Na red je došao Organizator (kalendar, notes). Kako sam napomenuo više mi se nekako dopalo rješenje organizatora i svega što spada pod to kod modela Nokie 6280. Pitanje zašto, ne znam i dali ću ga Vama moć zorno predstavit ali meni je tako. Što se tiće samog notesa tu su negdje isti, dizajnerski mi se više dopao kod modela N6280. Pustimo sad to i krenimo na kalendar i njegove bilješki, ono što nudi. Kao prvo sam prikaz kalendar opet je na strani N6280, a isto tako i što se tiče njegovih zapisnika kao što je sastanak, podsjetnik obljetnica i obveze. U biti ono što mi se ne sviđa to je, što kod korištenja podsjetnika, nema opcije ponavljanja događaja što drugi model ima, jedina prednost je ta što je prilikom dodavanja podsjetnika, sam podsjetnik aktivan na određeni datum na ekranu, što je pozitivnu u odnosu na N6280. Što se tiče sastanka ima opciju ponavljanja alimi se ne sviđa to kako je prilikom aktiviranja stoji prikazan na zaslonu mobitela sve do određenog, zadanog datuma, što me jako smeta isto vrijedi i za obveze koje su prikazane na zaslonu. Bilo bi jako dobro da postoji opcija vidljiv ili ne na zaslonu mobitela. Ostala podešavanja su dobra ali to je ono što me smeta, a nije se javljalo kod Nokije 6280. Što se tiće obljetnica ništa posebno.

Govoreći o ostalim rješenjima pojedinih modela ili platformi napomenuo bi kako je instaliranje aplikacije jednostavno riješeno na modelu Nokije 6280 dok Symbian N73 komplicira. Gdje god da kopiram određenu aplikaciju vodi me kroz proceduru instalacije, nekako ko na računalima ali uz manja mozganja. Slučaj s modelom 6280 je bio taj da gdje god kopiraš aplikaciju tu je i otvoriš bez nekog razmišljanja instaliranja i prihvaćanja. To je sve kad se radi sa klasičnim načinom kopiranja aplikacija, onako copy paste. Kad se koristi PC Suite (install applicationson) sam sprema aplikacije za to predviđeno mjesto ali opet vodi kroz famozne procedure. Isto mi nije jasno nemogućnost slanja aplikacije putem Bluetooth veze, javlja mi «nije moguće poslati zaštićeni objekat», a znam daje aplikacija skinuta s Interneta kao free.

Ovdje na kraju navodim ono što nisam prije nigdje spomenuo ili nisam mogao uklopiti. Kao prvo stavio bih prednost RealPlayer-a kod modela N73 što postoji mogućnost premotavanja video zapisa što nije bilo moguće kod modela Nokije 6280. Pjesme u Music player-u se mogu premotavat u oba modela. Ono što se tiče Music player kvalitetniju organizaciju ima model N73, može se stvarat lista koja će se reproducirati (mislim kako i nije dorađena u potpunosti, tj. kako bi bilo zgodnije rješenje da se moglo točno označit fajlovi koje želimo reproducirati, fajlove koje mi snimimo).
Što se tiće pojedinih baterija (izdžljivosti) kod modela 6280 je trajale oko tri dana dok kod N73 izdrži svega 2 dana (ne gasim nuću, oko 2 sata mp3 dnevno, 4 SMS, 4min razgovora oko 15min video striminga + 15 min Vodafon portala te 30 min ostalog čačkanja mobitela uključujući i slikanje. 35% rada na 3G mreži. Prosječne dnevne vrijednosti, korištenja mobitela). Punjenje baterije u prosjeku traje kod modela N73 1:35 dok kod N6280 to iznosi 1:50.
Korisničke upute su bolje i kvalitetnije one koje opisuju model 6280, upute modela N73 su mi nekako nepotpune, koda nisu sve napisali ili sažeto. Isto bi kritizirao malo model N73 a to je nedostatak A2DP (profil za Bluetooth stereo slušalice) što Nokia 6280 posjeduje.
Također nisam sve navodio i sve prednosti N73 koje ima nad Nokiom 6280 tipo Lifeblog, korisničkih uputa (pomoć) za korištenje mobitela (koje se nalaze na samom mobitelu), boljeg Internet preglednika, a nekako mi se čini i da brže otvara stranice bez obzira što su jedan i drugi 3G i imaju EDGE podršku. Isto tako dopalo mi se kod modela N73 automatsko preuzimanja vremena od mrežnog operatera, što znači da sam prebacuje vremenske zone i naštimava sat, što nisam primijetio kod N6280.

Ovim nisam želio umanjiti kvalitetu pojedinih modela nego sam ih želio usporediti njihove prednosti i nedostatke koje posjeduju. Za zaključak koji je bolji to će svakako svatko za sebe znat najbolje ocijeniti. Ja sam se ipak odlučio za Symbian platformu, što je i bio razlog prodaje Nokie 6280 i kupnje N73, sada mi samo preostaje oboružat se aplikacijama i maksimalno koristit sve prednosti Symbian platforme i crpit bateriju..