Za sve koji nemaju, a mozda vrebaju na neki MDA uređaj, evo par sitnica koje sam primjetio koristeci ova dva uređaja koji su, po mojoj skromnoj procjeni, kod nas trenutacno najaktualniji (ne velim najnoviji!) među tisućama sretnih hrvatskih MDA korisnika
Prije godinu dana kupio MDA Compact i bio sam odusevljen s njim (još uvijek sam ;o), ali bio sam gladni veceg ekrana i boljih preformansi pa sam nakon 9 mjeseci presao na MDA III. Dosli su ljetni mjeseci i ja skuzim da je MDA III koma nositi sa sobom u hlacama, pogotovo u kratkim hlacama (moze se, ali je jako neprakticno
), dok Compact nosis gdje god hoces i uopce ga ne primjecujes... I tako sam ja eto, prije par dana opet presao na MDA Compact i vise nema sanse da se vracam na velike uređaje poput MDA II, III, ili ogromne poput MDA Pro. Nakon visemjesečne uporabe jednog i drugog uređaja mogu reći da je pobjednik ipak Compact. Ne bježite odmah, čekajte da obrazložim
Display
MDA III mozda ima veci display, ali je puno slabije kvalitete i pixeli su puno veci tako da su mi one njegove velike točkice koje sačinjavaju sliku počele ići na živce već nakon mjesec dana uporabe. Malo blize pogledas ekran i vec vidis točkice - ma koma. Da ne govorim da se display mora gledati tocno pod kutom od 90 stupnjeva, tj. maximalno oko 10% gore dolje, jer se inace javlja "yellow hue" problem i sve boje pocinju vuci na zuto. To je dosta veliki problem jer tesko je stalno drzati mob pod kutem od 90 stupnjeva.. U praksi to znaci da sam polovicu vremena umjesto bijele podloge (kad sam recimo pisao poruku i slicno) vidio žutu. Najbolji primjer usporedbe kvalitete ekrana mozete vidjeti na ovoj slici:

Istina, MDA III ima nesto jace osvijetljenje ekrana sto ga čini malo uporabljivijim na danjem svijetlu. Ali zato je kvaliteta slike na displayu kod Compacta barem duplo bolja; pogledajte samo razliku u bojama, zbilja je tako velika kako je na slici prikazano. Razlika u bojama (MDA III ima jako blijede bolje) je kao da je MDA III napravljen 3-4 godine prije, a ne godinu dana.
Preformanse
Sto se tice brzine izvođenja i pokretanja aplikacija, primjetio sam da su tu rame uz rame iako Compact ima samo 64 Mb memorije. Vazno je samo da se Compactu ne napuni RAM za raznim glupostima - za te stvari imate Storage i Storage Card. Neke stvari se na MDA III odvijaju brze (poput ucitavanja neke jako velike aplikacije), a neke na Compactu (recimo "šetanje" po operativnom sustavu i otvaranja outlooka, settings-a i uobicajenih sistemskih aplikacija). Oba uređaja se mogu uspješno overclockati na vise frekvencije (MDA III je išao stabilno do 530 MHz, a Compact do 520 MHz; za OC je upotrijebljen Pocket HackMaster v3.15). Ovdje bi se eventualno moglo napomenuti da se Compact grije mrvicu bolje nego MDA III na visim frekvencijama, ali to nije imalo nikakvog utjecaja na stabilnost rada. Sto se tice stabilnosti rada, moram pohvaliti Compacta kojeg sad imam jer je stabilniji i od mojeg prvog Compacta i od MDA III. Vjerojatno je najveca stvar u novom ROM-u koji sada ima oznaku 1.13; dok je stari imao verziju 1.06. Ja puno prckam po svojim MDA-ovima i jedan soft reset dnevno radi totalne blokade uređaja mi je već uobičajen; ali u ova tri dana Compact se nije smrznuo nijednom, a instalirao sam gore svu goru programa. Da budem iskren, smrznuo se jednom - ali ne potpuno jer se odmrznuo nakon pola minute za što mu skidam kapu
U vezi stabilnosti MDA III, moram napomenuti još jednu važnu stvar: MDA Compact mi se nikad nije sam od sebe hard resetirao, dok mi je je MDA III u tri mjeseca to napravio jednom. Po pitanju nadogradnje operativog sustava na neki noviji, tu Compact ne igra nikakvu ulogu jer se Compact za sad ne moze nadograditi na Windows Mobile 5.0. MDA III ima mogucnost nadogradnje na WM5, ali se postavlja pitanje koliko je to korisno za sad, buduci da se rad uređaja dosta uspori (tako barem vele ljudi sa xdadevelopers foruma), a i podrska softvera je puno manja za novi operativni sustav (stare aplikacije uglavnom ne rade dobro na WM5), iako se portovi raznog softvera i igara rade svakodnevno za novi OS.
Telefon i povezivanje
Kod uporabe uređaja kao klasicnog mobitela Compact odmah u startu dobiva bolju ocjenu zbog primjerenije velicine. MDA III je velik i neobicno ga je drzati kraj uha dok razgovaras, iako je to stvar navike i meni nakon par dana više nije bilo ništa čudno. Telefoniranje je na oba uređaja radilo više/manje OK uz primjedbu da je MDA III imao bug koji se ponekad javljao, a ponekad ne -> u čemu je stvar: ako si smanjio glasnocu zvucnika do kraja, i poslije opet pojacao ponekad nisam mogao cuti sugovornika sve dok nisam napravio soft reset. Iako mi se to u 3 mjeseca desilo samo 2 ili 3 puta, poram napomenuti da Compact takve greske nije imao. Osim toga, ponekad su mi sugovornici govorili da me slabije cuju pa sam morao malo glasnije govoriti. Na Compactu se ni ovo nije desavalo. MMS i GPRS na oba dva uređaja rade bez greske, što je i za očekivati, budući da su radili u "domaćoj" mreži. Pisanje SMS-a je na MDA III pravi gust! Tipkovnica koja se izvlaci trazi sat-dva tipkanja po njoj da se priviknes, ali poslije postane najbolji nacin za unos znakova. MDA Compact je za pisanje poruka mnogo lošiji jer nema "pravu" tipkovnicu, ali se svejedno SMS-ovi mogu brzo pisati koristeci softversku tipkovnicu i stylus ili intellipad alfanumericku tipkovnicu koja "glumi" klasicnu "mobitel" tipkovnicu, ali meni nije najbolje legao takav nacin unosa. Prepoznavanje rukopisa isto nije bog zna sto, jer je sporo a i trazi jako veliku preciznost pisanja da bi se pisalo bez greske. Bluetooth je radio bolje sa MDA III; doduse ovaj novi Compact sto ga sad imam radi u rangu trice, ali onaj prvi je bio katastrofa. Sa pola uređaja se nisam mogao spojiti (da nabrojim neke: SE T630, Samsung E730), i dobivao sam cesto "no bluetooth hardware.." poruku ako nisam instalirao onaj njegov "magician BT fix". Ovaj novi koji imam ne javlja nikakvu gresku i spojio sam se sa mnogim uređajima; ali SE T630 jos uvijek ne moze nikako progutati
IR port radi na oba uređaja bez greske, sa dometom od oko 3 metara po danu i oko 5 metara po noći (isprobano koristeci novii remote deluxe v3.3). Što se tiče WLAN-a, nije mi bio od pretjerane koristi jer u mjestu gdje zivim ionako nema Wireless mreze, ali je svejedno ovo jedan veliki plus za MDA III.
Kamera
Ukratko: mnogo bolja na MDA Compactu. Compact ima 1.3 Mp kameru, a MDA III ima VGA kameru i to se primjeti. Compact radi odlicne slike po danjem svijetlu, po noci bas i ne; dok je kamera na MDA III radila jednu jako cudnu stvar: slike koju su bile poslikane su na njegovom display-u izgledale OK, no kad se iste prebace na komp i stave na monitor, na vecini se mogu primjetiti velike i cudne mrnje koje su ponekad crvenkaste boje, a ponekad zute. Koma za vidjeti! Kvaliteta snimljenog videa je na slicnoj razini, ali tu se opet mora naglasiti jedna jako velika prednost Compacta: Cool Camera! Cool Camera je odlican soft za slikanje i snimanje koji radi na Compactu i slicnim uređajima (ne radi na uređajima s VGA kamerom) na kojem se moze namjestati frame rate, kvaliteta i tako dalje. U praksi ti znaci da sam uspio snimiti video u rezoluciji 320x240 sa frame-om između 19 i 22 fps-a sa malo slabijom kvalitetom slike, ali je video sa takvim frejmom puno ugodnije gledati nego onaj defaultni koji snima negje između 10 i 15 fps-a.
Kvaliteta izrade
Iako je MDA III kvalitetno napravljen, MDA Compact je napravljen kvalitetnije. Najveca mana kod kvalitete MDA III uređaja je to da je on uređaj s kliznim mehanizmom, a oni se s vremenom malo "razlokaju". Mnogo puta mi se znalo dogoditi da se poceo razdvajati dok sam ga nosio u dzepu.. Čak i stylus nakon nekog vremena više ne stoji mirno na svojem mjestu (kao kod Compacta) nego se miče dok tresete uređaj, ali ne ispada van - što je najvažnije. Tipke su podjednake kvalitete na oba uređaja samo što sam s MDA III znao imati jedan veliki problem: nakon duzeg igranja su znale sve tipke zastekati na par sekundi! Mislio sam, mozda je greska u Morphgear-u (emulatoru), ali na Compactu se to nikad nije dogodilo dakle nije greska u emulatoru. Plus k tome, tipke znaju zastekati i u "čistim" Pocket PC igrama što mi je išlo na živce 100 puta najmanje. Od svih negativnih stvari na MDA III, ova je meni bila najgora i najveci razlog zasto sam se opet vratio na Compact. Sto se tice integriranog zvucnika, Compactov je dosta glasniji a kvaliteta zvuka koji reproduciraju je na istoj razini. Baterije traju na oba uređaja podjednako, a to znači da mogu izdrzati otprilike 4 sata rada uređaja "pod punom parom"; bez ukljucenog bluetootha i WLAN-a (na MDA III).
Na kraju savjetujem druge koji imaju neki manji MDA uređaj (Compact ili Vario), a razmisljaju o prelasku na "veci" MDA uređaj poput MDA II, III, ili Pro neka razmisle dva put! Vece preformanse ponekad ne nude zaista vece preformanse, a veci display je ponekad losiji display, kao sto je to slucaj kod MDA III. MDA Pro ima definitivno bolji display od MDA III, ali je skoro duplo deblji od MDA III i ima skoro 300 grama! Pa nosi ti TO u kratkim hlacama, a da ti one ne padnu na koljena 
OCJENE:
Display:
MDA III: 8
Compact: 9
Preformanse:
MDA III: 9
Compact: 8
Stabilnost:
MDA III: 6
Compact: 8
GSM funkcije:
MDA III: 7