= Citat = Izvorno postao jerincsson
upala mi oko olympusov e 500 s dva objektiva, e sad me zanima vaše mišljenje o sljedećem:

1.koliko je to bolji foto aparat od powershot S3? s obzirom da je cijena oko 1500 kuna viša

2. kad bi govorili o optičkom povećanju koliko je ono kod ovih leća? 14-45mm 1:3.5-5.6 objektiv, 40-150mm 1:3.5-4.5 objektiv? 8 puta? S3 ima 12x

3. može li se ovaj aparat svrstati u najnižu profesionalnu ili poluprofesionalnu klasu?
4. je li trajanje baterije zadovoljavajuće?

meni se čini dosta dobrim izborom, a i ne da mise čekati S3-icu pošto su već rekli da će doći, al izgleda dok se u Europi ne nakupuju, ništa još kod nas neće doći...
Ukratko, ovako:

E500 je podosta bolji aparat od S3. Iz vise razloga. Ponajprije radi se o dSLR aparatu. Bolje performanse, vece mogucnosti, izmjenjivi objektivi. U kitu dobivas dva objektiva koja tu nude doista i vise nego pristojan raspon. Performanse aparata su dobre. Ako imas zelje za ucenjem i nesto vecom kreativnosti u fotografiranju, sada ili u blizoj buducnosti...razlika u cijeni se definitivno isplati.

Opticko ces povecanje vrlo lako izracunati za svaki objektiv. Podijeli veci broj iz raspona objektiva sa manjim i vrijednost koju dobijes je vrijednost optickoga povecanja (npr. 40-150...150:40=3,75...dakle opticko povecajne je 3,75x)!

Aparat spada u low end dSLR aparate...dakle kako si i rekao najniza klasa dSLR aparata.

Sto se trajanja baterije tice, ona zna biti problematicna pogotovo ako se koristi sa pop up blicom koji aparat posjeduje te ako se usput cesto koristi display. Na zalost Olympus ne nudi battery grip za ovaj model...glupo, ali tako je.

= Citat = Izvorno postao jerincsson
e, i pretpostavljam da u ove olympusive ili aparat leće nije ugrađen nekakav sustav stabilizacije slike, koji zahtijeva mirnu ruku i iskustvo...
Niti jedan od objektiva nema sustav za stabilizaciju slike. Oba su naravno 4:3 sustav objektiva Zuikko, razvijeni bas za digitalni format. Karakteristike su im solidne za cijenu!