Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Hybrid View

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

obojeni pikseli

Primjetio sam slijedeće: kod Olympusa C-500 i novog SP500 UZ ako napravim test snimku u mraku: sa ekspozicijom od 15 sekundi nikada ne dobijem crnu sliku nego sliku sa podosta plavih i crvenih piksela. Kako je potonji SP500UZ nov aparat, pitam vas da li je i kod drugih digitalaca isto takvo stanje. Pixel mapping ne popravlja stvar.
    Moj prvi C-360 koji je imao ekspoziciju do 2 sekunde nije imao ovakve piksele.
    Tnx na bilo kojem odgovoru.

Kada se uključi NR onda ti pikseli nestaju

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    koliko se ja kužim, to ti je zbog visoke ISO vrijednosti. ako recimo, slikas u sobi bez blica na vrijednosti ISO 400 ili vise, također ćeš imati takvu pojavu.... noise reduction to naravno sredi

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Upravo obrnuto: dakle pričamo o TOTALNOM MRAKU i ISO 50 ili ISO 80. Teorija ti ne drži vodu. Znam za piksele koji postaju "grublji i zrnatiji", ali na ovako malenim vrijednostima, ne znam. Vjerujem da je to radi dugačkog vremena ekspozicije, jer je pri manjim vremenima i pojava znatno slabije izražena.

Forumaš
    Datum registracije
    Apr 2006
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    kažem, nisam znalac. isprve mi je bilo logično da je ISo veći, ali kad kažeš da nije, ne znam. možda se također radi o šumu, bez obzira na manju ISO vrijednost, upravo zbog duge ekspozicije.

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Ukupna aktivnost: 0%
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao pepi_31
    Primjetio sam slijedeće: kod Olympusa C-500 i novog SP500 UZ ako napravim test snimku u mraku: sa ekspozicijom od 15 sekundi nikada ne dobijem crnu sliku nego sliku sa podosta plavih i crvenih piksela. Kako je potonji SP500UZ nov aparat, pitam vas da li je i kod drugih digitalaca isto takvo stanje. Pixel mapping ne popravlja stvar.
    Moj prvi C-360 koji je imao ekspoziciju do 2 sekunde nije imao ovakve piksele.
    Tnx na bilo kojem odgovoru.

Kada se uključi NR onda ti pikseli nestaju
    "Mrak" da to tako kazem nikada nije potpun.

Dakle, nemoguce je producirati uvjete bez imalo svjetla.

Pri duljim ekspozicijama aparati, odnosno njihovi senzori skloni su zabiljeziti i najmanje frakcije svjetla. Posto se to desava samo na odredjenim foto celijama chipa, ti pixeli budu obojani drugacije od okoline (RGB slojevi)!

Upravo zato ih (zbog velike razlike u tonu od okolnih pixela) NR i ukloni.

Dakle, sve dok se ti kako kazes "obojani pixeli" ne pocnu javljati u normalnim svjetlosnim uvjetima...ne brini. Ako bi se to pocelo desavati uz konstantnu obojanost istih pixela...tada govorimo o mrtvim pixelima i oni su razlog za reklamaciju aparata!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Moguć je problem i sa zagrijavanjem senzora koji bi mogao producirati iste simptome. Naime kada se foto-osjetljivi elementi (poluvodići) zagriju može doći no nerealnog impretiranja intenziteta svijetlosti koja je stigla na njega (a time i boje). To će se najbolje vidjeti na pixelima koji odudaraju od ostatka (izgledaju kao da im tamo nije mjesto).
    Neznam, nije mi se nikada tako nešto dogodilo (ili nisam primjetio), ali možda je u ovome što sam naveo problem.

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Bimbi
    "Mrak" da to tako kazem nikada nije potpun.

Dakle, nemoguce je producirati uvjete bez imalo svjetla.

Pri duljim ekspozicijama aparati, odnosno njihovi senzori skloni su zabiljeziti i najmanje frakcije svjetla. Posto se to desava samo na odredjenim foto celijama chipa, ti pixeli budu obojani drugacije od okoline (RGB slojevi)!

Upravo zato ih (zbog velike razlike u tonu od okolnih pixela) NR i ukloni.

Dakle, sve dok se ti kako kazes "obojani pixeli" ne pocnu javljati u normalnim svjetlosnim uvjetima...ne brini. Ako bi se to pocelo desavati uz konstantnu obojanost istih pixela...tada govorimo o mrtvim pixelima i oni su razlog za reklamaciju aparata!
    Ma kakvo svjetlo može proći u kutiju koja se nalazi u ormaru i koja je pokrivena sa debelom dekom u mračnoj sobi?
    Mrak je itekako moguće "snimiti". Uza sve to na objektivu se nalazi poklopac
    Najlakše je uzeti takve uvijete, staviti ekspoziciju od 15 sekundi i poslije pogledati sliku na računalu .

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako ti dolazi do pojave takvih pixela i u potpunom mraku (sa poklopcem na objektivu) pri dugačkoj expoziciji najvjerovatnije ti se zagrijava previše senzor.
    Ništa drugo ti ne bi pravilo takve "smetnje". Drugo rješenje ne vidim osim odlaska u servis.
    No kod nekih aparata je to uobičajeno (do određene granice), pa postoji mogućnost da ti niti u servisu ne budu u mogućnosti pomoći.
    Kako god bilo odi u servis i raspitaj se.

P.S. eh da, i koliko sam vidio iz tvojeg drugog posta da voliš slikati noćno nebo. Da bi se riješio takvih pixela na slikama (pretpostavljam da su stalno na istom mjestu na slici) možeš koristiti photoshop ili neki drugi editor ali ti postoji i jedan programčić baš za takve avanturiste kao ti. Radi na principu da nakon što fotkaš nebo ili što god, ispucaš jednu fotku sa poklopcem na objektivu (gdje će se jasno onda vidjeti ti pixeli izdvojeni). Otvoriš tu "blank" sliku i još jednu koju si slikao u takvom programčiću i on će na osnovi te takozvane blank fotke maknuti automatski spržene pixele sa slike noćnog neba.
    A onda opet možeš to kako sam rekao i u PS-u sa 2 layera. Kako hoćeš. Ako te zanima takva fotografija potraži na webu takve programe, a ako ih ne uspiješ naći javi mi, mislim da imam jedan negdje na CD-u.
    Zadnji uredio Wisher : 30-05-2006 u 19:52

Forumaš sa iskustvom
    Datum registracije
    May 2006
    Mobitel
    LG GT540
    Operater
    Tele2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ako ti dolazi do pojave takvih pixela i u potpunom mraku (sa poklopcem na objektivu) pri dugačkoj expoziciji najvjerovatnije ti se zagrijava previše senzor.

Ajde budi tako dobar pa napravi sam snimku ove klase: pa mi reci da li kod tebe postoje obojeni pikseli? Samo me to zanima. Iako je moguće, čisto sumnjam da skroz novi aparat ima odmah pogrešku u radu.

Dakle okini sliku pa pogledaj. Javi rezultat.

Super-forumaš
    Datum registracije
    Mar 2006
    Mobitel
    SE P1i, iPhone 3G
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Već sam radio takve fotografije u početcima. Nisam nikada doživio tako nešto kao što sam naveo prije. Uobičajeno je da pri fotografiranju takvih fotografija postoji određena količina šuma, ali nikada mi se nije dogodilo takvo zagrijavanje da sam dobio plave i crvene pixele. Ali ta pojava je dobro poznata većem broju ljudi. Već sam prije imao kolegu fotografa koji je imao isti problem (ne sjećam se više na kojem slr-u). Ta tema je već dobro raspravljana u Foto i Informatičkim knjigama i časopisima a vjerujem da ćeš i na stranim forumima možda naići na sličnu temu, malo potraži.
    Jedino što ti mogu savjetovati je da kontaktiraš servis bilo mailom ili pozivom. Nije nužno da ideš do njih. Tada ćeš čuti što će ti oni reći. Eto nadam se da sam ti donekle pomogao. Sretno.
    Eh da, i sasvim ti je normalno da pri tako dugoj expoziciji pri fotografiranju mjeseca dobiješ razmrljan mjesec. Izgleda da se stvari u ovom svemiru kreću malo brže nego li smo mislili, zar ne

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. Mrtvi pikseli na 6680
    By Moby in forum Symbian S60 1st i 2nd edition
    Odgovora: 33
    Posljednji post: 29-04-2006, 15:17
  2. Mrtvi pikseli...6600
    By IggXy in forum Symbian S60 1st i 2nd edition
    Odgovora: 5
    Posljednji post: 12-01-2005, 00:14
  3. VGA kamera na mobitelu i pikseli
    By zvorkapic.os in forum Motorola