Objašnjenje vezano za agps pogledajte na http://en.wikipedia.org/wiki/AGPS

Niti meni sad nije potpuno jasno mora li mobitel komunicirati sa serverom mobilnog operatera ili ne. Naime,prema tekstu na navedenom linku,agps za razliku od "običnog" gps receivera koristi asistenciju servera mobilnog operatera jer mu na taj način nije potrebna vidljivost barem četiri satelita što pomaže u gradovima
gdje postoje smetnje - drveće itd te bi izračun pozicije trebao biti brži.

No, instalirao sam nhgps i probao se spojit - nisam stavio nikakve karte ali bi i bez toga trebao locirati poziciju i odrediti brzinu kretanja. Ma koliko pokušavao nije se uspio povezati sa satelitom na otvorenom prostoru. Možda ipak ne može raditi samostalno.

Nisam uspio skinuti tom tom mobile 5 niti wayfinder, nikako ne mogu naći verziju za ovaj mob - sve su za nokie tj. takvu verziju imam doma na jednom cd-u sa hrpom symbian aplikacija ali za Nokiu.

U svakom slučaju, kada bi netko uspio nabavit tom tom ili wayfinder verziju za ovaj telefon tada bi definitvno uspjeli utvrditi radi li gps samostalno ili ne. Kartu ist. europe sam skinuo.

Također ne mogu utvrditi niti da li je potrebna gprs konekcija tj. da li u tom lsučaju radi jer ne mogu naštimat da se spoji. Bojim se da ako taj agps jedino tako radi da se ne isplati jer bi koštalo papreno prenošenje toliko podataka.

Taj mobitel je Motorola konstruirala za mobilnog operatera 3, moguće da su tako napravili gps receiver da koristi gprs kako bi zarađivali na taj način(vjerojatno je u u toj mreži povoljniji nego kod nas pa se korsnicima isplati imati takav gps).

Što se gprs-a tiče nisam još probao postavke v3x - možda su slične jer je to 3g telefon.