Join Today
+ Odgovori na temu
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 42

Hybrid View

Super-forumaš Postignuća:
    Veteran10000 Experience Points

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Bodovi: 21.706, Nivo: 35
    Ukupna aktivnost: 0%
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Šta je sad taj HDD sata ili pata?

inače, ako staviš na cable select, NE postoji mogućnost da ti se HDD ovi pokolju... i da jedan smeta drugome, ako staviš na SLAVE onda ti HDD mora biti na srednjem kontaktu kabla ( jedan u matičnu, pa onaj srednji u taj HDD i onaj gornji u tvoj HDD koji je u kompu)

Gazda na Forumu! Postignuća:
    SocialVeteran50000 Experience Points

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    HTC Legend, Sony Ericsson
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Bodovi: 68.568, Nivo: 63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    = Citat = Izvorno postao Krompirko
    Šta je sad taj HDD sata ili pata?

inače, ako staviš na cable select, NE postoji mogućnost da ti se HDD ovi pokolju... i da jedan smeta drugome, ako staviš na SLAVE onda ti HDD mora biti na srednjem kontaktu kabla ( jedan u matičnu, pa onaj srednji u taj HDD i onaj gornji u tvoj HDD koji je u kompu)
    Ne, ovaj koji je do sad bio u eksternom kućištu je onaj stariji tip (ATA 100 čini mi se), spaja se na matičnu preko onog širokog kabla (IDE).
    Imam u kućištu glavni SATA disk na kojem su windowsi. Spojen je dakle na matičnu preko SATA kabla.

Sve mi se čini da ću ga i ostavit u kućištu (ovaj ATA), samo me zanima kako da to spojim da se komp ne boota tako dugo, tj. da ne trači bootabilni CD tako dugo. Kao što rekoh gore, oba optička su mi spojena sa matičnom preko zasebnih IDE kablova (i svaki ima slobodan jedan priključak, onaj donji i na jedan od njih sam sad spojio ovaj hard). Sad mene zanima dal mogu staviti oba optička na jedan kabel (i kako, što sve treba podesiti, imam DVD-RW i CD-RW), a da mi je ovaj hard na svom zasebnom IDE kablu (te na koji onda priključak spojiti, gornji ili donji, te što podesiti glede biosa i jumpera).

Još ću jednom probati spojiti hard sa ext. kućištem, da vidim dal je problem u njemu, pa na reklamaciju.. jer sve mi se čini da je stvar do kućišta.
    Zadnji uredio whiteboy : 09-05-2006 u 23:56
    I'm not really a gynecologist, but I'll take a look.
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    u biosu ništa...

stavi si na DVDrw odozada cable select i na CDR si stavi cable select i DVD RW stavi na gornji dio, cdrw na onaj srednji, donji ubodi u maticnu...

i onda HDD spoji na zasebni kabel...

ako ti se boota dugo kad je HDD ukopcan ( ovaj neispravni) i onda sve OK ako ga iskopcas, znaci da je HDD definitivno otisao, vjerojatno njegova pločica... ili glavni podatkovni zapis o tome di se nalazi što na njemu...

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    u biosu ništa...

stavi si na DVDrw odozada cable select i na CDR si stavi cable select i DVD RW stavi na gornji dio, cdrw na onaj srednji, donji ubodi u maticnu...

i onda HDD spoji na zasebni kabel...
    Aha, onda će mi znači DVD biti kao glavni? Ali moći će se recimo bootat sa CD-a iz CD-ROMa? Što će se točno promjeniti?
    I da, kad spajam HDD na zasebni kabel, na koji priključak? Gornji ili donji, te kako da postavim jumper (da podsjetim da mi je SATA glavni disk sa OS-om).

ako ti se boota dugo kad je HDD ukopcan ( ovaj neispravni) i onda sve OK ako ga iskopcas, znaci da je HDD definitivno otisao, vjerojatno njegova pločica... ili glavni podatkovni zapis o tome di se nalazi što na njemu...
    Da, ali ne bootaju se win dugo, nego samo onaj dio kad ti napiše 'Boot from CD' kad komp gleda dal ima u CD-ROMu neki bootabilni CD, samo onda mu treba duže, što ja pretpostavljam da je zato što je taj hard spojen na isti kabel na koji je i CD-ROM, pa valjda pregledava i hard da nema na njemu nešto sa čega bi se moglo bootati... jesam li u pravu?

Sad taj hard normalno radi...

EDIT: hehe, pazite sad - ugasim stolnu lampu i kao da sam na tren zgasio pa upalio hard (ima gumb na ext. kućištu) i onaj zvuk otpajanja/spajanja USBa se javi. Hmmm.. sve si više mislim da je možda neki problem u struji, produžnom kablu ili ćemu već... Mislim hard i dalje radi, ali nije mi baš fora da mi se može zgasiti/upaliti kad palim/gasim stolnu lampu...
    Zadnji uredio whiteboy : 10-05-2006 u 01:07
    "...Moroni kojima je najveći intelektualni domet turbo folk poezija i koji imaju sve B-sides, raritets, remixes i unrealesed tracks od Ceca, Goca i Droca u svojim Grand Cheerokijima, Porscheima, Masseratijima i ostalim indikatorima malog kurca. Da ih pitaš tko je Lennon, ne bi znali odgovorit ni uz Jocker 'zovi cijelo društvo'..." Metastaze

ThreeEyedExtraTerrestrial Postignuća:
    SocialVeteranTagger Second Class50000 Experience Points

Datum registracije
    Jan 2005
    Mobitel
    iPhone 4S
    Operater
    T-Com & Tele2
    Godina
    45
    Bodovi
    50.859
    Nivo
    55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Bodovi: 50.859, Nivo: 55
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Nisam bas posljednjih dana bio u mogucnosti biti na forumu, ali vidim da se citava skripta iz ovoga razvila.

Nemam nesto posebno za dodati, osim sljedecega:

Imam dosta iskustava sa EXT kucistima za HDD - ove.

Straija su imala ozbiljne probleme pri detekciji na racunala, pogotovo ona koja su koristila USB sucelje. Sa firewireom je lakse stvar funkcionirala.

Sa novijima nisam imao toliko problema. Po onome sto si opisao ne bih rekao da je HDD kihnuo. Vjerujem kako se radi u kucistu. Ta su eksterna kucista cesto musicava i osjetljiva na kojesta.

IDE - SATA konverzija mi u dva slucaja nije radila kako spada. Dakle, na jednome racunalu sve OK, na drugome...problemi!

" To every man there comes a time in his lifetime, that special moment when he is figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to him and fitted to his talent. What a tragedy if that moment finds him unprepared or unqualified for the work which would be his finest hour."

Datum registracije
    Dec 2004
    Mobitel
    MOTOFONE
    Operater
    T-mobile, Tele2
    Godina
    38
    Bodovi
    21.706
    Nivo
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hitni backup hdda ti preporučam...

odma snimaj što se može, najvažnije stvari, kasnije ako se ustanovi u čemu je kvar, lako je podatke vratiti...

inače, ako ti je glavni HDD sata, nije bitno di češ ovaj ata prikopćati...

samo podesi da u biosu sata ima veći prioritet od pata diskova i sve bu štimalo...
    sem toga hdd kad je spojen sa cdromom na isti kabal, nebi trebao usporavati bootanje windowsa, i još da ti odgovrim na pitanje, kad spojiš ta dva optička uređaja jedan ispod drugoga, radit će potpuno isto kao i prije i bootanje će biti moguće i sa CDrwa i sa dvdrwa

kaj gledaš? Postignuća:
    Veteran25000 Experience Points

Datum registracije
    Oct 2002
    Mobitel
    HTC Desire
    Operater
    T-mobile
    Godina
    44
    Bodovi
    35.932
    Nivo
    46
    Bodovi: 35.932, Nivo: 46
    Bodovi: 35.932, Nivo: 46
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    DVD-RW stavi na master na sekundarnom kanalu, HDD neka bude master na primarnom kanalu, a cd-rom možeš staviti na slave na bilo kojem od ta dva kanal. U bios-u si podesi boot device priority i neće te gnjaviti sa cd-om, isto tako pazi da ti kod redosljeda bootanja diskova bude sata na prvom mjestu i to je to...

Imam doma 2 sata i 1 ide disk, ništa mi ne radi sporo, dapače sve leti S obzirom na koliko Krompirku rade diskovi brzo ja njega ne bih slušao

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hmmm... evo opet mi se javio isti problem.
    Stavio sam sad hard u kućište, no kod dizanja windowsa detektirane su neke greške (od samih windowsa), pa se je automatski pokrenuo neki disk check koji ih je navodno ispravio. Sad stvarno ne znam što je. Nekakvi unreadable filovi su nađeni...
    Sad sve radi, ostavio sam i taj hard u kućištu, sad su mi tri harda jedan iznad drugog, pa se bojim da se neće preveć zagrijavat. Kaj vi mislite?

Sad ću i neki prog instalirat za dijagnostiku, pa ćemo vidjeti kaj je s diskom...

Faca Cafe Mobil foruma
    Datum registracije
    Aug 2005
    Bodovi
    48.501
    Nivo
    53
    Bodovi: 48.501, Nivo: 53
    Bodovi: 48.501, Nivo: 53
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    eeeeeeeeeee WB, ovako..... imam ti ja 120 GB externi disk, i ovaj problem što se tebi dogodio razvio se u nedogled. Ovako, naravno da se i meni to dogodilo, kao i svima koji imaju 5.25", a pogotovo 3.5" diskove, pogotovo ovaj od 3.5" jer ima napajanje iz USB-a, mi bar imamo externo napajanje. To što ti se sad dogogilo dogodit će ti se sigurno još koji put, a razlozi nisu niakakav firewall, kvar na disku, kvar na externom kučištu(u daljenjem tekstu LADICA), nego je problem što se iz nekih za sad još neutvrđenih razloga mijenjanjem USB portova ona (LADICA) zna zblesavit na taj način. Naravno, koliko vidim, došli ste do rješenja, NIKAKAV FORMAT DISKA, ništa nije tu pokvareno, sve je potpuno ispravno, samo kad n puta to nekom posuđuješ, uglavnom, USB se često zna zblesit, i to ti je jedina mana (na baš mala, al navikneš se na to) tih ext. diskova. Dakle, kad ti se to dogodi, samo izvadi hard, i kako je gore već spomenuto, izvadi jumper, spoji IDE i napajanje, i u biosu namjesti da ti automatski detektira disk. Pri dizanju Win-a, malo će ti proces duže potrajat jer naravno, win će detektirat novi hardware. Kad se dignu windiwsi, tamo ti se nalaze svi podatci, e sad, možeš ih negdje backupirat, pa formatirat hard, a i ne moraš, bitno je da se disk nekako učita. Vrati ga u svoju divnu LADICU, i on će ponovo radit (vrati jumper kak je bio) kao da ništa nije bilo.
    BTW; disk kad ti je prikopčan i na IDE, ili u LADICI, bilo kako, može radit u bilo kojem položaju, vodoravno, okomito, da ga ostaviš da visi, ukoso, nije bitno, samo ga ne smiješ puno trest dok radi, znači nema naglih pokreta dok se vrti, to baš mu nije ugodno, al dok radi, položaj mu nije bitan.

PREVENTIVA: da se ovo što rjeđe dogodi, iz vlastitog iskustva, sam skužio da je najbolje da u svakom kompu u kojeg ju uštekavaš, PO MOGUČNOSTI UVIJEK stavljaš u isti USB port, dakle, kod sebe uvijek u isti, kod drugog uvijek u isti, a ne sad recimo da kod sebe npr. jednom ju prištekaš u recimo COM 6, za pola sata ponovo uštekaš u COM 11, i on ono izvrti Found New Hardware; USB 2.0...... e nakon nekoliko izmjena na Istom računalu zna se zblesit, i onda recimo kod tebe neče, a kod frenda oće..... kužiš...... dakle, bitno ti je da uvijek na istom računalu, uštekaš u uvijek isti port, da ju ne traži uvijek..... Ja sam to riješio na način da imam samo jedan COM port za nju, i tu ništa ne uštekivam, iako je ona externa, pa je rijetko uštekana. tako sam rekao i onima kojima posuđujem..... nek uvijek štekaju u isti kao i prvi put...... i već jako dugo vremena nisam imao taj problem.

Je da je dugačko, al mislim da sam ti ovdje sve rekao....

Datum registracije
    Feb 2003
    Mobitel
    Operater
    Vipnet
    Godina
    46
    Bodovi
    68.568
    Nivo
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    UPDATE: fascinantno, ali sad radi i u eksternom kućištu... spojio sam ga opet (nije još ni prišerafljen) na ext. kućište, upalio i win su javili da su instalirali mass storage device (iako je već bio instaliran i prije dok je bio u vanjskom kućištu) i sad sve normalno radi...

Stvarno mi nije jasno! Ne znam dal je to samo mušićava elektronika kućišta ili kaj!?

+ Odgovori na temu

Slične teme

1. radio na v500 koji stvarno radi
    By potaj@co in forum Motorola
    Odgovora: 48
    Posljednji post: 13-02-2007, 16:34
  2. V3 poslije flasha ne radi tipkovnica
    By Skyward in forum Motorola
    Odgovora: 29
    Posljednji post: 23-08-2006, 18:24
  3. Kako radi RAID
    By mexx25 in forum Stolna računala