= Citat = Izvorno postao jerincsson
Hvala na sugestijama. Negdje sam čitao jednu recenziju koja kaže da će veći broj piksela, 6 mega kod S3, pomoći pri izoštravanju ruba slike kod većeg zuma. a pod iskrivljenost sam shvatio "neravnine" također na rubu slike kod velikog zuma. ili nisam dobro shvatio?
mislim da sve što si rekao o maloj razlici između S2 i S3 stoji, ali je kućište stvarno ljepše, i čini mi se da su mu ugradili bolju softversku podršku. panasonic mi je stvarno dobar, ali kažu da je kod njega problem velik šum pa me nekako to odbija. powershot mi se čini najuravnoteženijim na tržištu u svojoj klasi.

Znate li što je iSAPS Technology? jel to imao S2 ili?
vidim da možeš snimiti fotografiju čak i dok snimaš video, ali dobro, to i nije najvažnija funkcija na S3....ali mislim, mora biti nekakva konkretna prednost u odnosu na S2 jer ne vidim razloga da bi bezveze razlika bila 1000 kuna. tako mi reče lik iz canona. a u bratuliću vele 200 kuna više. jel se u canona oslanjaju na dobar marketing ili na neznanje, poput mojeg?
Veci broj MP na chipu iste velicine pomaze pri ispravljanju nekih anomalija, ali navedeno ovisi i o koristenoj optici. Posto je u ovome slicaju optika ostala jednaka, mozemo govoriti o eventualnome smanjenju vinjetiranja i bacvastih izoblicenja kod krajnjih vrijednosti optickoga povecanja. Ipak 1MP razlike nece tako znatno utjecati na gore navedeno.

Postoji i negativna strana povecanja broja MP na chipu jednakih dimenzija. Naime, navedeno dovodi do degradacije slike, odnosno do smanjenja njene ostrine i porasta suma. Ali kako rekoh posto je razlika u MP mala (1MP) mislim da se razlika nece osjetiti niti kao korist niti nedostatak.

Kuciste je kako smo utvrdili potpuno jednako i u S2 i u S3, ali crna boje definitivno pridonosi ozbiljnijemu dojmu S3 - ojke. Konstrukcija i materijali koristeni pri izradi kucista su takodjer jednaki, sto se lako moze iscitati iz masa aparata cija je razlika 5 grama, bez baterija.

Sto se iSAPS - a tice. I S2 i S3 posjeduju navedeni sustav. Da ne idemo sad u detalje, iSAPs je sustav algoritama razvijen od strane Canona, koji se baziraju na dugogodisnjim istrazivanjima i biljezenjima parametara slike, odnosno njihovoj medjuovisnosti. Tako taj sustav dovodi u relaciju AF, AE i AWB (dakle, Auto Focus, Auto Exposure i Auto White Ballance). Naime primjeceno je da su vrijednosti u korelaciji i da se cesto puta odredjenim algoritmima na osnovu jedne ili dviju vrijednosti da procijeniti ona koja nam medostaje. Tako da ovaj sustav, ubrzava proces odredjivanja ta tri parametra pri fotografiranju koristecu podatke i algoritme unesene u aparat pri samoj proizvodnji (SW).

Sto se Panasonica i suma tice, tu si definitivno u pravu. Medjutim, probaj procijeniti svoje zahtjeve i situacije u kojima ces fotografirati, jer ako nemas potrebu isi ispod ISO 100 Panasonic je vrhunski aparat. Ispod ISO 100 cinjenica je da daje znacajnu razinu suma na fotografijama.

Sto se razlike u cijenama tice, to je jednostavno tako. Novi model dolazi, cesto puta i nisu velike razlike u odnosu na stari, ali je cijena zamjetno veca. Uvijek postoje kupci koji jedva cekaju novi model da svoj stari zamjene za njega. To je ponekad stvar nestrpljenja, a ponekad prestiza. Stoga bi me iznenadilo da razlika u cijeni S2/S3 bude samo 200 njak kuna, cifra od 100 sura mi se cini razumna!