu se u Photoshopu stvarati taskovi, gdje snimas akcije koje radis na slici koja se uzima kao predlozak, zatim snimis taj task, a sve ostale fotografije od tada samo provlacis kroz taj task i Photoskop automatski mijenja parametre koje su promjenjene na fotografiji koja je bila koristena pri izradi taska. Ovo naravno pali ako uvijek radis iste zahvate na fotkama. Ako ne manualno obradjivanje, fotka po fotka, je jedino rijesenje! Uostalom imas auto levels, ako nisi perfekcionist i ova opcija ce te zadovoljiti!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    Jun 2006
    Mobitel
    N70, E71
    Operater
    TELE 2, T-mobile
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    @ bimbi

Hvala na objašnjenju problema.

Ima manualno podešavanje wb-a , tj. piše u uputstvu za tu opciju - korisničko podešavanje uravnoteženja bijele boje - za odabir korisničke vrijednosti pomoću lista bijelog papira za postizanje optimalnog uravnoteženja bijele boje u određenim uvjetima snimanja. Iako fotić nema rezoluciju kao danas aktulani modeli ima mogućnost manualnog podešavanja raznih opcija - malo ću se probat pozabavit time.

Probat ću fotografirati na taj način pa da vidim koliko ću bolje rezultate dobiti. U svakom slučaju ostaje mi photoshop. Malo sam pogledao opcije fotoaparata i taj wb se može manualno odrediti u manualnom modu gdje se svi parametri manualno određuju(nisam ekspert pa to ne korisitim) ali i u program modu u kojem fotoaparat vrši neka automatska podešenja ali je moguće određene parametre ručno podesiti što nije slučaj u auto modu.

+ Odgovori na temu

Bookmarks

Pravila postanja

• Ne možeš stvarati nove teme
  • Ne možeš odgovarati na postove
  • Ne možeš slati privitke
  • Ne možeš mijenjati svoje postove