Veci broj MP na chipu iste velicine pomaze pri ispravljanju nekih anomalija, ali navedeno ovisi i o koristenoj optici. Posto je u ovome slicaju optika ostala jednaka, mozemo govoriti o eventualnome smanjenju vinjetiranja i bacvastih izoblicenja kod krajnjih vrijednosti optickoga povecanja. Ipak 1MP razlike nece tako znatno utjecati na gore navedeno.Izvorno postao jerincsson
Postoji i negativna strana povecanja broja MP na chipu jednakih dimenzija. Naime, navedeno dovodi do degradacije slike, odnosno do smanjenja njene ostrine i porasta suma. Ali kako rekoh posto je razlika u MP mala (1MP) mislim da se razlika nece osjetiti niti kao korist niti nedostatak.
Kuciste je kako smo utvrdili potpuno jednako i u S2 i u S3, ali crna boje definitivno pridonosi ozbiljnijemu dojmu S3 - ojke. Konstrukcija i materijali koristeni pri izradi kucista su takodjer jednaki, sto se lako moze iscitati iz masa aparata cija je razlika 5 grama, bez baterija.
Sto se iSAPS - a tice. I S2 i S3 posjeduju navedeni sustav. Da ne idemo sad u detalje, iSAPs je sustav algoritama razvijen od strane Canona, koji se baziraju na dugogodisnjim istrazivanjima i biljezenjima parametara slike, odnosno njihovoj medjuovisnosti. Tako taj sustav dovodi u relaciju AF, AE i AWB (dakle, Auto Focus, Auto Exposure i Auto White Ballance). Naime primjeceno je da su vrijednosti u korelaciji i da se cesto puta odredjenim algoritmima na osnovu jedne ili dviju vrijednosti da procijeniti ona koja nam medostaje. Tako da ovaj sustav, ubrzava proces odredjivanja ta tri parametra pri fotografiranju koristecu podatke i algoritme unesene u aparat pri samoj proizvodnji (SW).
Sto se Panasonica i suma tice, tu si definitivno u pravu. Medjutim, probaj procijeniti svoje zahtjeve i situacije u kojima ces fotografirati, jer ako nemas potrebu isi ispod ISO 100 Panasonic je vrhunski aparat. Ispod ISO 100 cinjenica je da daje znacajnu razinu suma na fotografijama.
Sto se razlike u cijenama tice, to je jednostavno tako. Novi model dolazi, cesto puta i nisu velike razlike u odnosu na stari, ali je cijena zamjetno veca. Uvijek postoje kupci koji jedva cekaju novi model da svoj stari zamjene za njega. To je ponekad stvar nestrpljenja, a ponekad prestiza. Stoga bi me iznenadilo da razlika u cijeni S2/S3 bude samo 200 njak kuna, cifra od 100 sura mi se cini razumna!

Bookmarks