Vezano uz ovu dvojbu Symbian/S40...Slažem se sa ljudima da Symbian ima svojih očiglednih prednosti, a isto tako i da je Symbian namjenjen ljudima sa naprednijim tehničkim predznanjem. S druge strane, koliko je zapravo potrebno imati OS na mobitelu. IMO, ja imao Windows Mobile (i imam ga još) i iako to tehnički nije isti OS, OS-u na mobitelu nedostaju opcije koje smo skoro navikli na korištenje kao na osobnom računalu. Zato sva rasprava oko Symbiana je meni vrlo glupa, jer ako korisnik ima novaca, počet će sa pametnim mobitelom, ali će na kraju gotovo isključivo završiti na laptopu...A koliko zapravo korisniku, koji živi od profesije i ima laptop i nosi ga apsolutno svaki dan sa sobom na posao treba jedan Symbian. Ne treba mu. Jer ako osoba ne nosi laptop, zna da neće moći sve obaviti sa Symbianom, a što će mu onda Symbian. Taj posao koji on radi dok nema laptop je besmislen
S druge strane gledano, ne mogu si svi priuštiti laptop i često preskaču zamjenskim riješenjima, ali ubrzo shvate, da više novaca troše na mobitel i njegove funkcije, nego što bi uštedili da su godinu dana štedili i kupili sebi laptop. Mislim da veliki dio forumaša se može složiti sa time.
Treća strana nam kaže, da koliko god mi bili profesionalni, mi smo ipak ljudi, i ponekad kupujemo mobitel, samo zato da pokažemo drugima kako mi imamo SymbianNaravno, mislim da je ovo bilo nužno spomenuti jer smo često u toj situaciji. Da li nam zapravo treba neki mobitel, ili ga kupujemo zbog toga da se pokažemo. Prilikom odluke za kupnju mobitela, to bi također trebala biti nit vodilja, ali ne u značajnijoj mjeri. Ja jesam 6280 odabrao (u planu kupnje, nisam ga kupio) kao nekakav mobitel koji će zadovoljiti moje potrebe za funkcionalnim mobitelom, ali sam ga uzimao i zato što taj mobitel nečemu vrijedi...Iako, kažem, to ne bi trebalo sudjelovati u odabiru mobitela u većoj mjeri.
Na kraju bih još se osvrnuo na to da imamo laptop i treba nam Symbian. Da li nam stvarno treba Symbian. Ako puno putujemo, puno i intenzivno radimo na terenu, da li mi financijski možemo opravdati 1000 kuna razlike između glupog i pametnog telefona iste funkcionalnosti. Ili je to samo naš hir. Ako imamo laptop uvijek sa sobom, da li nam treba Symbian. Da li ćemo mi koristiti MP3 player na putu, a imamo laptop ili ćemo unijeti nekakvu zabilješku koju trebamo obaviti, a trebamo laptop? Da li onih 1000 kuna može opravdati nedostatak da mi unosimo to prvo na papir ili zapamtimo, dok ne dođemo do mjesta gdje možemo to unijeti u laptop? Da li to može stvarno?
Isto vrijedi i za provjeru maila. Da li mi realno trebamo provjeriti mail 5 minuta u roku što dođe...Kao osoba sa nekakvim iskustvom na tom području mogu reći da mail nije nužno provjeravati svakih 5 minuta, ali recimo svakih sat vremena (što je nekakav period između kojeg realno možemo koristiti laptop) je normalno odstupanje, ukoliko se ne bavimo nekakvom intenzivnom aktivnošću, no tad bi firma trebala razmotriti i uvođenje BlackBerryja.
Jedini izuzetak su ljudi koji se bave profesionalno Symbianom i mobitelima i svojim opisima i iskustvima u radu znatno pomažu drugima. U tom slučaju je potpuno opravdano koristiti Symbian u svakodnevnom radu i tu uporabu Symbiana itekako podržavam.
Ali činjenica jest da većina ljudi kupuje pametni mobitel zbog hira, a ne zato što to njemu realno treba
Eto, sorry na podužem postu, ali neke stvari sam htio objasniti ovdje.

Bookmarks